Η γιορτή της ΕΑΚ έστειλε τον «Αδικο Κόσμο» στο κόκκινο χαλί

Τρίτη, 08 Μαΐου 2012 10:48
UPD:28/11/2012 16:35

A- A A+

Η γιορτή της ΕΑΚ έστειλε τον «Αδικο Κόσμο» στο κόκκινο χαλί

Μια μόλις ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, το ελληνικό σινεμά γιόρτασε με την απονομή των 3ων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EAK).

Η τελετή - που πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά στον φιλόξενο χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση- είχε μεγάλο νικητή την ταινία «Αδικος Κόσμος», η οποία εκτός από τα τέσσερα βραβεία που απέσπασε, κέρδισε - ως καλύτερη ταινία- την συμμετοχή της στα επόμενα Όσκαρ.

Η τρίτη χρονιά διοργάνωσης των Κινηματογραφικών Βραβείων της EAK αποδεικνύει ότι ο Ελληνικός Κινηματογράφος ανθίζει, ακόμα και στις άγονες συνθήκες που επικρατούν για αυτόν. Την βραδιά παρουσίασαν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, η Μαρία Ναυπλιώτου και η Φαίξη Ξυλά ενώ η πρόεδρος της ΕΑΚ, Κατερίνα Ευαγγελάκου, στην εισαγωγή της εύστοχα ανάφερε πως «ο ελληνικός κινηματογράφος χτυπήθηκε από την κρίση στην καλύτερη στιγμή του. Ευτυχώς, βρίσκει δύναμη από μέσα, από τους ανθρώπους του, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Η πολιτεία έχει ευθύνη να στηρίξει τον κινηματογράφο και να δικαιολογήσει τα χρήματα που δίνουν γι' αυτόν το λόγο οι πολίτες με τη φορολογία που τους επιβάλλεται. Δεν κλέψαμε, δε φάγαμε, δε βγάλαμε έξω λεφτά. Ταινίες βγάλαμε έξω και κάναμε μεγάλες επιτυχίες».

Το φετινό τιμητικό βραβείο δόθηκε στον κινηματογράφο Αττικόν. Όχι μόνο για την παλαιότητα του κτιρίου, ούτε επειδή ήταν ο πρώτος ομιλών κινηματογράφος, αλλά κυρίως επειδή -μέχρι τα επεισόδια του Φεβρουαρίου- ήταν ένα ολοζώντανο σινεμά. Το βραβείο παρέλαβε η Λίλα Τσακαλάκη, η οποία συγκινημένη είπε ότι «η τέχνη δεν σβήνει, όπως ο Πολιτισμός δεν καίγεται».

Οι μεγάλοι νικητές

Η Σμαράγδα Καρύδη απένειμε το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου στον Αντώνη Καφετζόπουλο, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Ακαδημίας είπε πως το βραβείο ανήκει και στον Φίλιππο Τσίτο, ενώ έκανε αναφορά στα δύο τελευταία χρόνια λέγοντας χαρακτηριστικά: «σταθήκαμε υπερβολικά αισιόδοξοι και στηρίξαμε τις ελπίδες μας σε ανθρώπους που αποδείχθηκαν αδιάφοροι και ανίκανοι».

Το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η Κίκα Γεωργίου, για την ταινία «Η Πόλη των Παιδιών». Η πανέμορφη Κύπρια ηθοποιός, συγκινημένη, δήλωσε τυχερή που βρέθηκε στο δρόμο του Γιώργου Γκικαπέππα, που με την αγάπη του μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο.

Το μεγάλο φετινό βραβείο απέσπασε η ταινία «Αδικος Κόσμος» των παραγωγών Αλεξάνδρας Μπουσίου και Φίλιππου Τσίτου. Η Μπουσίου δήλωσε ότι ελπίζει ο κόσμος να γίνει δικαιότερος, ένας κόσμος όπου οι πόρνες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες, ενώ ο Φίλιππος Τσίτος με την σειρά του αφιέρωσε το βραβείο στο πιο πολύτιμο στήριγμα που μπορεί να έχει ένας σκηνοθέτης, τη γυναίκα του.

Ποιοι κατέκτησαν τα φετινά βραβεία

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας

«Η Πόλη των Παιδιών», Γιώργος και Αργύρης Αλαχούζος

Βραβείο Μακιγιάζ

«Το Γάλα», Κατερίνα Βαρθαλίτου

Βραβείο Ήχου

«Παράδεισος», Αρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Πάνος Βουτσαράς

Βραβείο Ενδυματολογίας

«Το Τανγκό των Χριστουγέννων», Γιώργος Γεωργίου

Βραβείο Σκηνογραφίας

«Το Τανγκό των Χριστουγέννων», Γιώργος Γεωργίου

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

«Το Τανγκό των Χριστουγέννων», Γιάννος Αιόλου

Βραβείο Μοντάζ

«Wasted Youth», Γιάννης Χαλκιαδάκης

Βραβείο Φωτογραφίας

«Man at Sea», Αγγελος Βισκαδουράκης και Γιώργος Αργυροηλιόπουλος

Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου

«Παράδεισος», Όλια Λαζαρίδου

Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου

«Αδικος Κόσμος», Χρήστος Στέργιογλου Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου «Η Πόλη των Παιδιών», Κίκα Γεωργίου Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου

«Άδικος Κόσμος», Αντώνης Καφετζόπουλος

Βραβείο Σεναρίου

«Η Πόλη των Παιδιών», Γιώργος Γκικαπέππας

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

«Fish n' Chips», Ηλίας Δημητρίου

Βραβείο Σκηνοθεσίας

«Αδικος Κόσμος», Φίλιππος Τσίτος

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

«Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν κι ο Φρέντυ», Ρηνιώ Δραγασάκη Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

«Πρώτη Ύλη», Κώστας Λαμπρόπουλος και Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

«Αδικος Κόσμος», Αλεξάνδρα Μπουσίου και Φίλιππος Τσίτος

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς