Νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία αναδείχθηκε ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ με ποσοστό 28,6% έναντι 27,1% του απερχόμενου προέδρου και ηγέτη του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), Νικολά Σαρκοζί, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου.
Καταλύτης για το δεύτερο γύρο θεωρούνται οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς, καθώς η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό - ρεκόρ 18%, το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε ποτέ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.
«Η μάχη της Γαλλίας μόλις άρχισε», δήλωσε η 43χρονη Λεπέν, κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, μιλώντας ενώπιον των υποστηρικτών της. Τόνισε ακόμη πως το κύμα υποστήριξής που σημειώνεται υπέρ του κόμματός της «ταρακουνάει το δικομματικό σύστημα» και πρόσθεσε: «τώρα, είμαστε η μόνη αληθινή αντιπολίτευση».
Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι θα τοποθετηθεί για το δεύτερο γύρο στην πορεία για την Πρωτομαγιά στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα. Επιτέθηκε ωστόσο ξανά στο Σαρκοζί, προσπαθώντας να κερδίσει έδαφος εν όψει οποιασδήποτε διαδικασίας ανασύνθεσης της δεξιάς, και προσβλέποντας στο ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπει στη βουλή τον Ιούνιο.
Η Λεπέν αναμένεται να προτείνει, όπως είχε δηλώσει, στους ψηφοφόρους της λευκό στο δεύτερο γύρο. «Είχε πει ότι δεν θα υπάρξει καμιά συμμαχία», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρί-Κριστίν Αρνατί. «Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει γνώμη τώρα».
«Της έδωσα την σκυτάλη. Τρέχει γρηγορότερα από μένα και τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το Εθνικό Μέτωπο θα επιστρέψει στη γαλλική Βουλή: η επίδοσή της «νομίζω ότι δείχνει πως στις βουλευτικές εκλογές θα πάρουμε πολλές έδρες».
Πάνω από το ένα τρίτο των γάλλων ψηφοφόρων χρησιμοποίησαν την ψήφο τους για να διαμαρτυρηθούν, επιλέγοντας υποψήφιους εκτός των δύο μεγάλων κομμάτων.
Ο Σαρκοζί, η δημοτικότητα του οποίου είναι ιδιαίτερα χαμηλή και είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος στη Γαλλία που βρέθηκε στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο εκλογών, θα κληθεί να προσελκύσει τόσο τις ψήφους όσων τάχθηκαν υπέρ της ακροδεξιάς όσο και εκείνες των κεντρώων για να κερδίσει τον Μάιο.
Ο 57χρονος Ολάντ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον πρώτο γύρο χθες αναμένεται να κερδίσει το Μάιο συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό από 53% ως 56%, δεσμεύεται να αλλάξει την κατεύθυνση της ΕΕ εάν εκλεγεί και να ηγηθεί μιας οικονομικής αναγέννησης με μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.
«Καθήκον μου, και γνωρίζω ότι με παρακολουθούν και εκτός των συνόρων μας, είναι να βάλω την Ευρώπη ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης», δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας σε υποστηρικτές του.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι όποιος κι από τους δύο κι αν κερδίσει θα κληθεί να επιβάλει ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας από ό,τι παραδέχθηκαν στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες κι αυξάνοντας τους φόρους για να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.
Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα κάνουν ακόμα πιο σαφείς τις πολιτικές ισορροπίες και την εικόνα για την επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διεκδικούσε την τρίτη θέση από τη Λεπέν, τελικά ήρθε τέταρτος με 11,1%, ενώ ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού πέμπτος με 9,1%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 80,2%.
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο Ολάντ μοιάζει να έχει δυνητικά μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων από ό,τι ο Σαρκοζί, που θα χρειαζόταν τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ψήφων της Λεπέν και τα δύο τρία των ψήφων του Μπαϊρού για να κερδίσει. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν χθες δείχνουν ότι το 48%-60% των ψηφοφόρων της Λεπέν σχεδιάζουν να ψηφίσουν τον πρόεδρο, ενώ αυτοί του Μπαϊρού είναι μοιρασμένοι σχεδόν εξ ίσου ανάμεσα στους δύο υποψήφιους και το ένα τρίτο είναι αναποφάσιστο.
Ο Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πάνε μαζικά στις κάλπες την 6η Μαΐου για να ηττηθεί ο Σαρκοζί, χωρίς να υποστηρίξει ανοικτά τον Ολάντ. Η υποψήφια των πρασίνων Εύα Ζολί υποστήριξε τον Ολάντ, ο οποίος ελπίζει να πάρει επίσης ένα μέρος των ψήφων που έλαβαν δύο τροτσκιστές υποψήφιοι.
Κομισιόν: Όχι στη λαϊκιστική απειλή
Στις Βρυξέλλες προβληματισμό προκάλεσε η σημαντική άνοδος της Μαρίν Λεπέν. Εκπρόσωπος της Κομισιόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να μην υποκύπτουν» στην λαϊκιστική «απειλή», την επομένη του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πολλοί επίτροποι «συχνά καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες να μην υποκύπτουν στον πειρασμό του λαϊκιστικού λόγου και να συνεχίσουν μαζί μας να προωθούν την Ευρώπη της ειρήνης και της ανάπτυξης» δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαγί, ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν.
«Αυτό που ελέχθη χθες παραμένει ισχυρό και σήμερα στο σύνολο των κρατών της Ένωσης. Πρέπει να προσέξουμε τη λαϊκιστική απειλή, τη διάδοση των ιδεών της επειδή είναι θεμελιωδώς αντίθετη στα ιδεώδη της ευρωπαϊκής οικοδόμησης» πρόσθεσε.
«Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση ενίσχυσε τις κοινωνικές ανισότητες και ότι, μέσα σ' αυτό το οικονομική πλαίσιο, υπάρχει ένα πολιτικό έδαφος για την ανάπτυξη λαϊκισμών» παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος. «Όμως για να απαντηθούν οι προκλήσεις της κρίσης, "πρέπει να αντιδράσουμε μαζί» συμπλήρωσε. «Η καλή απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη. Η αναδίπλωση στον εαυτό μας, οι εθνικές λύσεις μέσα σ' ένα παγκοσμιοποιημένο χώρο, πιστεύουμε ότι δεν είναι η αποτελεσματικότερη λύση» κατέληξε.