Εργασιών συνέχεια για την αποκατάσταση του Κονώνειου Τείχους

Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012 11:27
UPD:13:08

A- A A+

Εργασιών συνέχεια θα υπάρξει για την αποκατάσταση και ανάδειξη του παράκτιου τμήματος της οχύρωσης του Κονώνειου Τείχους στον Πειραιά. Η συνέχεια αυτή κρίνεται ως υψηλής σημασίας, καθώς το ιστορικό πειραϊκό Τείχος αντιπροσωπεύει ένα από τα καλύτερα δείγματα της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης στη Μεσόγειο. Στόχος είναι το μνημείο -απαλλαγμένο από χώματα και μπάζα- να έρθει στο σύγχρονο φως, αποτελώντας προορισμό τουριστών, επισκεπτών αλλά και προσφιλή περίπατο των Πειραιωτών. Το έργο ανάδειξης

Στο πλαίσιο της αναγνωρισμένα υψηλής σημασίας του μνημείου, η αρμόδια ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με τη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, συνεχίζει το έργο της ανάδειξης του τείχους.

Προγραμματική σύμβαση - πριν από ενάμιση χρόνο- έχει υπογράψει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τον τότε νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, με στόχο οι παρεμβάσεις που θα γίνουν σε τμήματα του Κονώνειου Τείχους να το καταστήσουν επισκέψιμο. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Μνημείο δυόμισι χιλιομέτρων

Από την αρχική του φάση, που αποτέλεσε και την ιδρυτική πράξη του λιμένα και της πόλης του Πειραιά από τον Θεμιστοκλή (493-482 π.Χ.), λίγα πράγματα είναι σήμερα ορατά. Το κομμάτι που σώζεται -μήκους δυόμιση χιλιομέτρων και ανώτερου ύψους 2,5 μέτρων, κατασκευάστηκε από τον Κόνωνα το 394 π.Χ. και περικλείει όλη την Πειραϊκή Ακτή. Το τείχος, όπως και όλα τα ιστάμενα μνημεία της Αττικής, "διηγείται" πολλές και ενίοτε δραματικές περιπέτειες, μαζί και τις πολύχρονες προσπάθειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη διάσωσή του.

Η ιστορία του Τείχους

Έπειτα από την μάχη των Πλαταιών, το 479 π.Χ., και την οριστική απομάκρυνση των εχθρικών δυνάμεων των Περσών από τα ελληνικά εδάφη, πρωταρχική μέριμνα του Θεμιστοκλέους αποτέλεσε η τείχιση της πόλης. Μέσα σε διάστημα ενός μόλις έτους, η Αθήνα και το βόρειο τμήμα της Ακροπόλεως είχαν καινούριες οχυρώσεις, οι οποίες ενσωμάτωσαν κομμάτια παλαιότερων κτισμάτων και αναθημάτων, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η συμπλήρωση της οχύρωσης του λιμανιού του Πειραιά, που είχε ήδη εγκαινιάσει ο ίδιος ο Θεμιστοκλής ως άρχων το 493-2 π.Χ.. Το εγχείρημα έφερε εις πέρας λίγα χρόνια αργότερα ο Κίμων, επί των ημερών του οποίου προχώρησε η οικοδόμηση των δύο Μακρών Τειχών, του Φαληρικού και του Βορείου τείχους (459-456 π.Χ.), που συνέδεσαν την Αθήνα με τον Πειραιά. Τον ίδιο καιρό οχυρώθηκε και το έως τότε απροστάτευτο νότιο τμήμα της Ακρόπολης.

Στο διάστημα 446 - 443 π.Χ., συμπληρώθηκε η οικοδόμηση των Μακρών Τειχών με την ανέγερση του Νοτίου τείχους -ανάμεσα στο Φαληρικό και το Βόρειο τείχος-, έργο που έγινε με πρωτοβουλία του Περικλή. Με το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, το 404 π.Χ., οι ηττημένοι Αθηναίοι υποχρεώθηκαν από τους Σπαρτιάτες να καταστρέψουν όλα τα τείχη της πόλης, μεγάλο μέρος των οποίων ξαναχτίστηκε μετά την επάνοδο της δημοκρατίας από τον Κόνωνα, το 394 π.Χ..

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς