Τηλεφωνική επικοινωνία Παπούλια - Μέρκελ

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012 13:05
UPD:18:46

A- A A+

Την ελπίδα να συγκροτηθεί μια λειτουργική κυβέρνηση στην Ελλάδα εξέφρασε η Ανγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η καγκελάριος πράγματι μίλησε μαζί του. Δεν μπορώ να σας πω πολλά για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας. Επανέλαβε την θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως περιμένουμε τις νέες εκλογές και πως επιθυμούμε εμείς και όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δούμε μια νέα, λειτουργική κυβέρνηση», είπε ο εκπρόσωπος στο Βερολίνο.

Επισήμανε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες έχουν και κατά το παρελθόν συνομιλήσει και πως θα το επαναλάβουν σίγουρα και στο μέλλον. Παράλληλα, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, το οποίο χαρακτήρισε «εμπιστευτικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γερμανίδας καγκελαρίου.

Οπως έγινε γνωστό, ανάλογο τηλεφώνημε έγινε και από το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι ο κ. Βεστερβέλε κινήθηκε στη γραμμή της καγκελαρίου και επανέλαβε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η Γερμανία «θέλει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα».

Για τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον Π. Πικραμμένο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Πικραμένου, η Αγκελα Μέρκελ ανέφερε στον Κάρολο Παπούλια ότι από ευρωπαϊκής πλευράς θα υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη αναφορά της κ. Μέρκελ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου περιλαμβάνονται μέτρα για την ανάπτυξη της Ελλάδας και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο από το να εφαρμόσουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Διαψεύδει η Κομισιόν την ύπαρξη σεναρίου έκτακτης ανάγκης για έξοδο της χώρας από το ευρώ

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε σήμερα την ύπαρξη σεναρίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τόνισε πως η Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει επίσημα και κατηγορηματικά, σενάρια, σύμφωνα με τα οποία φέρεται να επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε, μέσω Twitter, o εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επεξεργάζονται σενάριο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Πριν από ενάμιση χρόνο ίσως να υπήρχε ο κίνδυνος ενός ντόμινο», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα De Standaard. «Σήμερα όμως» πρόσθεσε, «τόσο εντός της ΕΚΤ όσο και της Κομισιόν, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δουλεύουν πάνω σε σενάρια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχεδιασμών για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το θέμα αρνήθηκε να σχολιάσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας μόνο πως «οι πολίτες μας περιμένουν από εμάς να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».

«Τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε ό,τι είναι δυνατό να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη... Έχουμε ένα πρόγραμμα και το τηρούμε. Πρέπει και η Ελλάδα να το τηρήσει», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, συμπληρώνοντας πως η γερμανική κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες της να είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο.

Παράλληλα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ- Παράμο επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι τάσσεται σθεναρά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

«Αυτό που προτιμούμε ιδιαίτερα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» σημείωσε ο Γκονθάλεθ-Παράμο, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΚΤ στα τέλη Μαΐου. Πρόσθεσε επίσης πως «δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να επεξεργάζεται» το σενάριο ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Νέες δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Αν και οι δηλώσεις της ήταν λιγότερο σκληρές από άλλες, το μήνυμα είναι το ίδιο: παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, με τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Αν και σημείωσε πως «φθηνό δεν είναι πλέον τίποτε σε αυτή την κρίση του ευρώ, ούτε μια παραμονή, ούτε μια αποπομπή των Ελλήνων» από το ευρώ, επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για μια χρεοκοπία της Ελλάδας, απ΄ ό,τι πριν μερικά χρόνια, και οι τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση, πως υπήρξε ήδη διαγραφή χρέους και ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης λειτουργεί νωρίτερα απ΄ ό,τι σχεδιαζόταν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή