Μιλάει τη γλώσσα τους

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 20:03

A- A A+

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου κατόρθωσε να εκδημοκρατίσει την ξενοφοβία, λέει στη «Λιμπερασιόν» ο κοινωνιολόγος Σιλβέν Κρεπόν. «Επεισε ότι το κόμμα της είναι αντισυστημικό, και ταυτόχρονα ότι δεν είναι πλέον εμπρηστικό. Κι αυτό, παρόλο που τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στα κλασικά συνθήματα της ακροδεξιάς, όπως η ασφάλεια και ο φόβος του μετανάστη. Επαιξε έτσι σε δύο ταμπλό. Και κέρδισε το στοίχημά της».

Εκτός από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου, ψήφισαν τη Λεπέν πολλοί απογοητευμένοι από τον Σαρκοζί, καθώς και αρκετοί που το 2007 είχαν απόσχει. Πολλοί νέοι επίσης. Οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι το 25% των νέων είχαν πρόθεση να ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο.

«Δεν είναι περίεργο», επισημαίνει ο Κρεπόν. «Πρόκειται για μια γενιά που φτάνει στην αγορά εργασίας εν μέσω οικονομικής κρίσης, που είναι απογοητευμένη από την πολιτική και δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τον πολύ τεχνοκρατικό λόγο των δύο βασικών υποψηφίων. Δεδομένου ότι είναι και πολύ απαισιόδοξοι, παρασύρονται εύκολα από κάποιον που τους λέει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους Γάλλους».

Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, η Λεπέν εμπνεύστηκε από τους λαϊκιστές της Ελβετίας και της Ολλανδίας , που δεν έχουν ρίζες στην ακροδεξιά και υπερασπίζονται τις φιλελεύθερες αξίες, όπως τα δικαιώματα των γυναικών ή των ομοφυλοφίλων. Το να λέει «αντιτίθεμαι στους ξένους στο όνομα των δημοκρατικών αξιών» αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό.

Οσο για τον δεύτερο γύρο, ο Σιλβέν Κρεπόν πιστεύει ότι οι μισοί από τους ψηφοφόρους της θα απόσχουν, και από τους υπόλοιπους οι περισσότεροι θα ψηφίσουν τον Σαρκοζί και μερικοί τον Ολάντ. Θα είναι δηλαδή μια σαφής ψήφος διαμαρτυρίας.

Πηγή: Liberation, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή