Υπέρ μιας «διαφορετικής Ευρώπης» ο νέος ΥΠΕΞ της Γαλλίας

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 14:11
REUTERS/REGIS DUVIGNAU

A- A A+

«Βαθιά Ευρωπαίος» δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, γνωστός για την αντίθεσή του, το 2005, στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τάχθηκε ωστόσο υπέρ μιας «διαφορετικής Ευρώπης».

«Η προτεραιότητα είναι να προχωρήσουμε τα πιο επείγοντα θέματα και ταυτόχρονα να καταφέρουμε να ξεδιαλύνουμε την ευρωπαϊκή κρίση», δήλωσε ο Φαμπιούς στο κανάλι BFMTV μερικά λεπτά πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στο Κε ντ'Ορσέ, αντικαθιστώντας τον Αλέν Ζιπέ.

«Είμαι βαθιά Ευρωπαίος, αλλά χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη που να είναι πολύ περισσότερο στραμμένη προς την απασχόληση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά με έναν από τους αναπληρωτές υπουργούς μου, τον Μπερνάρ Καζνέβ, θα εργαστούμε πολύ εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση», διευκρίνισε ο Λοράν Φαμπιούς που, όπως και ο προκάτοχός του, είχε διατελέσει πρωθυπουργός.

Όπως και ο Λοράν Φαμπιούς, ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο νέος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ήταν υποστηρικτής του «όχι» στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο απορρίφθηκε με δημοψήφισμα από τους Γάλλους.

Ο Λοράν Φαμπιούς διευκρίνισε πως το υπουργείο Εξωτερικών ήταν το μοναδικό χαρτοφυλάκιο που ήταν έτοιμος να δεχθεί.

«Εργάζομαι από καιρό με τον Φρανσουά Ολάντ πάνω στα διεθνή ζητήματα. Όταν εξελέγη, είχε την ευγένεια να μου πει αμέσως ποια θα είναι η θέση μου και ο Ζαν-Μαρκ Ερό (ο πρωθυπουργός) το επιβεβαίωσε στη συνέχεια», δήλωσε. «Ήταν η μόνη θέση που θα δεχόμουν», πρόσθεσε.

Κατά τη μεταβίβαση καθηκόντων από τον Αλέν Ζιπέ, ο Λοράν Φαμπιούς υπογράμμισε τη συνέχεια σε ορισμένες πλευρές της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας. «Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, οι εξουσίες μεταβιβάζονται, αλλά τα συμφέροντα της Γαλλίας παραμένουν», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Αλέν Ζιπέ αναφέρθηκε στο θέμα της Συρίας. «Υπάρχουν κρίσεις, αυτή που μου προκαλεί το εντονότερο αίσθημα απογοήτευσης, η Συρία, όπου η αποστολή του Κόφι Ανάν δεν μπορεί να διαιωνίζεται», δήλωσε.

«Σας εύχομαι καλή πλοήγηση στη θάλασσα των τρικυμιών», δήλωσε ο Ζιπέ απευθυνόμενος στο διάδοχό του.

Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σήμερα το απόγευμα.

Στη συνέχεια ο Ολάντ θα μεταβεί αύριο στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και να συμμετάσχει στις συνόδους κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) και του ΝΑΤΟ, στο Καμπ Ντέιβιντ και το Σικάγο.

Ο Λοράν Φαμπιούς θα τον συνοδεύσει για το γεύμα στο οποίο θα παρακαθίσει αύριο Παρασκευή με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καθώς και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή