ΗΠΑ: Διαγωνισμός για ρομπότ - διασώστες

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 14:28
UPD:14:30

Τα ρομπότ δεν είναι απαραίτητο να έχουν ανθρώπινη μορφή, όπως σε άλλο διαγωνισμό της DARPA, όμως πολλές από τις δοκιμασίες που καλούνται να φέρουν σε πέρας προϋποθέτουν μορφολογικές ομοιότητες με τους ανθρώπους. (Πηγή: DARPA)

A- A A+

Ζητείται υπερ - ρομπότ που οδηγεί, ξεκλειδώνει πόρτες, επισκευάζει σωλήνες που στάζουν και σώζει ανθρώπινες ζωές σε ζώνες καταστροφών.

Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της Ρομποτικής Πρόκλησής της, μιας πρωτοβουλίας ύψους 34 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη ρομπότ νέας γενιάς, τα οποία θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Τα ρομπότ δεν είναι απαραίτητο να έχουν ανθρώπινη μορφή, όπως σε άλλο διαγωνισμό της DARPA, όμως πολλές από τις δοκιμασίες που καλούνται να φέρουν σε πέρας προϋποθέτουν μορφολογικές ομοιότητες με τους ανθρώπους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπηρεσία θέλει «ρομπότ που προσαρμόζονται και έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν ανθρώπινα εργαλεία, από εργαλεία χειρός μέχρι οχήματα».

Ο διαγωνισμός αρχίζει τον Οκτώβριο και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, έως τα τέλη του 2014. Οι ομάδες, στις οποίες η DARPA ελπίζει να συμπεριλαμβάνονται μηχανικοί λογισμικού, βιντεοπαιχνιδιών και ειδικοί από άλλους κλάδους πέραν της ρομποτικής, διεκδικούν έως και 2 εκατομμύρια δολάρια. Τα ρομπότ που θα αναπτύξουν θα πρέπει να μπορούν να εκτελούν μια σειρά από εργασίες, οι οποίες σχετίζονται με μια φυσική ή βιομηχανική καταστροφή, όπως το πυρηνικό ατύχημα που συγκλόνισε πέρυσι την Ιαπωνία.

Εξελιγμένα μοντέλα

Στη Φουκουσίμα, οι ιαπωνικές αρχές είχαν επιστρατεύσει βρετανικά μη επανδρωμένα οχήματα και ρομπότ άμεσης ανταπόκρισης, ώστε να απομακρύνουν τα συντρίμμια και να μετρήσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή. Ρομπότ έχει χρησιμοποιήσει και ο αμερικανικός στρατός, σε Ιράκ και Αφγανιστάν, προκειμένου να ελέγξει για εκρηκτικούς μηχανισμούς ή να επιθεωρήσει κτήρια.

Η DARPA ωστόσο θέλει μηχανήματα, τα οποία δεν θα είναι απλώς υπό τον έλεγχο των ανθρώπων, αλλά θα επικοινωνούν μαζί τους με πιο φυσικό τρόπο. «Αυτή η πρόκληση θα δοκιμάσει τα όρια της ελεγχόμενης αυτονομίας στην αντήληψη και στη λήψη αποφάσεων, στην κινητικότητα κατά την άνοδο και την κάθοδο, στη επιδεξιότητα, τη δύναμη και την αντοχή σε ένα περιβάλλον σχεδιασμένο για ανθρώπινη χρήση, αλλά υποβαθμισμένο εξαιτίας της καταστροφής», εξηγεί ο διευθυντής προγραμμάτων της υπηρεσίας Τζιλ Πρατ. «Η ικανότητα προσαρμογής είναι επίσης σημαντική γιατί δεν γνωρίζουμε πού θα χτυπήσει η επόμενη καταστροφή».

Διπλή πρόκληση

Στο πλαίσιο της Ρομποτικής Πρόκλησης, η DARPA θα πραγματοποιήσει μια «Πρόκληση Εικονικής Αντιμετώπισης Καταστροφών», κατά την οποία θα δοκιμάσει το λογισμικό των ρομπότ σε προσομοιώσεις, καθώς και δύο πραγματικές «Προκλήσεις Αντιμετώπισης Καταστροφών», στις οποίες θα δοκιμάσει τα ίδια τα ρομπότ σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που θα επικρατούσαν μετά από μία καταστροφή.

Προτεινόμενα για εσάς