«Επικίνδυνα» τα περί καταγγελίας της δανειακής σύμβασης

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 12:25
UPD:13:30
A- A A+

Για επικίνδυνες τυχοδιωκτικές αντιλήψεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στα περί καταγγελίας της δανειακής σύμβασης, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, λίγη ώρα πριν λάβει τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταγγελία ποιας σύμβασης; Αυτής που στηρίζει τις τράπεζες για να στηρίξει και να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών; Aυτής που επιτρέπει να πέσουν 50 δισ. ρευστότητας στην αγορά; Είναι κανείς που θέλει να μην πάρουμε τα λεφτά για την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη; Αυτής που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε τα επόμενα τρία χρόνια έργα υποδομής;».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι παραπληροφόρησε χθες την ΚΟ του κόμματός του ως προς τη θέση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ή στήριξη μιας κυβέρνησης Αριστεράς εφόσον υπάρξει εγγύηση ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρώζωνη.

ΠΑΣΟΚ
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

«Αρνηθήκαμε μια κυβέρνηση οικουμενική, ειδικού σκοπού που θα είχε ως αποστολή να παγώσει όλες τις διαδικασίες σε σχέση με την οικονομία. Είναι τελείως προσχηματικό να έχουμε στη φάση που διανύει η χώρα ως μόνο στόχο κάποιες θεσμικές αλλαγές, όπως η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα ή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τις οποίες ευχαρίστως αποδεχόμαστε και προτείναμε», επισήμανε.

«Αυτό που αρνηθήκαμε είναι το χάσιμο του πολύτιμου ιστορικού χρόνου», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ακόμη ότι το Κίνημα λέει «όχι» στην αλαζονεία, «όχι» στον πολιτικό μικρομεγαλισμό, «όχι» στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, «όχι» στην υπεκφυγή, «όχι» στην πολιτική των εύκολων λόγων

Η κριτική του κ. Βενιζέλου ως προς τη στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά εστιάστηκε και στα πυρά που εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας για τις εγγυητικές επιστολές που υπέγραψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Όπως είπε, οι υπογραφές ήταν μία παρέκβαση, μια εκδήλωση δυσπιστίας που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε για να σταθεί η χώρα όρθια. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι είχαν αρχικά ζητήσει πιεστικά υπογραφές από όλα τα ελληνικά κόμματα και «αν θέλαμε», πρόσθεσε, «να φέρουμε σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ και όποια άλλη δύναμη εμφανίζεται ως αντιμνημονιακή θα είχαμε δεχτεί να ζητηθεί και η δική τους επιστολή και η δική τους υπογραφή».

«Έτσι θα είχαμε γνωριστεί καλύτερα και θα είχαμε και τώρα μετεκλογικά λιγότερους τζάμπα μάγκες», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε με ένα δηκτικό σχόλιο: «Ο κ. Τσίπρας αυτό-υποτιμά τους έλληνες, ο κ. Τσίπρας παίζει με τις επιστολές που όλο στέλνει, θα στείλει, έστειλε».

«Η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει κυβέρνηση»

Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, σημείωσε ότι θα παρουσιάσει ξανά σε όλους τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτίμησε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει κυβέρνηση αν τα κόμματα δείξουν στοιχειώδη ευθύνη.

«Αν δεν θέλουν να συμβάλουν ας το πουν. Αν δεν θέλουν να δοκιμάσουν να κάνουν τα λόγια τους πράξη ας το πουν. Αν επιθυμούν νέες εκλογές, εξάντληση των περιθωρίων της χώρας ας το πουν», υπογράμμισε.

«Θα κάνω όσα πρέπει για να ξαναγεννηθεί η παράταξη»

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, αναγνώρισε ότι ο λαός τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ γιατί το θεώρησε υπεύθυνο για τις επιπτώσεις της κρίσης και έκανε λόγο για επώδυνο αποτέλεσμα.

Εκτίμησε ακόμη ότι ο λαός ζήτησε αλλαγή πορείας αλλά δεν διατύπωσε μια καθαρή εντολή για το τι θέλει να γίνει και ποιος θέλει να το κάνει. «Ο λαός θέλησε να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Κανείς δεν μπορεί μόνος. Το εκλογικό σώμα απέρριψε οποιαδήποτε εκδήλωση αλαζονείας. Ο λαός θέλησε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ με ασφάλεια. Να μην υπάρξουν νέα επώδυνα μέτρα», πρόσθεσε.

Δήλωσε παράλληλα αποφασισμένος να κάνει όλα όσα πρέπει για να ξαναγεννηθεί η παράταξη. «Μόνο ταμπού η σχέση με το λαό», τόνισε και απηύθυνε κάλεσμα σε παλαιά πολιτικά στελέχη, πανεπιστημιακούς, διανοούμενους κ.ά.

«Τους έχουμε ανάγκη όλους. Πρέπει να φτιάξουμε μαζί το νέο καμβά της παράταξης. Να πούμε τη δική μας πρόταση για το μέλλον της πατρίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος, όπως είπε, είναι στην επόμενη Βουλή να είναι ξανά πολλοί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Να προστατέψουμε τη δημοκρατία από τον κίνδυνο του εκφασισμού»

Εκανε δε ειδική αναφορά στη στροφή μερίδας πολιτών σε ακραίες, όπως είπε, επιλογές. «Ένα σημαντικό όχι ευκαταφρόνητο μέρος του εκλογικού σώματος μπορεί με ευκολία να εκφράσει την οργή του στρεφόμενο σε ακραίες επιλογές», σημείωσε και τόνισε ότι «πρέπει να προστατέψουμε τη δημοκρατία απέναντι στον κίνδυνο του εκφασισμού».

Επισήμανε ακόμη ότι οι εκλογές ανέδειξαν μια κοινωνία των άκρων, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μετά από καιρό πρόβλημα εθνικής και κοινωνικής συνοχής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή