Βρετανία: Kόψτε κι άλλο τις επιδοτήσεις για αιολικά, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 17:43

A- A A+

Περικοπές έως και 25% στις κρατικές επιδοτήσεις για αιολικά πάρκα επί ξηράς ζητά ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας προκαλώντας νέους τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Η βιομηχανία φοβάται ότι μια υιοθέτηση της πρότασης του Τζορτζ Όσμπορν θα σημάνει το τέλος των αιολικών πάρκων στη χώρα.

Πριν από λίγους μήνες, δεκάδες βουλευτές των Τόριδων έβαλαν την υπογραφή τους σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στην οποία ζητούν να μπει φρένο στις επιδοτήσεις - ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο- θεωρώντας πως η διοχέτευση τέτοιων ποσών στην αιολική ενέργεια αποτελεί απόδειξη της επιρροής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών του Νικ Κλεγκ στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα και ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει καταφερθεί εναντίον της «πιο πράσινης κυβέρνησης» της Βρετανίας, όπως αυτοαποκαλούνταν. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ χαρακτήρισε τις ανεμογεννήτριες «εντελώς άχρηστες» και τα αιολικά πάρκα «ντροπή». Αναφερόμενος σε όσους λένε ότι τα αιολικά αποτελούν μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας, είπε ότι πιστεύουν σε ένα «παραμύθι».

Η κίνηση του Όσμπορν φέρεται να τον έχει φέρει σε σύγκρουση με τον - προερχόμενο από το κόμμα του Κλεγκ- υπουργό Ενέργειας Εντ Ντέιβι. Ακόμη και ορισμένοι βουλευτές των Συντηρητικών, όπως ο επικεφαλής της Επίλεκτης Επιτροπής Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τιμ Γέο, καταγγέλλουν ότι οι απαιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών «πνίγουν» το υπουργείο του Ντέιβι. «Πρόκειται για ένα παράδειγμα του πώς οι προσπάθειες του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να τονώσουν την ανανεώσιμη ενέργεια ανακόπτονται από τις παρεμβάσες του υπουργείου Οικονομικών», λέει ο Γέο, ο οποίος προτείνει περισσότερες ανεμογεννήτριες στην ξηρά και λιγότερες στη θάλασσα. «Πρέπει να αλλάξουμε τις ισορροπίες».

Άλλοι Τόριδες ωστόσο φαίνεται πως συμφωνούν στις προωθούμενες περικοπές των επιδοτήσεων. «Θέλω να δω δραστικές περικοπές», λέει ο Κρις Χίτον-Χάρις εκτιμώντας ότι τα αιολικά πάρκα επί ξηράς είναι ακριβότερα από το φυσικό αέριο και για το λόγο αυτό θα επιτείνουν τη φτώχεια.

Για «απερίσκεπτη πράξη πολιτικής καιροσκοπίας» και προσπάθεια ενίσχυσης της δημοτικότητας του Όσμπορν στους κόλπους του κόμματός του έκανε λόγο η διευθύνουσα σύμβουλος του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ Good Energy, ενώ άλλος εκπρόσωπος της βιομηχανίας κατηγόρησε το Βρετανό υπουργό Οικονομικών ότι θέλει να «σκοτώσει την ανάπτυξη της φθηνότερης ανανεώσιμης τεχνολογίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή