Πρώτες κινηματογραφικές ματιές στις Κάννες

Σάββατο, 21 Απριλίου 2012 12:57
UPD:28/11/2012 14:51

Το «Moonrise Kingdom» του Γουές Aντερσον είναι η ταινία που θα ανοίξει το φετινό φεστιβάλ των Καννών

A- A A+

Επιβεβαιώθηκαν τελικά τα λεγόμενα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ των Καννών, Τιερί Φρεμό, ο οποίος - όταν είχαν διαρρεύσει ανεπισήμως οι συμμετοχές του φετινού Φεστιβάλ- είχε αναφέρει ότι το τελικό πρόγραμμα υπάρχει μόνο στο δικό του κεφάλι.

«Πιστό στην παράδοσή του, το Φεστιβάλ επιθυμεί περισσότερο από ποτέ να παραμείνει πιστό στο διεθνή χαρακτήρα του», δήλωσε ο Φρεμό στη συνέντευξη τύπου στο Παρίσι όπου παρουσιάστηκε το πλήρες πρόγραμμα.

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ στον κόσμο ξεκινά στις 16 Μαΐου με την τελευταία ταινία του Γουές Άντερσον «Moonrise kingdom» και οικοδέσποινα την Γαλλίδα ηθοποιό Μπερενίς Μπεζό ενώ η αυλαία θα πέσει στις 27 του ίδιου μήνα με την ταινία «Therese Desqueyroux», το κύκνειο άσμα του Κλοντ Μιλέρ, ο οποίος πέθανε ξαφνικά πριν από λίγο καιρό στο Παρίσι. Ιδιαίτερα δημοφιλείς σταρ, νέοι δημιουργοί, και μια στροφή στο αμερικανικό σινεμά δίνουν το στίγμα του Φεστιβάλ της Γαλλικής Ριβιέρας. Επιβεβαιώνοντας μόνο 6 από τις 23 ταινίες που είχαν ακουστεί τόσο καιρό, ο Πρόεδρος Ζιλ Γιακόμπ και ο Τιερί Φρεμό ανακοίνωσαν τις δημιουργίες που θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ.

Την ασπρόμαυρη αφίσα του φεστιβάλ κοσμεί ένας θρύλος, η αξέχαστη Μέριλιν Μονρόε η οποία εικονίζεται σε μία σπάνια φωτογραφία να σβήνει το κεράκι στα 30ά της γενέθλια.

Ταινίες διαγωνιστικού τμήματος

«On the Road», του Βραζιλιάνου Βάλτερ Σάλες

«Cosmopolis», του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

«Vous n'avez encore rien vu», του Αλέν Ρενέ

«Killing them softly», του Άντριου Ντόμινικ

«The Angels' Share», του Κεν Λόουτς

«Like Someone In Love», του Αμπάς Κιαροστάμι

«In the fog», του Σεργκέι Λονίτσα

«Baad el mawkeaa», του Γιουσρί Νασράλα

«De Rouille et D' Os», του Γάλλου Ζακ Οντιάρ

«Amour», του Μίκαελ Χάνεκε

«Reality», του Ματέο Γκαρόνε

«Provisoriu», του Κριστιάν Μουντζίου

«The Hunt», του Tόμας Βίντερμπεργκ

«Taste of Money», του Σανγκσού Ιμ

«Mud», του Τζεφ Νίκολς

«Post Tenebra Lux», του Κάρλος Ρεϊγάδας

«Holy Motors», του Λεό Καράξ

«Paperboy», του Λι Ντάνιελς

«Lawless», του Τζον Χιλκόουτ

«Paradis Amour», του Ούλριχ Ζάιντλ

«In Another Country», του Χονγκ Σανγκσού

«Ένα Κάποιο Βλέμμα»

Αρκετές ενδιαφέρουσες ταινίες συμμετέχουν στο φετινό Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ. Από αυτές ξεχωρίζουν οι «Antiviral» του Μπράντον Κρόνενμπεργκ, «Trois Monde» της Κατρίν Κορσινί, «Le Grand soir» των Γκουστάβ Κερβέρν και Μπενουά Ντελεπάν, «White Elephant» του Αργεντινού Πάμπλο Τραπέρο, «Les Chevaux de dieu» του Ναμπίλ Αγιούτς, «La Playa» του Χουάν Αντρές Αράνγκο, «Laurence Anyways» του Καναδού Ξαβιέ Ντολάν.

Ελληνική συμμετοχή

«Nobody’s Perfetc » τιτλοφορείται η μικρού μήκους ταινία μυστηρίου που επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο τμήμα «Short Film Corner-Cannes Court Metrage» του φετινού Φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη ταινία, η οποία δημιουργήθηκε από μία ομάδα νέων κινηματογραφιστών στην Θεσσαλονίκη. Τα γυρίσματα της -δεκάλεπτης σε διάρκεια- ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Δημοτική Πινακοθήκη (Βίλα Μορντώχ), τον Φεβρουάριο του 2012.

Υπόθεση Στην Αθήνα της δεκαετίας του '60, την υψηλή κοινωνία της πόλης συγκλονίζουν μια σειρά από δολοφονίες. Η Έλενα, μια νεαρή φιλόδοξη δημοσιογράφος, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ιστορίας όπου η λάμψη της κοσμικής ζωής συναντά τις σκιές της εξουσίας, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Συντελεστές

Σενάριο: Γιώργος Μαντζουρανίδης, σκηνοθεσία: Δέσποινα Καβύρη - Γιώργος Μαντζουρανίδης. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Λιάνα Ταουσιάνη, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Αθηνά Μαραντίδη, Στεφανία Ζόρα, Νίκος Σιδηρόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς