Οι φωτεινές επιλογές των σκοτεινών αιθουσών

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012 11:05
UPD:11:34

Η κωμωδία φαντασίας του Τάρσεμ Σινγκ είναι μία ανατρεπτική διασκευή του πασίγνωστου παραμυθιού των αδερφών Γκριμ, «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι».

A- A A+

Έξι είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας - με επίσημη ημερομηνία εξόδου στις σκοτεινές αίθουσες την φωτεινή Κυριακή του Πάσχα- οι οποίες θα προσελκύσουν τους σινεφίλ που δεν θα εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ. Ανατρεπτική κωμωδία φαντασίας βγαλμένη από παραμύθι, καταιγιστική δράση με μαύρο χιούμορ, αντισυμβατικό θρίλερ με ανατροπές και γέλια, τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο με πειρατικές ιαχές και μιούζικαλ τρισδιάστατης συντροφικότητας συνοδεύονται από την πρώτη μεγάλη διεθνή επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου, που επανακυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή.

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου»

Η κωμωδία φαντασίας του Τάρσεμ Σινγκ είναι μία ανατρεπτική διασκευή του πασίγνωστου παραμυθιού των αδερφών Γκριμ, «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι». Στην αστεία αυτή διασκευή -με τη Λίλι Κόλινς στον ρόλο της Χιονάτης και τη, βραβευμένη με Όσκαρ, Τζούλια Ρόμπερτς, στον ρόλο της κακιάς βασίλισσας- οι χαρακτήρες πλησιάζουν πολύ στη σύγχρονη πραγματικότητα. Μάλιστα, οι θρασύδειλοι και κομπλεξικοί με το ύψος τους νάνοι έχουν τοποθετήσει ελατήρια αμορτισέρ στα παπούτσια τους. Η φωτογραφία, η μουσική και τα σκηνικά είναι άξια λόγου, ενώ τα κοστούμια είναι η τελευταία δημιουργία της αείμνηστης Έικο Ισιόκα, η οποία είχε βραβευτεί με Όσκαρ για τα φαντασμαγορικά κοστούμια της ταινίας «Drakula» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Το καστ συμπληρώνουν οι Aρμι Χάμερ, Σον Μπιν και Νέιθαν Λέιν.

«Οι καλοκαιρινές μου διακοπές»

Η καταιγιστική ταινία δράσης με στοιχεία μαύρης κωμωδίας είναι η πρώτη σκηνοθετική και σεναριακή δουλειά του Αντριάν Γκρούνμπεργκ, του βοηθού σκηνοθέτη του βραβευμένου με Όσκαρ, Μελ Γκίμπσον, ο οποίος κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο και συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας. Ο ήρωας αυτής της περιπέτειας, κατά τη διάρκεια μιας απίστευτης καταδίωξης από την αστυνομία των αμερικανικών συνόρων, προσγειώνεται με θεαματικό τρόπο στο Μεξικό, όπου συλλαμβάνεται και μεταφέρεται σε μια σκληροπυρηνική φυλακή.

«Το μικρό σπίτι στο δάσος»

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ντρου Γκοντάρ, σεναριογράφου του «Cloverfield» και υπεύθυνου ορισμένων επεισοδίων των σειρών «Lost» και «Alias», είναι μία αντισυμβατική ταινία τρόμου, με πνευματώδεις διαλόγους, μαύρο χιούμορ, συνεχείς ανατροπές και πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Τζένκινς, Μπράντλεϊ Γουίντφορντ, Τζέσι Γουίλιαμς, Κρις Χέμσγουορθ και Κρίστεν Κόνολι. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της ταινίας, « "Το Μικρό Σπίτι στο Δάσος" αποδεικνύεται μια αιρετική ταινία που υπονομεύει ό,τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα σινεμά τρόμου, με πρώτη και καλύτερη την απάθεια των μυημένων στον τρόμο θεατών». Μάλιστα, προκειμένου να προφυλάξουν την ιστορία και τα μυστικά της από διαρροές σε διάφορα blogs, οι δημιουργοί έγραψαν ψεύτικες ατάκες για τις οντισιόν.

«Πειρατές! 3D»

Η οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων των Πίτερ Λορντ και Τζεφ Νιούιτ - με τις φωνές των Χιου Γκραντ, Μάρτιν Φρίμαν, Ντέιβιντ Τέναντ, Σάλμα Χάγιεκ, Τζέρεμι Πίβεν- καταγράφει τις περιπέτειες του ανεπαρκή, αλλά αισιόδοξου Πειρατή Καπετάνιου, ο οποίος, έχοντας στο πλευρό του το πιο αλλοπρόσαλλο πλήρωμα, θέλει οπωσδήποτε να κερδίσει το βραβείο του πειρατή της χρονιάς.

«Streetdance 2»

Η πρώτη βρετανική τρισδιάστατη ταινία χορού, «Streetdance», επιστρέφει δυναμικά από τους δημιουργούς της, Ντάνια Πασκίνι και Μαξ Γκίουα, με ένα τολμηρό σίκουελ, γεμάτο ένταση, συναίσθημα και χορογραφίες που συνδυάζουν το λάτιν και το «street dance» σε τρισδιάστατη μορφή. Εύστοχα, ο παραγωγός Τζέιμς Ρίτσαρντσον αναφέρει πως η κεντρική ιδέα της ταινίας «έχει να κάνει με τη συντροφικότητα, με το να χορεύεις μαζί με κάποιον άλλον. Να ξεπερνάς το εγώ σου και να αφήνεσαι, να μαθαίνεις να μην είσαι μόνος». Πρωταγωνιστούν οι Τομ Κόντι, Τζορτζ Σάμπσον, Φολκ Χέντσελ, Σοφία Μπουτέλα και Ακάι Οσέι.

«Η κάλπικη λίρα»

Η πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου, «Η κάλπικη λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, διεκδικεί και πάλι τα πρωτεία, καθώς είναι η πρώτη ταινία που επανακυκλοφορεί με την τεχνολογία της ψηφιακής προβολής. Γυρισμένη το 1955, είναι η πρώτη σπονδυλωτή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, αποτελούμενη από τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες που συνδέονται με μία κάλπικη λίρα και ζωντανεύουν από τους μεγάλους θεατρικούς και κινηματογραφικούς αστέρες της εποχής: Βασίλη Λογοθετίδη, Ίλυα Λιβυκού, Μίμη Φωτόπουλο, Σπεράντζα Βρανά, Δημήτρη Χορν, Έλλη Λαμπέτη, Ορέστη Μακρή, οι οποίοι δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας, με τη συνοδεία της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι και την αφήγηση του Δημήτρη Μυράτ. Η ασπρόμαυρη ταινία -που καταδεικνύει με κωμικό και δραματικό τρόπο ότι «ο παράς είναι πάντα κάλπικος»- βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Βενετίας, Μόσχας και Μπάρι, συμμετείχε στο φεστιβάλ των Καννών και του Κάρλοβι Βάρι και έχει χαρακτηρισθεί ως μια από τις 1000 καλύτερες ταινίες του παγκοσμίου κινηματογράφου και, ίσως, η καλύτερη από τις ελληνικές.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς