Πρόεδρος της Γαλλίας και επισήμως ο Φρανσουά Ολάντ

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 11:51
UPD:18:32

A- A A+

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε επισήμως καθήκοντα ως πρόεδρος της Γαλλίας σε επίσημη τελετή στο Μέγαρο των Ηλυσίων και έγινε έτσι ο πρώτος σοσιαλιστής ηγέτης της χώρας από το Φρανσουά Μιτεράν.

Όπως είπε στην ομιλία του, θέλει να «ανορθώσει τη Γαλλία με δικαιοσύνη» και να «ανοίξει ένα νέο δρόμο στην Ευρώπη.

«Απευθύνω στους Γάλλους ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Είμαστε μια μεγάλη χώρα που ήξερε ανέκαθεν να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις», πρόσθεσε ο Ολάντ, υποσχόμενος ότι υπό την προεδρία του «όλοι οι Γάλλοι θα ζουν μαζί χωρίς διακρίσεις, γύρω από τις ίδιες αξίες, αυτές της Δημοκρατίας».

Ο Ολάντ δήλωσε ακόμη πως θα καλέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας του να υποστηρίξουν ένα σύμφωνο που θα συνδυάζει τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος και οικονομικά κίνητρα για ανάπτυξη.

«Θα προτείνω στους ευρωπαίους εταίρους μου ένα σύμφωνο που συνδέει την απαραίτητη μείωση του ελλείμματος με την αναγκαία τόνωση της οικονομίας», τόνισε ο Ολάντ.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχτηκε τον Ολάντ στα σκαλιά του μεγάρου και τον συνόδευσε σε αίθουσα ώστε να του μεταβιβάσει τους μυστικούς κώδικες των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας και άλλα απόρρητα αρχεία.

Μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος επιβιβάστηκε, σύμφωνα με την παράδοση, σε ανοικτή Citroen για να κάνει τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου όπου άναψε τη φλόγα στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ολάντ θα μεταβεί σήμερα στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση γνωριμίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και των διαφωνιών των δύο ηγετών ως προς το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εν τω μεταξύ, ο Φρανσουά Ολάντ διόρισε σήμερα πρωθυπουργό τον 62χρονο επικεφαλής των σοσιαλιστών βουλευτών Ζαν Μαρκ Ερό. Παράλληλα, προχώρησε στο διορισμό των στενότερων συνεργατών του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, κυρίως του συμφοιτητή του Πιερ Ρενέ Λεμάς ως γενικού γραμματέα των Ηλυσίων και της Ακιλινό Μορέλ, η οποία έγραφε τις ομιλίες του Ολάντ, ως πολιτικής του συμβούλου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή