«Ο Ελληνισμός παλιά και σήμερα» τιμά την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012 11:36

A- A A+

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο «Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ηλιούπολης – Γρ. Γρηγορίου», τιμώντας την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, διοργανώνει δεκαήμερο εκδηλώσεων, με τίτλο «Ο Ελληνισμός παλιά και σήμερα», από την Παρασκευή 25 Μαΐου έως την Τετάρτη 6 Ιουνίου.

Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ

Η διεθνώς καταξιωμένη ελληνίδα, η οποία έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην επιστήμη και την Ελλάδα με το πλούσιο επιστημονικό της έργο και την ακατάπαυστη δράση της στους τομείς της ελληνικής ιστορίας, θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας.

Είναι πρύτανης των πανεπιστημίων της Σορβόνης από το 1976, καγκελάριος των πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται η «Πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» (1975), «Η Σμύρνη ανάμεσα σε δύο τουρκικές κατοχές» (1975), «Η διασπορά στο Βυζάντιο» (1995) και «The making of Europe» (2000).

Οι εκδηλώσεις

Το αφιέρωμα στον ελληνισμό του χθες και του σήμερα θα μας ταξιδέψει από την Αλεξάνδρεια έως τη Μαύρη Θάλασσα, μέσα από έργα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης των περιοχών του Πόντου, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Μικράς Ασίας, της Θράκης και της Προποντίδας.

Η ολοκλήρωση του θα διανθιστεί με τιμητική εκδήλωση και ομιλία της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, με θέμα «Η πόλις εάλω και ουχ εάλω» και απονομή τιμητικής πλακέτας εκ μέρους του Δήμου Ηλιούπολης, για την προσφορά της στην επιστήμη και τον πολιτισμό. Οι παραδοσιακές χορωδίες του Δήμου Νέας Ιωνίας και του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου, με τραγούδια της Ανατολικής Θράκης, της Προποντίδας και της Μικράς Ασίας θα δώσουν τη δική τους νότα στην εκδήλωση.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Δευτέρα 28 Μαΐου

Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου, στις 19.00: οδοιπορικό με χορούς και τραγούδια από την Ανατολική Ρωμυλία, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και τις περιοχές της Μικράς Ασίας. Συμμετέχουν: Ο Νίκος Ζουρνατζίδης με τον ποντιακό σύλλογο «Σέρρα», το παραδοσιακό συγκρότημα «Δήθεν» και ο Λαογραφικός Όμιλος «Ήλιδα». Είσοδος ελεύθερη.

Τετάρτη 30 Μαΐου

Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου, στις 19.00: Ο Δήμος Ηλιούπολης τιμά την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ για την προσφορά της στον πολιτισμό και τα γράμματα.

Ακολουθεί ομιλία της διακεκριμένης ελληνίδας, με θέμα «Η πόλις εάλω και ουχ εάλω».

Την εκδήλωση πλαισιώνουν οι παραδοσιακές χορωδίες του Δήμου Νέας Ιωνίας και του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου, με τραγούδια της Ανατολικής Θράκης, της Προποντίδας και της Μικράς Ασίας. Είσοδος ελεύθερη.

Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Ιουνίου

Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου, στις 20.30: θεατρική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» του Γιώργου Παπάζογλου, με πρωταγωνίστρια την Άννα Βαγενά. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

Πληροφορίες

Δημοτικός κινηματογράφος «Μελίνα Μερκούρη», Λεωφ. Ειρήνης 50 – Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9919818. Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου, Σοφοκλή Βενιζέλου 114 - Ηλιούπολη (είσοδος από οδό Κουντουριώτη), τηλ: 210 9970123.

Προτεινόμενα για εσάς