ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 18:13
UPD:18:15

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα απασχολούν το γαλλικό Τύπο εστιάζοντας στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

A- A A+

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα απασχολούν το γαλλικό Τύπο εστιάζοντας στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν παρουσιάζει το ΣΥΡΙΖΑ ως τον μεγάλο νικητή των εκλογών και κάνει λόγο για «τσουνάμι διαμαρτυρίας» σε βάρος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η επιτυχία της Χρυσής Αυγής στις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας οφείλεται στην ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση.

Στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή αναφέρεται και η Λιμπερασιόν υπογραμμίζοντας ότι με την πρωτοφανή και ιστορική είσοδο του νεοναζιστικού κόμματος τίθεται το ερώτημα για το ποιος θα κυβερνήσει σε μια Βουλή η οποία είναι ακόμα «πιο κατακερματισμένη ανάμεσα σε μια αντικαπιταλιστική αριστερά και μια φασιστική δεξιά». Για την Λιμπερασιόν, ο 38χρονος Αλέξης Τσίπρας είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής των εκλόγών.

Οι κάλπες έδωσαν μια «Πύρρειο νίκη» στον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου η θέση είναι δύσκολη γιατί θα χρειαστεί ή να διαπραγματευθεί με τους αριστερούς αντιπάλους του ή ακόμα και να παραιτηθεί. Η αγωνία έχει μόλις αρχίσει, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δημοσίευμα στην οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό με τίτλο «Η Ελλάδα σαλπάρει για το άγνωστο» σχολιάζει ότι το 60% των εΕλλήνων ψηφοφόρων επέλεξαν κόμματα που έχουν απορρίψει το Μνημόνιο. Θεωρεί ως πιθανή μια νέα προσφυγή στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Για αλλαγή σελίδας και πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας μιλά και η Φιγκαρό. «Το τέλος του ΠΑΣΟΚ σημαίνει και την αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού Μνημόνιου για τη λιτότητα», δημοσιεύει.

Η Λα Κρουά με τίτλο «Η ψήφος αποδοκιμασίας των Ελλήνων ανησυχεί την Ευρώπη» υπενθυμίζει ότι οι εταίροι περιμένουν τη ψήφιση, μέσα στον Ιούνιο, των νέων περικοπών για την περίοδο 2013-2014. Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι απίθανη η διακοπή της παροχής οικονομικής στήριξης από την Τρόικα σε περίπτωση σοβαρής πολιτικής κρίσης στη χώρα, καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή