Προτάσεις, αντιπροτάσεις και κόντρες για το ντιμπέιτ

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012 19:57
UPD:23:03

H εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά επανήλθε με νέα πρόταση, επισημαίνοντας πως το κόμμα της αποδέχεται τη συμμετοχή στο ντιμπέιτ και των κομμάτων της Βουλής που δεν είχαν συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα.

A- A A+

Στον αέρα εξακολουθεί να είναι το ντιμπέιτ, ζήτημα το οποίο προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα. Το απόγευμα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επανήλθε με νέα πρόταση, επισημαίνοντας πως το κόμμα της αποδέχεται τη συμμετοχή στο ντιμπέιτ και των κομμάτων της Βουλής που δεν είχαν συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, δηλαδή της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Κοινωνικής Συμφωνίας. Η προηγούμενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που κοινοποιήθηκε με επιστολές του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στους πολιτικούς αρχηγούς, αφορούσε μόνο τα κόμματα που είχαν συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε νέα επίθεση στη ΝΔ, σημειώνοντας πως «η υποκρισία της δεν έχει όρια». «Η πορεία της χώρας μας από εδώ και πέρα, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της πολιτικής ζωής θα κριθεί από αυτούς που δηλώνουν παρόντες» πρόσθεσε. Στον πρόεδρο της ΝΔ επιτέθηκε για το ίδιο θέμα και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην Πάτρα: «Καλώ τον κ. Σαμαρά για ύστατη φορά να σεβαστεί τους στοιχειώδης κανόνες δημοκρατικού διαλόγου, να πάψει να αρνείται να προσέλθει σε μία τουλάχιστον τηλεοπιτική συζήτηση ... Φοβάται την αλήθεια. Ακόμη και στη σημερινή μου επιστολή ο κ. Σαμαράς απαντά λέγοντας "απορία ψάλτου βηξ". Στην πραγματικότητα αρνείται το διάλογο είτε με μένα είτε και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτές είναι παλαιοκομματικού τύπου συμπεριφορές, που έχει προ πολλου καταδικάσει ο ελληνικός λαός ... «Ο κ. Σαμαράς φοβάται την αλήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην προηγούμενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή ενός τουλάχιστον τηλεοπτικού διαλόγου μεταξύ των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Βουλής, που συμφωνούν σε κάτι τέτοιο, η ΝΔ απάντησε με επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βενιζέλο. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι επιχειρεί να «πατρονάρει» κομματικά τη σχετική διαδικασία, αγνοώντας τη Διακομματική Επιτροπή και να δημιουργήσει αντιπερισπασμό. «Αιχμάλωτος στην αγωνία του, αλλά και στην αλαζονεία του, έφτασε στο σημείο να βγαίνει δημόσια και να ζητά να αποκλειστούν κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή από τη διαδικασία του debate» σημείωσε ακόμη ο κ. Μιχελάκης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2171014 .

Τις θέσεις του επαναλαμβάνει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ στη διακομματική επιτροπή κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ: Να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, να απαντούν στην ίδια ερώτηση και τους δημοσιογράφους να τους επιλέξει η ΕΣΗΕΑ, απάντησε στην πρόταση Βενιζέλου το κόμμα. Από εκεί και πέρα η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι αποπροσανατολισμός και εμπαιγμός, προσθέτει.

Γ. Καρατζαφέρης: Ουσία έχει αν θα συμμετάσχει ο Σαμαράς

«Ουσία έχει αν θα συμμετάσχει ο κ. Σαμαράς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ερωτηθείς για την επιστολή Βενιζέλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι, υπό τον όρο και δεύτερου ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς

Σε απαντητική του επιστολή προς τον κ. Βενιζέλο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει την πρόταση που είχε υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή τηλεοπτικού διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων «ως απαραίτητο στοιχείο δημοκρατικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ανισοτιμία των κομμάτων σε όφελος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι εμφανέστατη». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε δύο κύκλους συζητήσεων, έναν με θέμα «Οικονομία και Κοινωνία» και έναν με θέμα «Δημοκρατία και εσωτερική πολιτική».

Αφού επικρίνει τόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και τον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση τους στο θέμα των τηλεμαχιών, προσθέτει: «Σαν ύστατη προσπάθεια να διασφαλιστεί η ισοτιμία όλων θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε τη συζήτηση με τους επικεφαλής των 7 κοινοβουλευτικών κομμάτων με την προϋπόθεση ότι θα διοργανωθεί και δεύτερη συζήτηση με τους επικεφαλής των υπολοίπων κομμάτων. Θεωρούμε επίσης ότι για την πραγματοποίηση του διαλόγου χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία συμμετοχής όλων των δυνάμεων. Είναι προφανές ότι οι λεπτομέρειες για τον τρόπο διοργάνωσης πρέπει να διερευνηθούν από τα γραφεία Τύπου σε συνεννόηση με την συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσιογράφων».

Βολές Οικολόγων κατά Ευ. Βενιζέλου

«O κ. Βενιζέλος θέλει τη δημοκρατία στα μέτρα του και τον πολιτικό διάλογο κλειστό κλαμπ», ήταν το σχόλιο των Οικολόγων Πράσινων, με την επισήμανση ότι η σχετική επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν απευθύνθηκε στους ίδιους.

«Ναι» από ΔΗΜΑΡ

Θετικά απάντησε η Δημοκρατική Αριστερά στην πρόταση Βενιζέλου σημειώνοντας ότι εξαρχής τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αρνήθηκε να μπει στη διελκυστίνδα της στείρας αντιπαράθεσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Η ενημέρωση των πολιτών και η ισότιμη προβολή των κομμάτων επιβάλλει την πραγματοποίηση τουλάχιστον ενός ντιμπέιτ», τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Ανεξάρτητοι Ελληνες: Ευχαριστούμε τον κ. Βενιζέλο που δέχθηκε την πρότασή μας

«Ευχαριστούμε τον κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο που αποδέχθηκε και προσχώρησε στη δημόσια τοποθέτηση - πρόσκληση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για το debate και τους όρους του, όπως τη διατύπωσα χθες το απόγευμα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μετά το τέλος της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ.

Ντ. Μπακογιάννη: Υπονόμευση των ντιμπέιτ

«Η υπονόμευση του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αποδεικνύει περίτρανα σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται τα κόμματα», σχολίασε σχετικά με την πρώτη πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και συνέχισε: «Οι δύο είναι, δυστυχώς, αδιόρθωτοι. Ο ένας βρίζει τον άλλο, χωρίς ουσιαστικά καμία καινούργια πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Οι άλλοι εφτά, οδηγούν τη χώρα μετά βεβαιότητας και με τις ανύπαρκτες προτάσεις τους, με τον ταχύτερο τρόπο στη δραχμή».

«Ο κόσμος έχει μία επιλογή, μία θετική επιλογή, που είναι η Δημοκρατική Συμμαχία για μια σίγουρη ευρωπαϊκή πορεία», κατέληξε.

Αρμα: Καταπατάται η Δημοκρατία

«Το εφεύρημα των ντιμπέιτ, έχει καταστεί "μείζον" θέμα πολιτικής επικαιρότητας, με άξονα ποιος επιθυμεί ή όχι τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική αρένα των δίλεπτων μονολόγων -δίχως αντίλογο ή διάλογο», παρατήρησε το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών. «Εν τω μεταξύ», συμπληρώνει, «έχουν αποκλειστεί εξ αρχής πολιτικοί σχηματισμοί με το πρόσχημα ότι δεν συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα». «Είναι σαφές ότι το πολίτευμα της χώρας καταπατάται και επιτακτική η ανάγκη να λειτουργήσουν άμεσα οι θεσμοί της εν υπνώσει ελληνικής Δημοκρατίας», καταλήγει το Αρμα.

Βολές και από την Κοινωνική Συμφωνία

Πρόθεση για αποκλεισμό της «Κοινωνικής Συμφωνίας» από ενδεχόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση των κομμάτων, καταλόγισε το κόμμα των Λούκα Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη στον κ. Βενιζέλο, σε ανακοίνωσή του πριν τη νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επιστολή του κ. Βενιζέλου «προς συγκεκριμένους» πολιτικούς αρχηγούς, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Λάζαρος Λασκαρίδης, έκανε λόγο για «κίνηση εντυπωσιασμού αλλά και προσεταιρισμού κάποιων πρόθυμων συνομιλητών του». «Ο κ. Βενιζέλος, παραβιάζοντας κάθε παράδοση, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από το 2000 κι έπειτα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, απέκλεισε την Κοινωνική Συμφωνία, τη μόνη φωνή που φοβάται, γιατί του υπενθυμίζει, σε κάθε ευκαιρία, την απόλυτη υποχώρηση ιδεών που έχει επιβάλλει ο ίδιος, με τη σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σ' ένα τεράστιο προοδευτικό λαϊκό κίνημα» πρόσθεσε ο κ. Λασκαρίδης.

Την Πέμπτη η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής κατέληξε σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το θέμα του ντιμπέιτ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν τα βρήκαν ούτε στα στοιχειώδη, ρίχνοντας την ευθύνη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων το ένα κόμμα στο άλλο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2170379 .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή