O αντι-Σαρκοζί

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 20:29

A- A A+

Σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, όλα φαίνονται ξεκάθαρα για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, εκτός απρόοπτου.

O Ολάντ να αυξάνει το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο έναντι του Σαρκοζί. Στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου, ο σοσιαλιστής υποψήφιος φαίνεται να είναι το μεγάλο φαβορί με περισσότερες από 10 μονάδες προβάδισμα έναντι του απερχόμενου προέδρου.

Ο Φρανσουά Ολάντ αρέσκεται στην εικόνα του υποψήφιου που εκπροσωπεί τον μέσο πολίτη χωρίς συμπεριφορές σταρ, τον αντί – Σαρκοζί, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας.

Και επειδή ακριβώς δεν κινητοποιεί τις χορδές της καρδιάς, ο Ολάντ αναγκάστηκε να εργαστεί σκληρά για να χτίσει την πολιτική του καριέρα. Απόφοιτος της φημισμένης σχολή δημόσιας διοίκησης ΕΝΑ, όταν το 1981 οι Γάλλοι εξέλεξαν τον Φρανσουά Μιτεράν, το κόμμα έστειλε τον 26χρονο τότε Ολάντ στην εκλογική περιφέρεια του Ζακ Σιράκ. Μπορεί να μην εξελέγη την πρώτη φορά, αλλά κατάφερε να αποσπάσει το σεβασμό του αγροτικού πληθυσμού. Από τότε έχει συναντήσει πολλές φορές στον δρόμο του τον Νικολά Σαρκοζί, σε αντίθεση όμως με εκείνον, δεν ανέλαβε ποτέ κυβερνητικό αξίωμα. Διετέλεσε όμως πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 1997 μέχρι το 2008. Και όταν παρέδωσε τα ηνία στην Μαρτίν Ομπρί, εκείνη φρόντισε να τον «στολίσει» με το σχόλιο ότι βρήκε το κόμμα σε άθλια κατάσταση. Και αν δεν έμπλεκε ο κομματικός του φίλος Ντομινίκ Στρος Καν με τη δικαιοσύνη, ίσως τώρα να μην μιλούσε κανείς γι αυτόν.

Ακόμη και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην σύντροφός του και υποψήφια των Σοσιαλιστών στις εκλογές του 2007, έθεσε το εξής ερώτημα για τον πατέρα των τεσσάρων παιδιών της: μπορούν οι Γάλλοι να αναφέρουν ένα πράγμα που έκανε στα 30 χρόνια πολιτικής καριέρας;

Τέτοιες ερωτήσεις δεν ακούγονται πλέον, καθώς άνοιξε ο δρόμος προς το Μέγαρο των Ηλυσίων.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή