Στον «αέρα» το ντιμπέιτ

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 18:39
UPD:22:00

Στον «αέρα» βρίσκεται η διεξαγωγή ντιμπέιτ εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σε ρήξη των δύο πλευρών (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Στον «αέρα» βρίσκεται η διεξαγωγή ντιμπέιτ εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σε ρήξη των δύο πλευρών, με τη Λ. Συγγρού και την Κουμουνδούρου να ανταλλάσσουν μάλιστα σκληρές δηλώσεις για το θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή καμίας τηλεμαχίας και έκανε ό,τι μπορούσε για να τη δυναμιτίσει, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης, σε δήλωσή του.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, η οποία επαναλάμβανε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ, ενός μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα και ενός με όλους τους αρχηγούς πλην της Χρυσής Αυγής. «Η ανάγκη διεξαγωγής ντιμπέιτ ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός της Χρυσής Αυγής, δεν υποκαθίσταται από τη διεξαγωγή ενός debate ανάμεσα στους προέδρους της Ν.Δ. και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Για αυτό το λόγο, o ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη διεξαγωγή δύο debate», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ενδεικτικά το debate να διευθύνουν οι δημοσιογράφοι Έλλη Στάη, «από τη δημόσια τηλεόραση που θα φιλοξενεί τη διαδικασία», και Νίκος Χατζηνικολάου, «ως ένας έμπειρος δημοσιογράφος από τον τηλεοπτικό χώρο που δεν εργάζεται αυτή την περίοδο σε κανέναν τηλεοπτικό σταθμό».

«Την ώρα που είχαν απολύτως συμφωνηθεί οι βασικοί άξονες και το πλαίσιο της τηλεμαχίας και ενώ οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για την έκδοση κοινής ανακοίνωσης εντός της ημέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο χθες το απόγευμα, όσο και σήμερα το μεσημέρι, εξέδωσε εσπευσμένα, δύο ανακοινώσεις, αγνοώντας ακόμα και τον ίδιο του τον λόγο και κατεδαφίζοντας όλα όσα είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Μιχελάκης.

Υποστήριξε επίσης ότι μόλις οι εκπρόσωποί των δύο κομμάτων έδωσαν τα χέρια για την τηλεμαχία των δύο αρχηγών, αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ «έσπευσε να τα ανακατέψει όλα: ονόματα δημοσιογράφων, διαδικασίες, ακόμα και εμπαιγμό των άλλων κομμάτων, με στόχο να τα τινάξει όλα στον αέρα».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανευθυνότητα» και «ελαφρότητα» ενώ επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται να εξηγήσεις τις θέσεις του για «την στήριξή του από το λόμπι της δραχμής, την υπόθαλψη της τρομοκρατίας, την ελληνοποίηση εκατομμυρίων λαθρομεταναστών, την έξοδό μας από το ΝΑΤΟ, τις πορείες της Νεολαίας του στα Σκόπια με στόχο να τους δοθεί το όνομα Μακεδονία, και της μόνιμης συνηγορίας του υπέρ του παρεμπορίου και των κουκουλοφόρων».

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που επανήλθε στο θέμα, χαρακτηρίζοντας «θρασύδειλη» τη στάση της ΝΔ. «Η ΝΔ μετά από σιγή ημερών αποφασίζει τελικά να ανακοινώσει την προειλημμένη της απόφαση για μη διεξαγωγή ντιμπέιτ, φοβούμενη την προβολή και την αντιπαράθεση των θέσεων των κομμάτων μπροστά στον ελληνικό λαό. Πρόκειται για μια θρασύδειλη πολιτική στάση που την εκθέτει ανεπανόρθωτα», επισήμανε στη νεότερη ανακοίνωσή του.

Υποστήριξε παράλληλα ότι δεν είχε υπάρξει καμία συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, αφού, όπως ανέφερε, «η ΝΔ κατ’ εξακολούθηση έψαχνε για προσχήματα και κρυβόταν, αναβάλλοντας τις επαφές μεταξύ των εκπροσώπων τύπων των κομμάτων, ενώ παράλληλα διέρρεε ψευδώς ότι η συμφωνία είχε κλείσει». «Στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του κ.Παππά και του κ.Μουρούτη, που έγινε μετά από επίμονες οχλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να εξακριβωθεί επιτέλους αν η ΝΔ επιθυμούσε το ντιμπέιτ και με δεδομένο ότι ο χρόνος ήταν ασφυκτικός, αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Σαμαράς φοβάται», συμπλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αιτιολογώντας μάλιστα την προηγούμενη ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου επισήμανε ότι δημοσιοποίησε την πρότασή της για τα δύο ντιμπέιτ «έτσι ώστε να πιεστεί η ΝΔ, που επέλεξε το δρόμο της διαρκούς αναβολής της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, θέλοντας να τη χρησιμοποιήσει ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Επανέλαβε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στη θέση του για διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ «στο πλαίσιο ενός ανοιχτού και ζωντανού διαλόγου, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι δύο παράλληλους μονολόγους».

Αργά το απόγευμα ανταπάντησε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος και Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Μουρούτης, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για ασύστολα ψεύδη. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μουρούτης, ο ΣΥΡΙΖΑ «ισχυρίζεται ότι έγινε μόνο μία συνάντησή μου με τον κ. Παππά, σήμερα το πρωί, και ότι δήθεν δεν είχε συμφωνηθεί τίποτε. Δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ, τα sms που αντηλλάγησαν μεταξύ εμού και του κ. Παππά, είναι αδιάψευστός μάρτυρας και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν και της μεταξύ μας συμφωνίας. Το μόνο που απέμεινε ήταν η ανακοίνωση της συμφωνίας μέσω κοινής δήλωσης των κομμάτων».

Καταλήγοντας, τόνισε πως η πρόταση της ΝΔ για ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αρχηγών, με τους κανόνες που συμφωνήθηκαν, εξακολουθεί να ισχύει.

Με τη σειρά του ο διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς τόνισε πως από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη ενός ζωντανού και εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Σαμαρά. «Τα περί συμφωνίας, όταν η ΝΔ διαφωνεί με την πρότασή μας, βρίσκονται μόνο στο μυαλό των συνεργατών του κ. Σαμαρά και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς προσθέτοντας: «Αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις συστηματικές διαρροές της Συγγρού ότι δήθεν είχαμε συμφωνήσει στο μοντέλο του ντιμπέιτ του 2009. Αποδεχτήκαμε, χωρίς να ζητήσουμε εξηγήσεις από τη ΝΔ, τη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής του ντιμπέιτ από την Πέμπτη 7 Ιουνίου τη Δευτέρα 11 Ιουνίου. Με τη σημερινή μας ανακοίνωση ξεκαθαρίζουμε δημόσια τις θέσεις μας για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ. Η ΝΔ έχει κάθε δυνατότητα να εξηγήσει, δημοσίως πλέον και όχι με διαρροές, σε ποια σημεία συμφωνεί και με ποια διαφωνεί».

Πάντως, η δημοσιογράφος Έλλη Στάη δήλωσε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ότι εάν εκείνη αποτελεί το πρόβλημα για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τότε αποσύρεται από τη διαδικασία. «Κάνω πέρα», είπε χαρακτηριστικά, «για να επιλέξει η κρατική τηλεόραση άλλο συνάδελφο».

Στο θέμα του ντιμπέιτ αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος, σχολιάζοντας ότι θα ήταν «πολύ μεγάλο λάθος» να μη γίνει τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Υποστήριξε επίσης ότι «ο κ. Σαμαράς φοβάται να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο».

«Η παράσταση Debate για 2, πρέπει να ακυρωθεί, επιμένουμε στην πρότασή μας για τηλεμαχία με όλους τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων» τονίζει σε ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Αριστερά, επισημαίνοντας πως οι όροι ενημέρωσης των πολιτών δεν είναι προνόμιο μόνο των δύο κομμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή