Βιντεοδιάσκεψη «ισχυρών» για ΕΕ και Συρία

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012 06:37
UPD:06:40

H Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συμμετείχαν στη βιντεοδιάσκεψη.

A- A A+

Βιντεοδιάσκεψη με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ΕΕ και την κρίση στη Συρία είχαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται [...] καθώς προετοιμάζονται για να συναντηθούν στη Σύνοδο της Ομάδα των 20 (G20) στο Μεξικό τον επόμενο μήνα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην ΕΕ.

Πάντως, το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, επικαλούμενο πληροφορίες της εφημερίδας Corriere della Sera μετέδωσε ότι οι τέσσερις ηγέτες συζήτησαν για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Corriere.it η οποία επικαλείται ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι Μάριο Μόντι, Μπαράκ Ομπάμα, Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ είχαν διαβουλεύσεις για την οικονομική κρίση και τα ενδεχόμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν σχεδόν τα ίδια με αυτά που τέθηκαν επί τάπητος στο Καμπ Ντέιβιντ και στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, δηλαδή η κατάσταση στην Ελλάδα, ο κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής κρίσης, η αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση σοκ, καθώς και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής των 27 στα τέλη Ιουνίου.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου συμπληρώνεται ότι οι ηγέτες «συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και τις κοινές θέσεις τους για την σημασία που έχει ο τερματισμός της βίας της κυβέρνησης [του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ] εναντίον του ίδιου της του λαού και την επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί μια πολιτική μετάβαση».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή