Σημεία σύγκλισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 18:39
UPD:22:53

Τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή πολιτικά φερέγγυων προσώπων που θα ενσωματώνει το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κούβέλης, κατά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο.

A- A A+

Τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή «πολιτικά φερέγγυων προσώπων» που «θα ενσωματώνει το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας» πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κούβέλης, κατά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο.

Η κατεύθυνση της κυβέρνησης αυτής, που θα έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έως τις ευρωεκλογές του 2014, θα είναι, όπως εξήγησε ο κ. Κουβέλης, διπλή:

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φ. Κουβέλης: Οικουμενική κυβέρνηση ως τις ευρωεκλογές του 2014

Φ. Κουβέλης: Οικουμενική κυβέρνηση ως τις ευρωεκλογές του 2014

-να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και την Ε.Ε. και

- να ξεκινήσει άμεσα τη σταδιακή απαγκίστρωση τα χώρας από το μνημόνιο.

Στόχος της οικουμενικής κυβέρνησης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα είναι με ισχυρή λαϊκή και κοινωνική στήριξη να αξιοποιήσει το νέο ευνοϊκό ευρωπαϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται για να πετύχει θετικά αποτελέσματα, «για να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή και την κοινωνία όρθια». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα του δεν διεκδικεί τίποτε πέρα από την ικανοποίηση του να έχουμε συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Συγκεκριμένη και υπεύθυνη χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Κουβέλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση που είχε μαζί του «πολύ ουσιαστική». Σημείωσε μάλιστα πως η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι πολύ κοντά στις απόψεις του ΠΑΣΟΚ, «σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ευ. Βενιζέλος: Βρισκόμαστε κοντά στις απόψεις μας με τον Φ. Κουβέλη

Ευ. Βενιζέλος: Βρισκόμαστε κοντά στις απόψεις μας με τον Φ. Κουβέλη

Ο κ. Βενιζέλος, που έλαβε το μεσημέρι τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε ακόμη πως το πρώτο βήμα της διερευνητικής εντολής είναι ένας «καλός οιωνός» και πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές του. Όπως είπε αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΝΔ και με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα ανταποκριθούν στην παράκλησή του, όπως ανέφερε, να τους συναντήσει. Προφανώς θα ξανασυναντηθώ με τον κ. Τσίπρα, σημείωσε, προσθέτοντας πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Παπαρήγα, που επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός της. Καταλήγοντας είπε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια προετοιμάζοντας το έδαφος για τη φάση της διαβούλευσης που θα διεξαχθεί με το συντονισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν ως «φωνή της λογικής» την πρόταση του κ. Κουβέλη, προσθέτοντας ότι «δείχνει ποιος είναι ο δρόμος». Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι οι στόχοι του κ. Κουβέλη για τριετή πορεία «απαγκίστρωσης» από το Μνημόνιο συμπίπτουν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τριετή «υπέρβαση» του Μνημονίου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους αν η προσπάθεια καταλήξει στον σχηματισμό κυβέρνησης θα εξεταστούν ποια είναι τα φερέγγυα πρόσωπα.

Σημείωναν ακόμη ότι η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτήν την κυβέρνηση αποτελεί προαπαιτούμενο, ενώ στο ερώτημα τι θα σημαίνει η μη συμμετοχή του είπαν ότι πρέπει να γίνεται «ένα βήμα τη φορά», εννοώντας ότι δεν χρειάζεται να προτρέχουμε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι όποιος δεν ανταποκριθεί στην πρόταση θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού σχηματισμού Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη ΝΕΤ, δήλωσε πως η πρόταση του κ. Κουβέλη είναι «πρόταση οικουμενικής εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου». Απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια κυβέρνηση, χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Κουβέλη παραλλαγή της πρότασης Βενιζέλου, ενώ έκανε λόγο για οβιδιακή μεταμόρφωση της ΔΗΜΑΡ, καθώς όπως ανέφερε, αρχικά είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα στήριζε κυβέρνηση της Αριστεράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού Γ. Μπαλάφας. «Δεν μπορούμε να σταθούμε θετικά στην πρόταση» σημείωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και επισήμανε πως η πρόταση της ΔΗΜΑΡ δεν είναι ακύρωση του μνημονίου, «γι' αυτό έσπευσε να συμφωνήσει ο κ. Βενιζέλος». Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεση ακύρωση του μνημονίου και πρόσθεσε πως ο πολιτικός σχηματισμός ποτέ δεν έθεσε ζήτημε επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, αλλά μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

«Ο λαός δεν ψήφισε γενικά και αόριστα να γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας, ψήφισε ενάντια στην πολιτική που ακολουθήθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αυτό υπηρετήσαμε αυτό προτείναμε και αυτό ενέκρινε ο λαός. Εμείς δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στην αντιμνημονιακή γραμμή» συμπλήρωσε.

Στο ίδιο δελτίο, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο κ. Κουβέλης είπε στον κ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους να προχωρήσει σε συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς αλλά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αποδέχθηκε. Μάλιστα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «έκανε άλλα τερτίπια» όταν είχε στα χέρια του τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Δεν θέλουμε εκλογές, θέλουμε η χώρα να μείνει στο ευρώ, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. Πάντως, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός από τη ΔΗΜΑΡ, απάντησε πως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ «δεν κάνουμε ... το έχει δηλώσει ο κ. Κουβέλης».

Η ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο, όμως ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ συμφώνησε με την πρόταση της ΔΗΜΑΡ: «Μου αρέσει η πρόταση του κ. Κουβέλη, έχει πολλά θετικά στοιχεία γιατί ο τόπος δεν έχει την πολυτέλεια να σύρεται από τη μία επαναληπτική εκλογή στην άλλη». Μάλιστα, ανέφερε πως θα έπρεπε κατά την προσωπική του άποψη να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να συμμετάσχει.

Αρνητική, εμμέσως πλην σαφώς, ήταν η πρώτη αντίδραση από το Κίνημα Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη. Ο εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είπε ότι ισχύουν όσα είχε πει στην πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένο στην ΚΟ.

Ο κ. Καμμένος είχε τονίσει πως θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικού σκοπού «και αν τα κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο αποφασίσουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους, και αποσύρουν τις δεσμευτικές υπογραφές τους, τότε μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια οικουμενική κυβέρνηση κατάργησης του Μνημονίου, των δανειακών συμβάσεων, και άμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ, και βεβαίως τιμωρίας γι΄αυτούς που ενέπλεξαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια».

Όπως είπε ο κ. Κουίκ στο ΑΜΠΕ αυτή η πρόταση θα έρθει στη διαβούλευση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τόνισε ότι το κόμμα του θέλει να υπάρξει κυβέρνηση. Παράλληλα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν την σύγκληση της Βουλής προκειμένου να καταθέσουν την «εθνική αντιπρότασή» τους στην κρίση των 300 βουλευτών.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος, σε συνέντευξή του στο δελτίο της ΝΕΤ, για την εξέλιξη των συζητήσεων με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Εκτίμησε ότι τα δύο κόμματα θα καταφέρουν να συνεργαστούν και έκανε λόγο για ένα νέο,διευρυμένο κόμμα, με καινούριο καταστατικό και μέλη το οποίο θα αλλάξει το σκηνικό. «Θέλουμε να υπάρξει ένας ευρύτερος κεντρώος χώρος μαζί με την κεντροαριστερά. Θα διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με πρόσωπα», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Μάνος σημείωσε ότι δεν πρέπει να συμμετάσχει στη κυβέρνηση καθώς είναι δεύτερο κόμμα. «Πουθενά η αξιωματική αντιπολίτευση δε συμμετέχει στην κυβέρνηση, αυτή είναι ελληνική εκδοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή θα συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή, η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή