«Ξεφύτρωσα απότομα σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να με ρωτήσει κανείς». Κάπως έτσι αρχίζει το ημερολόγιο ενός... διαστημικού κολοκυθιού. «Δεν είμαι από τα όμορφα ούτε από αυτά που με κάποιο άλλο όνομα κάνουν την καρδιά του ανθρώπου να φτερουγίζει. Είμαι από αυτά που κάνουν τα μικρά αγοράκια να κλείνουν το στόμα τους στο τραπέζι την ώρα του δείπνου, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στο κρεβάτι χωρίς επιδόρπιο. Είμαι κάτι χρηστικό, θρεπτικό και φυτικό που μπορεί να αναπτυχθεί υπό αντίξοες συνθήκες. Είμαι ένα κολοκυθάκι και βρίσκομαι στο Διάστημα».
Το κολοκυθάκι ονομάζεται «Ρόουζ» και εντάχθηκε πρόσφατα στους κόλπους των μπλόγκερς, επικοινωνώντας με το κοινό του από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και γράφοντας για τις περιπέτειές του στο πλαίσιο ενός πειράματος, στόχος του οποίου είναι να διαπιστωθεί εάν τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν στον αέρα, χωρίς χώμα και με ελάχιστη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών.
«Άκουσα να λένε ότι βρισκόμαστε σε ένα διαστημικό σκάφος, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και ότι αποτελούμε μέρος μιας μακροχρόνιας διαστημικής αποστολής. Ως μέλος του πληρώματος δεν είμαι σίγουρο ποιος είναι ο ρόλος μου, αλλά είμαι έτοιμο να συμβάλω όπως μπορώ», γράφει το κολοκυθάκι μέσω του αστροναύτη Ντον Πετίτ, ο οποίος εκτελεί χρέη... γραμματέα.
Σε γενικές γραμμές, η Ρόουζ δηλώνει ευχαριστημένη από τη μέχρι στιγμής παραμονή της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ωστόσο αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα σε σχέση με το φωτισμό και με το γεγονός ότι της δίνουν να πιει ένα «ρόφημα» που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα. «Απ' ό,τι φαίνεται, έχουμε ένα σωρό διαστημικό λίπασμα: μια πλαστική σακούλα τροφίμων γεμίζεται με ένα μείγμα από κομματάκια χαρτιού, φλούδες πορτοκαλιού και σκόρδου, πυρήνες μήλου και άλλα αποφάγια. Κανείς δεν τρώει τις συσκευασίες πράσινων φασολιών, τα οποία αποσυντίθενται γρήγορα. Σε όλα αυτά προστίθεται ένα κουταλάκι χώματος από τη Μητέρα Γη που, όταν είναι υγρό, είναι και ζεστό στο άγγιγμα. Εγώ πρέπει να πίνω το "τσάι" που παράγεται από αυτό το μείγμα», εξηγεί το κολοκυθάκι στο μπλογκ του, το οποίο φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της NASA.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική υπηρεσία πραγματοποιεί τέτοια πειράματα. Η δυνατότητα ανάπτυξης φυτών χωρίς το χώμα να αποτελεί προϋπόθεση, θα άνοιγε νέους ορίζοντες τόσο εδώ στη Γη όσο και στο Διάστημα, όπου οι αστροναύτες θα μπορούσαν να καλλιεργούν οι ίδιοι την τροφή τους, αποκτώντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο εργαλείο επιβίωσης.