Formula 1: Αποκλείει την αναβολή του αγώνα ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 18:43

A- A A+

Ηδη, η Force India για λόγους ασφαλείας και επηρεασμένη από το περιστατικό εις βάρος στελεχών της την Τετάρτη αποφάσισε να αποσυρθεί από τη δεύτερη περίοδο των ελεύθερων δοκιμών.

Στα αλλεπάλληλα αυτά γεγονότα που έχουν κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον έρχεται ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα αναβολής του αγώνα. Ο Σαλμάν μπν Χαμάντ μπιν Αλ Χαλίφα τόνισε ότι μία τέτοια προοπτική θα εκλαμβανόταν ως νίκη των διαδηλωτών ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η διεξαγωγή του αγώνα έχει ζωτική σημασία.

«Πιστεύω ότι η ακύρωσή του εξουσιοδοτεί τους εξτρεμιστές. Πιστεύω ότι για όλους εμάς που προσπαθούμε να βρούμε μία διέξοδο σε αυτό το πολιτικό πρόβλημα, η διεξαγωγή του αγώνα μας επιτρέπει να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ των κοινοτήτων και να κάνουμε τους ανθρώπους να δουλεύουν όλοι μαζί.

Αυτό μας επιτρέπει να γιορτάσουμε το έθνος μας ως μια ιδέα και αυτό είναι θετικό. Επομένως πραγματικά πιστεύω ότι η διεξαγωγή του αγώνα έχει αποτρέψει τους εξτρεμιστές από το να κάνουν αυτό που θέλουν χωρίς την παγκόσμια προσοχή».

Ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν γνωρίζοντας το περιστατικό με τους μηχανικούς της Force India αλλά και την απόφαση της ομάδας να μην συμμετάσχει στις απογευματινές ελεύθερες δοκιμές, τόνισε ότι οι διαδηλωτές δεν έχουν ως στόχο την Formula 1.

«Εγώ μπορώ να εγγυηθώ ότι τα όποια προβλήματα που μπορεί ή όχι να γίνουν, δεν έχουν στόχο τη Formula 1. Εχει να κάνει με ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν το χάος».

Πέραν όμως των δηλώσεων του πρίγκιπ, εκτός Μπαχρέιν πληθαίνουν οι φωνές περί ακύρωσης του αγώνα. Βρετανοί πολιτικοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, πιέζοντας με τον τρόπο τους για την αναβολή του. Ηδη, ο Εντ Μίλιμπαντ, επικεφαλής του εργατικού κόμματος θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος.

«Από την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν, δε νομίζω ότι θα πρέπει να διεξαχθεί ο αγώνας Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει σιωπηλή πάνω σε αυτό το θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Εκπρόσωπος βέβαια της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ωστόσο ότι δεν εξαρτάται από εκείνους να υποδείξουν αν μπορούν να γίνουν αγώνες σε άλλες χώρες.

Γνωρίζοντας τις πολιτικές προεκτάσεις που έχει λάβει το θέμα ιδίως στην Αγγλία ο πρίγκιπας ου Μπαχρέιν απαντά: «Εσείς (σ.σ. στη Βρετανία) είχατε αυτά τα προβλήματα πέρυσι στην χώρα σας. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των διαδηλώσεων για πολιτικά δικαιώματα και των ταραχών. Η επίθεση που συνέβη κοντά στην Force India είχε ως στόχο την αστυνομία. Ηταν απρόκλητη και αρκετά επικίνδυνη. Σε καμία όμως στιγμή κανένας από την Formula 1 δεν κινδύνευσε».

«Ελπίζω», δήλωσε ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν σε συνέντευξη Τύπου του παραχώρησε, «ότι ερχόμενοι εδώ καταλαβαίνετε ότι δεν προσπαθούμε να πούμε ότι είμαστε τέλειοι, εν αντιθέσει με όσα σας είχαν πληροφορήσει. Είμαστε μια πραγματική χώρα, με πραγματικά προβλήματα και ελπίζω ότι θα έχετε την ευκαιρία να μας δείτε με όλη την πολυπλοκότητά και τις σκιές μας. Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας είναι μια δύναμη για το καλό. Είμαι σίγουρος ότι οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει είναι μέρος μιας πολιτικής διαδικασίας στην χώρα».

Αποφασισμένος για την διεξαγωγή του αγώνα δηλώνει και ο Μπέρνι Εκλεστοουν. Ο Βρετανός δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις αντίθετες απόψεις.

«Δεν μπορώ να ακυρώσω τον αγώνα. Δεν αφορά εμάς, τον αγώνα. Είμαστε εδώ, έχουμε μία συμφωνία να βρισκόμαστε εδώ και ήρθαμε. Η Εθνική Αθλητική Αρχή σε αυτή την χώρα μπορεί να ρωτήσει την FIA, αν επιθυμεί να ακυρώσει τον αγώνα».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις