Στη γερμανική καγκελαρία ο Ολάντ

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 20:57
UPD:16/05/2012 08:48

Η σημερινή πρώτη επίσημη συνάντηση του νέου σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, βρίσκει τον κ. Ολάντ ενισχυμένο πολιτικά με προτάσεις αμφισβήτησης του γερμανικού μοντέλου.

A- A A+

Δεκτός με στρατιωτικές τιμές, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, έγινε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την κατάσταση στην ευρωζώνη. Μπροστά σε ένα πλήθος φωτορεπόρτερ, αντάλλαξε χειραψία και χαμόγελα με την Μέρκελ με την οποία θα δώσει στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι κατόπιν οι δύο ηγέτες θα δειπνήσουν μαζί.

Λίγα λεπτά πριν την αναχώρησή του για τη γερμανική πρωτεύουσα ο Ολάντε δήλωσε στο κανάλι TF1: «Ανεβαίνω στο αεροπλάνο για να συναντήσω την Γερμανίδα Καγκελάριο σκοπεύοντας να της πω αυτό που σκέφτομαι, για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να συζητήσω μαζί της για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βρούμε από κοινού λύσεις, ώστε να μην θεωρείται η λιτότητα ως κάτι μοιραίο, για να επιστρέψει η ανάπτυξη και για να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην ανησυχία που μας δημιουργεί η κατάσταση στην Ελλάδα».

REUTERS

Το γεγονός ότι επισκέπτεται την Γερμανίδα Καγκελάριο την ίδια μέρα της ορκωμοσίας του, ερμηνεύεται από τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές ως ενδεικτικό «του επείγοντος» με το οποίο αξιολογεί την κατάσταση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Βερολίνο η συνάντηση αυτή δεν στοχεύει στη «λήψη αποφάσεων» αλλά στη γνωριμία της καγκελαρίου με το νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έφτασε στο Βερολίνο, μετά από την πρώτη περιπετειώδη πτήση, όταν το προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο Παρίσι επειδή χτυπήθηκε από κεραυνό. Ο Ολάντ επιβιβάστηκε σε δεύτερο αεροσκάφος και αναχώρησε για τη γερμανική πρωτεύουσα, όπου έφτασε με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας για να συναντηθεί με την καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ. Ο Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε νωρίτερα επισήμως καθήκοντα ως πρόεδρος της Γαλλίας σε επίσημη τελετή στο Μέγαρο των Ηλυσίων και έγινε έτσι ο πρώτος σοσιαλιστής ηγέτης της χώρας από το Φρανσουά Μιτεράν.

Η σημερινή πρώτη επίσημη συνάντηση του νέου σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, βρίσκει τον κ. Ολάντ ενισχυμένο πολιτικά με προτάσεις αμφισβήτησης του γερμανικού μοντέλου και την κα Μέρκελ πολιτικά αποδυναμωμένη, στον απόηχο της ήττας που υπέστη στις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, δίδοντας μία πρώτη «γραφή» πολιτικής και δοκιμάζοντας τις αντοχές τους μέσα σε ένα «συνονθύλευμα» φωνών για μεγαλύτερη ανάπτυξη και αντιδράσεις για σταθερή δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε, χθες, «οδυνηρή και πικρή ήττα» το αποτέλεσμα των προχθεσινών περιφερειακών εκλογών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή της πολιτική δεν θα επηρεαστεί. «Η δουλειά στην Ευρώπη δεν θα επηρεαστεί», δήλωσε η κα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής και της ανάπτυξης», την ώρα που αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών αποτελεί τιμωρία της πολιτικής λιτότητας.

Δεκαέξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ υπέστησαν, την Κυριακή, μεγάλη ήττα στις περιφερειακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά τους, δεδομένου ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ένα βιομηχανικό κρατίδιο στη Δ. Γερμανία με πληθυσμό 18 εκατομμυρίων, επηρεάζει ιστορικά τις πολιτικές ισορροπίες σε εθνικό επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου επέμεινε στην αντίληψη που έχει η Ανκελα Μέρκελ για την ανάπτυξη, ότι δηλαδή αυτή αποτελεί τον καρπό των μεταρρυθμίσεων κυρίως της αγοράς εργασίας.

Η ανάπτυξη είναι «ο καρπός μιας έξυπνης πολιτικής μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε τακτική συνέντευξη Τύπου, επικαλούμενος μεταξύ αυτών των πιθανών μεταρρυθμίσεων «τη χαλάρωση της γραφειοκρατίας» και «κυρίως τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας». «Η ανάπτυξη μπορεί, επίσης, να υποστηριχθεί από τη συνειδητή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων με πιο έξυπνο τρόπο, όπως δεν συνέβη τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτή ήταν πάντα η πεποίθηση της γερμανικής κυβέρνησης και, με βάση αυτή τη θέση, μπαίνουμε στις ευρωπαϊκές συνομιλίες», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή