Καθαρή νίκη Ολάντ

Συγχαρητήρια και πρόσκληση στο Βερολίνο από Μέρκελ
Κυριακή, 06 Μαΐου 2012 21:24
UPD:07/05/2012 02:04

Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο 7ος Πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Στην ασφαλή αυτή εκτίμηση οδηγούν τα αποτελέσματα όλων των γαλλικών exit polls, που ανακοινώθηκαν στις 8 ακριβώς ώρα Γαλλίας, την ώρα δηλαδή που έκλειναν και επισήμως οι κάλπες.

A- A A+

Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο 7ος Πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Με καταμετρημένο το 99% συγκεντρώνει το 51,7% των ψήφων έναντι 48,3% του απερχόμενου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Τη νίκη του Ολάντ είχαν προβλέψει όλα τα exit polls, που ανακοινώθηκαν στις 8 ακριβώς ώρα Γαλλίας, την ώρα δηλαδή που έκλειναν και επισήμως οι κάλπες.

Συγκεκριμένα, οι TNS Sofre έδιναν τη διαφορά Ολάντ - Σαρκοζί στο 52%-48%, η IFOP στο 52,7% - 47,3%, η Harris στο 52,1% - 47,9% και η CSA στο 51,8% - 48,2%.

Η συμμετοχή κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 82%, ελαφρά υψηλότερη από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες αλλά χαμηλότερη από τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007.

Ο Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε την ήττα του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, πριν την ανακοίνωση του επίσημων ποσοστών, χαιρετίζοντας τον αντίπαλό του, τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ ως τον νέο πρόεδρο, σε δημόσια δήλωσή του.

REUTERS

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την ήττα αυτή», είπε ο Σαρκοζί ενώ το πλήθος των οπαδών του στο Παρίσι φώναζε «όχι».

«Ηττήθηκα και δεν είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του», πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για μια νέα εποχή, στην οποία η θέση του δεν θα είναι η ίδια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική ζωή.

Μάλιστα δήλωσε σε στελέχη και οπαδούς του κόμματός του ότι «δεν θα ηγηθεί της μάχης των βουλευτικών εκλογών», την οποία όμως θεωρεί ότι το UMP μπορεί να κερδίσει.

Η προσκείμενη στην κεντροαριστερά Liberation στον ιστότοπό της ανακοινώνει τη νίκη Ολάντ με τον τίτλο «Ήρθε η ώρα της Αριστεράς», ενώ και όλα τα υπόλοιπα γαλλικά ΜΜΕ έχουν ήδη ανακηρύξει τον Ολάντ πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο Ολάντ θα ορκιστεί το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο Ολάντ θα συμμετάσχει στην πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Συγχαρητήρια από Μέρκελ και πρόσκληση για επίσκεψη στο Βερολίνο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε για να συγχαρεί τον Φρανσουά Ολάντ για τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ενώ του απηύθυνε και πρόσκληση να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Ο Φρανσουά Ολάντ και η κυρία Μέρκελ επικοινώνησαν και συμφώνησαν στην ανάγκη να εργαστούν από κοινού στην για το κοινό ευρωπαϊκό όραμα», σημείωσε ο διευθύνων την καμπάνια των Σοσιαλιστών M. Moscovici.

«Η κυρία Μέρκελ προσκάλεσε τον Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο, επίσκεψη που θα την πραγματοποιήσει πολύ σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του», συμπλήρωσε το στέλεχος των Σοσιαλιστών.

Λίγο αργότερα το τηλεφώνημα και την πρόσκληση επιβεβαίωσε η γερμανική καγκελαρία. Η κ. Μέρκελ «προσκάλεσε τον εκλεγμένο Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να την επισκεφθεί στο Βερολίνο, το ταχύτερο δυνατόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του» αναφέρεται στην ανακοίνωση καιρ προστίθεται: «Αμφότεροι συμφωνούν για τη σπουδαιότητα των στενών σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία και αντάλλαξαν τη διαβεβαίωση ότι φιλοδοξούν να έχουν μια καλή συνεργασία με εμπιστοσύνη. Η καγκελάριος κάλεσε τον Φρανσουά Ολάντ απόψε το βράδυ και τον συνεχάρη για τη νίκη του.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του απερχόμενου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δεξιού πολιτικού της συμμάχου. Προεκλογικά δεν είχε συναντηθεί με τον Ολάντ, ο οποίος δήλωνε ότι αντιτίθεται στο δημοσιονομικό σύμφωνο το οποίο θέλει να επαναδιαπραγματευτεί.

Μόντι: Συνεργασία για την ανάπτυξη

Την επιθυμία «να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία, ιδίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» εκφράζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Φρανσουά Ολάντ.

Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να έχει ως στόχο «μια πιο αποτελεσματική ένωση, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη» τονίζεται στο μήνυμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μόντι στη Ρώμη.

«Μικρή ελπίδα βελτίωσης» βλέπει ο Φινλανδός ΥΠΕΞ

Η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας σημαίνει «μια μικρή ελπίδα βελτίωσης» για τη Γαλλία και για την Ευρώπη, σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Τουομιόγια, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του οποίου συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού. Ο αξιωματούχος χαιρετίζει τη νίκη του Ολάντ ως «καλή είδηση για όλη την Ευρώπη» και εκφράζει την ελπίδα η νίκη αυτή, σε συνδυασμό με «την επιτυχία των Σοσιαλιστών» στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα εξισορροπήσουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική που υπαγορεύεται από το Βερολίνο. Η ευρωπαϊκή πολιτική «επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη λιτότητα και τις περικοπές ενώ η κοινωνική παράμετρος έμεινε στην άκρη» σημειώνει ο Φινλανδός υπουργός, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο STT.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν χαιρέτισε επίσης τη νίκη του Ολάντ γράφοντας στο ιστολόγιό της ότι «μετά από διακοπή 17 ετών ένας αριστερός πρόεδρος βρίσκεται και πάλι στην ηγεσία της χώρας της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της ισότητας». «Η μετριοπαθής αριστερά προοδεύει γρήγορα στην Ευρώπη. Η Σοσιαλδημοκρατία προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική απέναντι στη δεξιά που κυβερνά την Ευρώπη» προσθέτει η Ουρπιλάινεν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή