Στο μεταίχμιο «Ενός κάποιου τέλους»

Σάββατο, 05 Μαΐου 2012 12:20
UPD:28/11/2012 16:33

Ο Τζούλιαν Μπαρνς, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς, τιμάται με μία αφιερωματική βραδιά, στον πολυχώρο Μεταίχμιο, τη Δευτέρα 7 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ.

A- A A+

Ο Τζούλιαν Μπαρνς, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς, τιμάται με μία αφιερωματική βραδιά, στον πολυχώρο Μεταίχμιο, τη Δευτέρα 7 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ.

Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου «Ένα κάποιο τέλος» -το οποίο κατέκτησε το βραβείο Man Booker 2011- για τον Τζούλιαν Μπαρνς και το έργο του θα μιλήσουν η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου, ο συγγραφέας και μεταφραστής Θωμάς Σκάσσης και η μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά.

Όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή του βραβείου Booker: «Το βιβλίο έχει όλα τα φόντα, για να γίνει έργο αναφοράς στην αγγλική λογοτεχνία. Έξοχο ύφος, λεπτοδουλεμένη πλοκή, απόλυτη εξισορρόπηση μελαγχολίας και χιούμορ. Ένα βιβλίο που, σε κάθε του ανάγνωση, αποκαλύπτει νέα νοήματα».

Το βιβλίο

Το μυθιστόρημα «Ένα κάποιο τέλος» είναι μία διείσδυση στις ατέλειες και τις σκοτεινές γωνιές της μνήμης, στις αυταπάτες μας και τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Στις αρχές της δεκαετίας του '60, ο Κόλιν, ο Άλεξ, ο Τόνι και ο Έιντριαν, σεξουαλικά καταπιεσμένοι και παθιασμένοι με τα βιβλία και τις ιδέες, περνούν την ερωτικά άγονη και βαρετή εφηβεία τους, κάνοντας πλάκες και παραβγαίνοντας σε εξυπνακισμούς. Όμως, από τους τέσσερις φίλους, ο Έιντριαν είναι λίγο πιο σοβαρός και ώριμος. Όταν η ζωή του θα πάρει τραγική τροπή, οι φίλοι θα χωρίσουν, θα συνεχίσουν και θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν.

Ο Τόνι, εξηντάρης πια, απολαμβάνει την ηρεμία της μοναχικής του καθημερινότητας, όταν το παρελθόν επιστρέφει, ζητώντας εξηγήσεις, με τη μορφή ενός απρόσμενου κληροδοτήματος από ένα ξεχασμένο πρόσωπο. Αυτό ανατρέπει τα πάντα, καθώς, προσπαθώντας να εξηγήσει το «γιατί» αυτής της διαθήκης, έρχεται αντιμέτωπος με συνταρακτικές αλήθειες για τον ίδιο και το παρελθόν του.

Ο συγγραφέας

Ο Τζούλιαν Μπαρνς γεννήθηκε στην Αγγλία, το 1946, και σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Metroland», εκδόθηκε το 1980. Η Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ τού απένειμε το βραβείο Ε. Μ. Φόρστερ, το 1986, και, το 1988, χρίστηκε ιππότης του Γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων, ενώ το βιβλίο του, «Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ» ξεχώρισε, κερδίζοντας λογοτεχνικά βραβεία στην Αγγλία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του: «England, England» (2002), «Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ» (2003), «Ο διανοούμενος στην κουζίνα» (2004), «Άρθουρ & Τζορτζ» (2006), «Χωρίς να φοβάμαι τίποτα πια» (2008) ενώ το «Ιστορία του κόσμου σε 10 ½ κεφάλαια» βρίσκεται υπό έκδοση και αναμένεται το φθινόπωρο.

Πληροφορίες: Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118 – Αθήνα, τηλ.: 211 3003580.

Προτεινόμενα για εσάς