Σαουδική Αραβία: 100 δισ. δολάρια για στροφή στην ηλιακή ενέργεια

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012 10:04

Οι Σαουδάραβες αναζητούν τώρα επενδυτές για την υλοποίηση του σχεδίου, ύψους 109 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του οποίου θέλουν να δημιουργήσουν από το μηδέν «έναν κλάδο ηλιακής ενέργειας.

A- A A+

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο σκοπεύει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να καλύπτει το εν τρίτο των ενεργειακών του αναγκών με ηλιακή ενέργεια. Βάσει του νέου σχεδίου για τις ΑΠΕ, η Σαουδική Αραβία στοχεύει σε ηλιακό δυναμικό 41 GW έως το 2032. Τα 25 GW θα προέρχονται από σταθμούς παραγωγής ηλιακής θερμικής ενέργειας και τα 16 GW από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Σε ανακοίνωσή της, η Πόλη Ατομικής και Ανανεώσιμης Ενέργειας του Βασιλιά Αμπντάλα (K.A. CARE), η οποία επιβλέπει την υλοποίηση των σχεδίων της χώρας σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, ανακοίνωσε ότι ευελπιστεί να μετατρέψει τη χώρα σε «βασίλειο της βιώσιμης ενέργειας». «Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του πετρελαίου που καίγεται για την παραγωγή ενέργειας καθώς και η ίδρυση μιας εγχώριας βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας και η δημιουργία θέσεων εργασίας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δελτίο Τύπου.

Οι Σαουδάραβες αναζητούν τώρα επενδυτές για την υλοποίηση του σχεδίου, ύψους 109 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του οποίου θέλουν να δημιουργήσουν από το μηδέν «έναν κλάδο ηλιακής ενέργειας, ο οποίος θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον εγχώριο κλάδο της ενέργειας, τα επόμενα χρόνια», λέει ο Μάχερ αλ-Όνταν. Ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει η First Solar και η SunPower.

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο σημείο ενδιαφέροντος, την ώρα που ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία προχωρούν σε δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων των ΑΠΕ. Αναλυτές όπως ο Βισάλ Σαχ της Deutsche Bank ωστόσο προειδοποιούν ότι αυτές οι αγορές «θα είναι πιθανότατα πολύ λιγότερο κερδοφόρες σε σχέση με τις υπάρχουσες».

Εξοικονόμηση πετρελαίου

Σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους, μια τέτοια ενίσχυση των ΑΠΕ θα βοηθούσε το βασίλειο να εξοικονομήσει το ισοδύναμο τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για τα επόμενα 20 χρόνια. «Η δυσκολία της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι η οικονομία της βασίζεται στο σύνολό της στο πετρέλαιο», λέει ο Κέβιν Σμιθ της Solar Reserve, ενός από τους ομίλους που ενδιαφέρεται να αναμειχθεί στο νέο εγχείρημα. «Θέλουν να αυξήσουν στον ανώτατο βαθμό τις εξαγωγές τους, όμως χρησιμοποιούν οι ίδιοι πολύ από το πετρέλαιό τους για την παραγωγή ενέργειας. Δεν υπάρχει πρόβλημα όταν το πετρέλαιο στοιχίζει 20 δολάρια το βαρέλι, όμως τώρα που μπορούν να το πουλήσουν προς 100 δολάρια, δεν τους συμφέρει να χρησιμοποιούν το πετρέλαιό τους».

Τον Ιανουάριο, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με την Κίνα. Είχε προηγηθεί η σύναψη αντίστοιχων συμφωνιών με Γαλλία, Νότιο Κορέα και Αργεντινή. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το κόστος της ανέγερσης αντιδραστήρων στη χώρα ενδέχεται να φθάσει ακόμη και τα 100 δισ. δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή