Βαν Ρόμπεϊ: Ε.Ε. και Ρωσία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη Συρία

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2012 15:17

A- A A+

Κάλεσμα στη Μόσχα να ενώσει τις δυνάμεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση «παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις», ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Συρία, απηύθυνε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στο πλαίσιο της Συνόδου Ρωσίας-Ε.Ε. στην Αγία Πετρούπολη.

Η Ε.Ε. και η Ρωσία οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους παρά τις αποκλίσεις που υπάρχουν, προκειμένου να αποτραπεί ένας εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ανάφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Τόνισε επίσης ότι παρά τις «διαφορετικές προσεγγίσεις» και οι δύο πλευρές συμφωνούν πλήρως ότι «το σχέδιο Αναν προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για να σταματήσει ο κύκλος της βίας στη Συρία, να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος και να βρεθεί μια ειρηνική και διαρκής λύση». «Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να επιτευχθεί αυτό, και για να σταλεί ένα κοινό μήνυμα στο οποίο θα συμφωνούμε όλοι», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να εργαστούν τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ρωσία για τον «άμεσο τερματισμό κάθε μορφής βίας στη Συρία και για τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης».

«Συζητήσαμε τα σημαντικότερα διεθνή θέματα. Πρόκειται ασφαλώς για την κατάσταση στη Συρία, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Τελικά, θα ήθελα εκ νέου να υπογραμμίσω ότι ήταν γόνιμες οι σημερινές συνομιλίες. Φυσικά δεν συμφωνούμε σε όλα», παρατήρησε από την πλευρά του πρόεδρος της Ρωσίας, η οποία είναι ο βασικός υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή