Οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία ενέκριναν με ισχυρή πλειοψηφία το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Με διαθέσιμα πλέον αποτελέσματα και από τις 43 εκλογικές περιφέρειες, το «ναι» συγκέντρωσε το 60,3% των ψήφων και το «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο ποσοστό 39,7%. Η συμμετοχή ήταν στο 50%, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με προηγούμενα δημοψηφίσματα στη χώρα.
Σε δηλώσεις του μετά το απότελεσμα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ζήτησε λύση για το χρέος των ιρλανδικών τραπεζών: «Η εξελισσόμενη κατάσταση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται μία αποφασιστική λύση και το χρέος των ιρλανδικών τραπεζών πρέπει να είναι μέρος αυτής της λύσης».
Το συνολικό χρέος των ιρλανδικών τραπεζών -εκτιμάται από το Reuters-ότι έχει ήδη φθάσει περίπου στα 30 δισ. ευρώ, εγείροντας την επιτακτική ανάγκη για την εξεύρεση του τρόπου της αναχρηματοδότησής του.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, επισημαίνοντας ότι «με αυτή την ψηφοφορία, ο ιρλανδικός λαός έδειξε την υποστήριξη και αφοσίωσή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη και τη σταθερότητα».
«Χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα, ο λαός της Ιρλανδίας δεσμεύθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ.
Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ιρλανδικό «ναι», χαρακτηρίζοντάς το ως «καλή είδηση για την Ιρλανδία και την Ευρώπη».
Η Αγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι ενισχύθηκε η κοινή πολιτική στην ευρωζώνη υπέρ της δημιουργίας μιας διαρκούς ένωσης με χαρακτηριστικό της την σταθερότητα. Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως καλέσει όλα τα μέλη της ευρωζώνης να υιοθετήσουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Για θετικό σήμα των Ιρλανδών εκλογέων προς τα μέλη της ευρωζώνης, τα οποία ακόμα δεν έχουν επικυρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γκίντο Βεστερβέλε. Αποτελεί ενθάρρυνση, για ακόμα εντονότερη αναζήτηση τόσο της ανάπτυξης όσο και της απασχόλησης στην ΕΕ, υπογράμμισε.
Τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» είχαν αναγνωρίσει από νωρίς την επικράτηση του «ναι», καθώς διαφαινόταν από τα πρώτα αποτελέσματα.
«Είναι μια ανάσα ανακούφισης για την κυβέρνηση παρά ένας πανηγυρισμός», είχψε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών Λίο Βαραντκάρ.
Την επικράτηση του «ναι» είχε αναγνωρίσει και το κόμμα του Σιν Φέιν, που είχε ηγηθεί της καμπάνιας του «όχι».
Στην Ιρλανδία διεξήχθη χθες η μόνη λαϊκή ψηφοφορία για το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο περί θέσπισης μέτρων αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το σχέδιο χρειάζεται την έγκριση των 12 από τις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης για να επικυρωθεί.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP