Έξι νέες επιλογές για τους σινεφίλ

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 09:15

Οι Τιτάνες της ελληνικής μυθολογίας επιστρέφουν στην ταινία φαντασίας και δράσης του Τζόναθαν Λίμπεσμαν.

A- A A+

Ένας ανάπηρος δισεκατομμυριούχος και ο βοηθός του. Μία μάχη των Ολύμπιων Θεών. Ένας Αμερικάνος υπό διάλυση, στο Παρίσι. Μία ομάδα Βρετανών συνταξιούχων επενδυτών. Ένας αγώνας ενός ολόκληρου λαού για την δημοκρατία. Πολλές τηλεφωνικές κλήσεις στην Aμεση Δράση Αττικής. Έξι νέες επιλογές για τους σινεφίλ.

«Aθικτοι»

Η κωμωδία των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και - με 9 υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία Σεζάρ και το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Ομάρ Σι- θεωρείται ήδη παγκόσμια επιτυχία, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στο γαλλικό Box Office όλων των εποχών, με 20 εκατομμύρια εισιτήρια μόνο στη Γαλλία. Οι Φρανσουά Κλουζέ και Ομάρ Σι ζωντανεύουν την αληθινή ιστορία του Φίλιπ Πότζο ντι Μπόρτζο, ενός δισεκατομμυριούχου αριστοκράτη, ο οποίος, έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, επιλέγει για βοηθό του έναν -πρόσφατα αποφυλακισμένο- νεαρό.

«Η οργή των Τιτάνων»

Οι Τιτάνες της ελληνικής μυθολογίας επιστρέφουν στην ταινία φαντασίας και δράσης του Τζόναθαν Λίμπεσμαν. Οι Σαμ Γουόρθινγκτον, Ρέιφ Φαϊνς και Λίαμ Νίσον αναλαμβάνουν για ακόμη μια φορά τους ρόλους των Ολύμπιων Θεών και μας μεταφέρουν και πάλι στη μυθική γη των Θεών και των Τεράτων, για μια μάχη κατακλυσμιαίων διαστάσεων. Αυτήν τη φορά, ο Περσέας θα ξεκινήσει μια επικίνδυνη αποστολή στον Κάτω Κόσμο για να γλιτώσει τον Δία, να ανατρέψει τους Τιτάνες και να σώσει την ανθρωπότητα. Ο σκηνοθέτης της ταινίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο λόγος, που η ελληνική μυθολογία παραμένει τόσο διαχρονική, είναι ότι βρίθει κλασσικών αρχετύπων, συνδυάζοντας την τραγωδία, την κωμωδία, την προδοσία και την εκδίκηση. Τα έχει όλα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής κουλτούρας της ανθρωπότητας. Όλοι γνωρίζουν τον Δία και τον Άδη. Όλοι ξέρουν τί είναι ο Κάτω Κόσμος».

«Η γυναίκα του πέμπτου»

Ο Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι επιστρατεύει τους Κριστίν Σκοτ Τόμας, Ίθαν Χοκ, Τζοάνα Κούλιγκ, Σαμίρ Γκουέσμι και Ντελφίν Σουίγιο, στην ταινία μυστηρίου που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντάγκλας Κένεντι. Όπως αναφέρει ο δημιουργός: «Από μια άποψη, η ιστορία είναι μια καταγραφή της ψυχολογικής αποσύνθεσης, η ιστορία ενός άνδρα που διαλύεται και γίνεται σχιζοφρενής». Ένας Αμερικανός συγγραφέας -μετά από ένα σκάνδαλο που του κόστισε τη δουλειά του- πηγαίνει στο Παρίσι, όπου η παθιασμένη σχέση του με μία μυστηριώδη γυναίκα, πυροδοτεί μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα.

«Εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ»

Ο υποψήφιος για Όσκαρ για την ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» σκηνοθέτης, Τζον Μάντεν, επανέρχεται με μία δραματική κωμωδία, η οποία βασίζεται στο βιβλίο «These Foolish Things» της Ντέμπορα Μόγκαχ. Με πρωταγωνιστές τους Τζούντι Ντεντς, Μάγκι Σμιθ, Τομ Ουίλκινσον, Μπιλ Νάι και τον νεαρό πρωταγωνιστή του «Slumdog Millionaire», Ντεβ Πάτελ, μία ομάδα Βρετανών συνταξιούχων αποφασίζει να «επενδύσει» τη σύνταξή της στη - λιγότερο ακριβή και φαινομενικά εξωτική- Ινδία. Όμως, τα πράγματα εκεί δεν είναι όπως τα είχαν φανταστεί.

«No more fear»

Το ντοκιμαντέρ του Μουράντ Μπεν Τσέικ για την «Επανάσταση του Γιασεμιού» στην Τυνησία αποτελεί ένα από τα πρώτα κινηματογραφικά ντοκουμέντα του αγώνα των Τυνήσιων για δημοκρατία, και συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ Καννών 2011. Η ταινία καταγράφει ρεαλιστικά την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των ιστορικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 στους δρόμους της Τυνησίας, με αυθεντικό υλικό, συνεντεύξεις από ανθρώπους που τα έζησαν όλα, και πολλά άλλα έγκυρα στοιχεία, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τον αγώνα ενάντια στη δικτατορία του Μπεν Αλί, στη χώρα που γεννήθηκε η πρώτη επανάσταση του 21ου αιώνα, η οποία έφερε μια μεγάλη αλλαγή και συγκλόνισε όλον τον κόσμο.

«100 (Αλεξάνδρας 173, Αθήνα)»

Το ντοκιμαντέρ του Γεράσιμου Ρήγα συμμετείχε στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και σκιαγραφεί την καθημερινότητα στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης Αττικής. Η ταινία αποτελεί έναν διάλογο ανάμεσα στις κλήσεις των πολιτών που χρειάζονται την Άμεση Δράση και την προσπάθεια διαχείρισης των κλήσεων αυτών, με σκοπό να αναδείξει τον συσχετισμό όσων συμβαίνουν με την κοινωνική αδικία, τη φτώχεια, την κοινωνική βία και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί προβάλλεται και η μικρού μήκους ταινία - ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή, «Τι ώρα είναι;», η οποία συμμετείχε επίσημα στο Cinema du Reel 2007.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς