Ανακάλυψαν το μεγαλύτερο αρχαίο κροκόδειλο

Τρίτη, 08 Μαΐου 2012 15:57

( Εικονογράφηση: Κρίστοφερ Μπρόκου )

A- A A+

Με το μήκος του να ξεπερνά τα 8 μέτρα, αυτός ο κροκόδειλος είναι πολύ μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλο είχε ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το γιγαντιαίο ερπετό παραμόνευε στα ύδατα της Ανατολικής Αφρικής πριν από 4 εκατομμύρια με 2 εκατομμύρια χρόνια και είναι πιθανό να τρεφόταν με τους ανθρώπινους προγόνους μας.

Τα μεγαλύτερα απολιθώματα που είχαν βρεθεί έως σήμερα είχαν μήκος περίπου 7,5 μέτρα. Σύμφωνα όμως με τον Κρίστοφερ Μπρόκου, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, αυτός ο κροκόδειλος, τον οποίο εντόπισε πριν από τρία χρόνια μελετώντας τεράστια απολιθώματα στο Εθνικό Μουσείο της Κένυας, στο Ναϊρόμπι, είχε μήκος τουλάχιστον 8,2 μέτρων. Μόνο για να μεταφέρει το κρανίο ενός από τα απολιθώματα, που ανακαλύφθηκαν στη λεκάνη της λίμνης Τουρκάνα, χρειάστηκε τη βοήθεια άλλων τριών ανδρών.

Στην ίδια περιοχή, στη βόρεια Κένυα, έχουν βρεθεί και πολλά ανθρώπινα απολιθώματα. Ο Μπρόκου εκτιμά ότι κάποιες ανθρωπίδες μπορεί να βρήκαν τραγικό τέλος στα δόντια του γιγαντιαίου κροκοδείλου που βαπτίστηκε Crocodylus thorbjarnarsoni. «Ζούσε μαζί με τους προγόνους μας και, πιθανότατα, τους έτρωγε». Όπως εξηγεί, οι κροκόδειλοι τρώνε ό,τι μπορούν να καταπιούν και οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δεν ήταν ψηλότεροι από 1,20. «Δεν έχουμε στη διάθεσή μας απολιθώματα ανθρώπινων λειψάνων με σημάδια από δάγκωμα κροκοδείλου, όμως οι κροκόδειλοι εκείνης της εποχής ήταν μεγαλύτεροι από τους σημερινούς και εμείς ήμασταν μικρότεροι, οπότε μάλλον δεν ήταν απαραίτητο» τα ερπετά να δαγκώσουν τους ανθρώπους.

Αρχικά, ερευνητές είχαν διατυπώσει την άποψη ότι το συγκεκριμένο είδος έχει στενή συγγένεια με τον κροκόδειλο του Νείλου. Τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι, παρά τις ομοιότητές μεταξύ των δύο ειδών, το κρανίο και το σαγόνι του αρχαίου κροκοδείλου είναι πολύ διαφορετικά. «Επικρατεί μια λανθασμένη αντίληψη, ότι οι κροκόδειλοι είναι ζωντανά απολιθώματα, τα οποία δεν έχουν αλλάξει», επισημαίνει ο Μπρόκου. «Αυτή τη φορά πρόκειται για κάτι διαφορετικό, για ένα είδος πραγματικού κροκοδείλου, ο οποίος όμως διαφέρει από οτιδήποτε γνωρίζαμε».

Ο Δρ. Μπρόκου και οι συνάδελφοί του δημοσιεύουν την έκθεσή τους στο Journal of Vertebrate Paleontology. Τα ευρήματά τους μπορεί να μη λύνουν το μυστήριο της καταγωγής του κροκοδείλου του Νείλου, όμως δείχνουν για ακόμη μια φορά πόσο εξελίχθηκαν τα ζώα αυτά με την πάροδο του χρόνου. Στην Αφρική σήμερα υπάρχουν 3 - 5 είδη, όμως στην αρχαιότητα είναι πιθανό να υπήρχαν τα διπλάσια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή