Ευρωζώνη: Στάσιμη η οικονομία το α' τρίμηνο

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 13:22
UPD:14:15

A- A A+

Μηδενική ανάπτυξη παρουσίασε η οικονομία της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση τόσο με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 όσο και με το πρώτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

Στην ΕΕ-27, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με πέρυσι.

Πάνω από τις προβλέψεις η ανάπτυξη στη Γερμανία

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ, το οποίο εμφάνισε απρόσμενη αύξηση 0,5% στο πρώτο τρίμηνο, χάρη στις εξαγωγές οι οποίες συνέβαλαν στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μετά τη συρρίκνωση 0,2% του προηγούμενου τριμήνου.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας έδειξαν επίσης πως ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στο 1,7% από 1,5% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, μοχλός της ανάπτυξης ήταν οι εξαγωγές ενώ και η εγχώρια κατανάλωση κέρδισε έδαφος, αντισταθμίζοντας τη μείωση των επενδύσεων.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν σε δημοσκόπηση του Reuters ότι το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

Στάσιμη η γαλλική οικονομία

Αντιθέτως, μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε η γαλλική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2012, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών.

Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο αναθεώρησε επί τα χείρω στο 0,1% του ΑΕΠ την ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, αντί του 0,2% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Ωστόσο, η ανάπτυξη στο 1,7% του ΑΕΠ για το σύνολο του 2011 διατηρήθηκε.

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έφθασε το 86,0% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011, έναντι του 85,8% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Το Ινστιτούτο επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για το δημόσιο έλλειμμα στο 5,2% του ΑΕΠ στο τέλος του περασμένου έτους.

Προτεινόμενα για εσάς