Σε υψηλούς τόνους η προεκλογική αντιπαράθεση των αρχηγών

Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 20:06
UPD:07/06/2012 12:55

Ανεβαίνουν οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

A- A A+

Ανεβαίνουν οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης ενώ μένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Το περιβάλλον μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης και να δημιουργεί θέσεις εργασίας και μάλιστα σε σύγχρονες ειδικότητες, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια επίσκεψής του στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι απαιτείται φροντίδα και σωστή οργάνωση από πλευράς λειτουργίας της Πολιτείας ενώ εστίασε και στον εθελοντισμό για τη δασοπροστασία. «Πρέπει να γίνει η αναγκαία συνήθεια, ο εθισμός, η παιδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου και να σώσουμε τα δάση μας και να δώσουμε τη διάσταση του "επιπλέον" γιατί δεν είναι μόνο να σώζεις το πράσινο, είναι και να δημιουργείς πράσινο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) παραχώρησε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμώντας ότι οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη και με αυτό το σκεπτικό θα ψηφίσουν.

Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε παράλληλα από τους Ευρωπαίους εταίρους να βοηθήσουν την Ελλάδα σε αυτή την πορεία και να μην προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες, όπως επισημαίνει, «ωφελούν στην πραγματικότητα μόνον εκείνους οι οποίοι εργάζονται κατά της Ευρώπης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναγνώρισε τη ευθύνη της γενιάς της για την κατάσταση της χώρας και έκανε λόγο για «κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και του δικομματισμού». Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερους συνασπισμούς. «Πρέπει να ακούσουμε ο ένας τον άλλον προσεκτικά, να δείξουμε μεγαλύτερη κατανόηση. Αν ούτως ή άλλως συμφωνούμε ότι ισχύει η αρχή της βούλησης παραμονής μας στην ευρωζώνη, τότε θα συγκεντρώσουμε πολλούς ανθρώπους που θέλουν να συνεργαστούν. Κι αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής συμφωνίας καθώς η χώρα χρειάζεται περισσότερη συνεργασία για να βγει από την κρίση.

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «θα μας κάνει Βολιβία» ενώ πρόσθεσε ότι «στις τάξεις του έχει πάει το "βαθύ ΠΑΣΟΚ"». Ακόμη, χαρακτήρισε «συγκυριακό φαινόμενο» την άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στις εκλογές.

Όσον αφορά στην επιστροφή της στη Νέα Δημοκρατία, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι ήταν μία απαραίτητη απόφαση ενώ επεσήμανε ότι δεν έχει κάνει συζήτηση με τον Αντώνη Σαμαρά για καμία θέση και κανένα υπουργείο.

Το δίλημμα «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πρέβεζα, κάνοντας λόγο για άμεση ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

Α. Τσίπρας: Ο κ. Σαμαράς να αφήσει τις δικαιολογίες

Αποσπάσματα από την ομιλία του Α. Τσίπρα

«Στις 18 Ιουνίου ο ελληνικός λαός και κυβέρνηση θα έχει και το ευρώ θα χρησιμοποιεί», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος για την κοινωνική ασφάλεια, την οικονομική σταθερότητα και την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.

Κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι δεσμεύτηκαν και υπέγραψαν το Μνημόνιο και τώρα το αμφισβητούν και λένε ότι δήθεν θα διαπραγματευτούν τα μέτρα που αποφάσισαν.

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι βρίσκεται σε «παραλήρημα της εκλογικής απελπισίας του γι’ αυτό που τον περιμένει στις 17 Ιουνίου» και πρόσθεσε ότι «ξεπέρασε και τον Μαυρογιαλούρο».

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς υπόσχεται τώρα ότι θα διεκδικήσει την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009 ενώ στο δεύτερο Μνημόνιο, έχει υπογράψει την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή και των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μετά τον Ιούνιο. Τόνισε ότι το «επαναδιαπραγμάτευση υπάρχει» του σήμερα είναι το «λεφτά υπάρχουν» του 2009.

Χαρακτήρισε αμετανόητο τον κ. Λοβέρδο, καθώς «μοιράζει δεξιά κι αριστερά – και κυρίως αριστερά – τις δικές του ευθύνες». Υποστήριξε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εγγυάται τις συντάξεις του ελληνικού λαού και σημείωσε ότι αυτές κινδυνεύουν μόνο από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο που εγγυώνται το Μνημόνιο.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, δήλωσε ότι προβλέπει την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στη πρόληψη και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, κοντά στο τόπο κατοικίας και εργασίας. Τα άμεσα μέτρα παρέμβασης είναι:

1. Η ακύρωση του Μνημονίου. Συνεπώς και της πρόβλεψής του για παραπέρα μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία.

2. Η πάταξη της διαφθοράς.

3. Η οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να διασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η άμεση ενίσχυση και ανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών υποδομών του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, ώστε να σταματήσει η μεγάλη αιμορραγία πόρων προς τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.

4. Η εξασφάλιση των απαραίτητων φαρμάκων για τους ασθενείς σε κάθε περίπτωση. έλεγχος των παράλληλων εξαγωγών. Η δημιουργία εθνικής φαρμακαποθήκης και μελέτης ανάπτυξης εθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η επιτάχυνση της υλοποίησης λειτουργικού, πλήρους και ασφαλούς συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προμηθειών, ιατρικού εξοπλισμού. Η στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.

5. Η κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία. Δωρεάν πρόσβαση σε ανέργους, απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη άμεσα και σταδιακά για όλους.

6. Η κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Η κατάργηση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου για την υγεία (Ν 4052/12) και η ακύρωση των αλόγιστων συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων. Η αναστολή της εφαρμογής των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία. Ο περιορισμός στις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η αποτροπή της εξελισσόμενης ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων Ντυνάν, Ωνασείου και άλλων.

7. Η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους λειτουργούς της υγείας, με αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους νοσοκομειακούς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για σταδιακή εξόφληση δεδουλευμένων και χρεών προς τους συνεργαζόμενους με τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο έλεγχος του χρέους προς τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας σε σχέση και με τις οφειλές τους προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το δημόσιο.

Το πρωί της Τρίτης ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το δήμο Αργυρούπολης Ελληνικού από όπου χαρακτήρισε «μικρογραφία της περιβαλλοντοκτόνου πολιτικής που ακολουθήθηκε τα 2,5 τελευταία χρόνια» τα όσα συνέβησαν στο χώρο του παλιού αεροδρομίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι «έδωσαν γη και ύδωρ στους εθνικούς εργολάβους και τους πολυεθνικούς κερδοσκόπους» δείχνοντας τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Α. Τσίπρας: Μικρογραφία της περιβαλλοντοκτόνου πολιτικής το Ελληνικό

Α. Τσίπρας: Μικρογραφία της περιβαλλοντοκτόνου πολιτικής το Ελληνικό

Ειδικά για το Ελληνικό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «μπούσουλας» και «πυξίδα με την οποία θα πορευτούμε» θα είναι η σχετική μελέτη του ΕΜΠ. «Θα αξιοποιήσουμε τη μελέτη, ενδεχομένως θα υπάρχουν και προσθήκες, αλλά θα αξιοποιηθεί αυτή τη μελέτη ως βάση για τον τρόπο με τον οποίον θα αξιοποιήσουμε, με τη βοήθεια φυσικά του τοπικού κινήματος, της τοπικής αυτοδιοίκησης, έναν χώρο που μπορεί να αποτελέσει πνεύμονα ζωής για το Λεκανοπέδιο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και παράλληλα δεσμεύθηκε για την κατάργηση όλου του «πλέγματος των περιβαλλοντοκτόνων ρυθμίσεων των τελευταίων μνημονιακών κυβερνήσεων».

«Η δυνατότητα να ακυρώσουμε τους νόμους -ιδιαίτερα τον 4062 του 2012- του μνημονίου που αφορά την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου είναι μια κυβερνητική επιλογή», τόνισε, «η ευτυχής κατάληξη όμως αυτής της πρωτοβουλίας συναρτάται απολύτως και με τη δυναμική παρουσία των τοπικών κοινωνιών, των ενεργών πολιτών στην πρώτη γραμμή για να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα, το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής, απέναντι στα συμφέροντα των ισχυρών».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε τέλος για μια κυβέρνηση Αριστεράς που θα έχει σαφή οικολογική οπτική και στόχο να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα.

Σχετικά με την κατάσταση στην Υγεία, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον Ευ. Βενιζέλο «απύθμενο θράσος», απαντώντας στις βολές κατά της Κουμουνδούρου που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Είναι απύθμενο το θράσος εκείνων που αφού πρώτα μεθοδευμένα απαξίωσαν και διέλυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, τώρα κατηγορούν αυτούς που αγωνίζονται για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια των πολιτών», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε ακόμη ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης σε όλους τους ασφαλισμένους σε φάρμακα και η δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στηλίτευσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Υγείας, κάνοντας λόγο για «πολιτική αθλιότητα» και «απόπειρα εκμετάλλευσης του πόνου των καρκινοπαθών».

ΠΑΣΟΚ

Αυτό που συμβαίνει τώρα στο χώρο της Υγείας, παρατήρησε, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αδιεξόδου στο οποίο κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα και τους πολίτες και τόνισε ότι το μείζον θέμα πίσω από όλα αυτά είναι η ίδια η σημασία και η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έναντι εκείνων των επαγγελματικών ομάδων που, όπως είπε, κινητοποιούνται εν μέσω προεκλογικής περιόδου κρατώντας ομήρους τους πολίτες.

Κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι στην προηγούμενη Βουλή δεν ψήφισε καμία από τις σημαντικές αλλαγές στον χώρο της Υγείας και ότι σήμερα εκμεταλλεύεται τον πόνο των καρκινοπαθών για να χτυπήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τη συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ. Σημείωσε ότι πίσω από κάθε αλλαγή στο χώρο της Υγείας, ξεσπάει ένας σκληρός πόλεμος συμφερόντων που θίγονται και ταλαιπωρούν τους πολίτες στην πρώτη εφαρμογή των νέων θεσμών. Έτσι, πρόσθεσε, είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του '80 με το ΕΣΥ και τώρα με τον ΕΟΠΥΥ.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι σε πείσμα «συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της Υγείας, που προσπάθησαν να φορτώσουν το δικό τους πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ», το πρόβλημα με τη ροή των φαρμάκων των καρκινοπαθών λύθηκε οριστικά, για να στρέψει στη συνέχεια τα πυρά του στις επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες, όπως παρατήρησε, «ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με υπηρεσιακή κυβέρνηση» και «παρότι ξέρουν ότι την περίοδο αυτή με υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να δοθούν λύσεις» στα προβλήματά τους, κινητοποιούνται για τα συμφέροντά τους και κρατούν ομήρους τους πολίτες.

Η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση, μόνο αν υπάρχει πολιτική αλλά και κοινωνική και συνδικαλιστική ευθύνη, τόνισε και υποστήριξε ότι αυτό που γίνεται τώρα στο χώρο της υγείας, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αδιεξόδου στο οποίο κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα και τους πολίτες.

Το μείζον όμως θέμα πίσω από όλα αυτά, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, είναι η ίδια η σημασία και η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης. «Αυτοί που οικοδομούν την πολιτική τους στη λογική της λεγόμενης "μονομερούς καταγγελίας" της δανειακής σύμβασης, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται κανονικά όλες οι θετικές όψεις της σύμβασης και κυρίως να εκταμιεύονται κανονικά οι δόσεις. Δόσεις που είναι ζωτικές για τη λειτουργία του κράτους, για την υγεία, για την παιδεία, την πληρωμή μισθών και συντάξεων», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, υποστήριξε ότι εδώ φαίνεται «η διαφορά ανάμεσα στο δημαγωγικό τυχοδιωκτισμό της λεγόμενης "μονομερούς καταγγελίας" και στην υπεύθυνη και ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική της αναθεώρησης των όρων της σύμβασης που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες, ενώ όμως εφαρμόζονται κανονικά όλες οι θετικές όψεις της, με την Ελλάδα σταθερά μέσα στην Ευρώπη, σταθερά μέσα στο ευρώ».

Το βράδυ σε ομιλία του προς τους νέους επιστήμονες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε ανυπέρβλητο αδιέξοδο καθώς αποκλείεται να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν συνεργασίες και πρόσθεσε ότι απαιτείται διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

ΠΑΣΟΚ

Υπογράμμισε ότι η χώρα βαδίζει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου χάνοντας «απελπιστικά πολύ χρόνο» και πρόσθεσε ότι η χώρα στέλνει μηνύματα πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας που πλήττουν το συμφέρον της οικονομίας, τους πιο φτωχούς και τους ανέργους.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κυρίως μία φιλοδοξία, «να είναι ο παράγοντας που θα μπορέσει να διασφαλίσει και τη φυσιογνωμία και κυρίως την κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης». Σημείωσε ότι είναι πολύ εύκολο «να αφήσουμε τον εαυτό μας έξω από τη φθορά ωστόσο συμπλήρωσε ότι «πρώτη μας ευθύνη είναι να κυβερνηθεί ο τόπος αλλά με σωστή εθνική στρατηγική που βγάζει με ασφάλεια τη χώρα από την κρίση».

Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, συμπλήρωσε, στην πραγματικότητα βασίζεται σε ένα νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο. «Γιατί η Ελλάδα πάσχει όχι μόνο από έλλειμμα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό από έλλειμμα παραγωγής». Επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός μας θέλει την Ελλάδα πάντα σταθερά μέσα στο ευρώ και πρόσθεσε ότι χωρίς το πρόγραμμα στήριξης και τη δανειακή σύμβαση δεν θα είχαμε απαλλαγεί από ένα τεράστιο μέρος του δημοσίου χρέους.

Απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που απογοητεύτηκαν ή πικράθηκαν και είπε ότι «καταλάβαμε πάρα πολύ καλά το μήνυμα που μας έστειλαν στις 6 Μαΐου». Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε αυτά που ήθελε γιατί είχε απέναντί του πολλούς αντιπάλους.

Επανέλαβε τη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν στήριξε τις αλλαγές στο χώρο της Υγείας αντιθέτως, προσπάθησε με κάθε τρόπο κοινοβουλευτικά και συντεχνιακά να υπονομεύσει μια μεγάλη αλλαγή που είναι η συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ.

Κατηγόρησε τέλος τη Νέα Δημοκρατία ότι πίεζε για εκλογές και δημιουργούσε μια κατάσταση αβεβαιότητας, οδηγώντας την χώρα σε μια πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία από τον Νοέμβριο του 2011.

Την Καβάλα και συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις της εταιρείας υδρογονανθράκων «ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε.» στη Νέα Καρβάλη επισκέφτηκε σήμερα ο Πάνος Καμμένος σημειώνοντας ότι κάποιοι προσπαθούν ξεκάθαρα να οδηγήσουν την Ελλάδα στην εξαθλίωση και τους Έλληνες στη φτώχεια μέχρι να παραδώσουμε τον φυσικό πλούτο.

Π. Καμμένος: Δεν θα παραδοθούμε

Π. Καμμένος: Δεν θα παραδοθούμε

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων χαρακτήρισε την εταιρεία ως αυτοδιαχειριζόμενη μονάδα με μεγάλες δυνατότητες για την εξόρυξη πετρελαίου σε συγκεκριμένες περιοχές ενώ τόνισε ότι ασκούνται πιέσεις για να σταματήσουν οι προσπάθειες της μονάδας. «Δεν θα παραδοθούμε», διαμήνυσε ο κ. Καμμένος.

Η καταγγελία του Μνημονίου είναι η προϋπόθεση που θέτουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για τη στήριξη οποιουδήποτε κυβερνητικού σχήματος, τόνισε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, Κώστας Μαρκόπουλος, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο κ. Μαρκόπουλος απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο στήριξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε κυβέρνηση που θα συμμετέχουν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς ενώ ανέφερε ότι στόχος του κόμματός του είναι ένα διψήφιο ποσοστό στις προσεχείς εκλογές.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, επεσήμανε ο κ. Μαρκόπουλος, διεκδικούν την ψήφο των πολιτών με το σύνθημα την προστασία της ελληνικής οικογένειας και αναλαμβάνοντας τρεις δεσμεύσεις: τη διαγραφή του χαρατσιού, το κούρεμα των τραπεζικών δανείων και τη διαγραφή του Τειρεσία. Σε αυτό το μήκος κύματος θα κινούνται και τα διαφημιστικά σποτ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που ξεκινούν να μεταδίδονται από σήμερα, ανέφερε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι σε αυτές τις εκλογές δεν έχουν ατζέντα και «χρησιμοποιούν την πιθανολόγηση της εξόδου από το ευρώ και τον φόβο των πολιτών, ως κίνητρο για να κερδίσουν ψήφους». Υποστήριξε ότι και τα δυο κόμματα δεν έχουν σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα των εκλογών ενώ εκτίμησε ότι τα όσα λέγονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περί επαναδιαπραγμάτευσης είναι ακοστολόγητα.

Ο κ. Μαρκόπουλος άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κατηγόρησε για «ακοστολόγητη υποσχεσιολογία». Επεσήμανε ακόμη ότι από αριστερό κόμμα τείνει πλέον στην αστικοποίηση, ενώ υποστήριξε ότι εγκαταλείπει την καταγγελία του Μνημονίου, παίρνοντας ασαφείς θέσεις. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης από την Ευρώπη, εξαιτίας της καταγγελίας του Μνημονίου, ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι το 95% των χρημάτων των δόσεων εξυπηρετούν τους δανειστές, και όχι τις ανάγκες της χώρας και τόνισε ότι όταν η Ελλάδα χρειάζεται να καλύψει τις ανάγκες της καταφεύγει στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Απέρριψε τέλος τα σενάρια εξόδου από το ευρώ, λέγοντας ότι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιο.

Από την πλευρά της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου, επιτέθηκε για άλλη μια φορά στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και υποστήριξε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος ή εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων». Σχετικά με την πρόταση του ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έθεσε ταυτόχρονα τους «άξονες και τους στόχους πάλης για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης».

ΚΚΕ
ΚΚΕ: Συνέντευξη Α. Παπαρήγα για την ανάπτυξη

Η συνέντευξη της Α. Παπαρήγα

Ειδικότερα, η κ. Παπαρήγα έθεσε ως προϋποθέσεις για την αντεπίθεση την επόμενη μέρα:

-την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και την σύγκρουση «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον κεφαλαιοκράτη,

-την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες,

-την προετοιμασία του λαού για την αντιμετώπιση όλων των ενδεχομένων, πριν απ' όλα εκείνου της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε ο λαός να αντιμετωπίσει στην πράξη την μαζική πτώχευση και εξαθλίωση και

-τη δραστική αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα με την αποπομπή μέσω μαζικών διαδικασιών των εργοδοτικών και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Αναφερόμενη στην πρόταση εξουσίας και διακυβέρνησης που προβάλλει το ΚΚΕ στον λαό, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτή σημαίνει:

-ανατροπή του υπέρτατου νόμου του κέρδους για το κεφάλαιο, που είναι πάνω από οποιοδήποτε νόμο ψηφιστεί στην Βουλή.

-εξουσία που θα ασκείται μέσω της οργάνωσης των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, την εξασφάλιση της συμμετοχής τους στην διεύθυνση της παραγωγής, στην διακυβέρνηση και τον έλεγχο και στην ανάδειξη λαϊκών αντιπροσώπων σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας.

-αντιπροσωπευτικά όργανα από αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους των εργατών, χωρίς κανένα υλικό προνόμιο για την συμμετοχή τους.

-στρατό, δυνάμεις ασφαλείας και περιφρούρησης της λαϊκής εξουσίας, υποταγμένες στα εργατικά-λαϊκά όργανα.

-άμεση αξιοποίηση του πλούτου που παράγεται στην χώρα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

-απελευθέρωση των αναξιοποίητων παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας.

-εξουσία και διακυβέρνηση αποδεσμευμένη από τις συνθήκες και τους σχεδιασμούς όλων των διεθνών ιμπεριαλιστικών διακρατικών συμμαχιών και διεθνών συμβάσεων, την ΕΕ, τους στρατιωτικούς σχηματισμούς και το ΝΑΤΟ.

Στρέφοντας τα βέλη της κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «το δίλημμα «ευρώ η δραχμή» που θέτει η ΝΔ και το δίλημμα "»Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πλαστό και αποπροσανατολιστικό γιατί δεν απαντά στους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο λαός και οι λαοί της Ευρώπης από την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης στην ευρωζώνη και ενώ ο αδύναμος κρίκος δεν είναι μόνο ή κυρίως η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς θα μεγαλώνει η απόσταση από την Γαλλία και την Γερμανία».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θέλει να αποτρέψει τον κίνδυνο παραίτησης ή εφησυχασμού του λαού που καλλιεργούν η ΝΔ και ο άνευ προηγουμένου τυχοδιωκτισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε ακόμη ότι «όποια κυβέρνηση και αν σχηματισθεί μετά τις εκλογές, θα κλιμακώσει την επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα της πλειοψηφίας των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων, με άλλοθι ορισμένα ψίχουλα σε ομάδες ακραίας φτώχειας που και αυτά θα εξανεμισθούν από τις γενικότερες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ, μετεκλογικά, θα συνεχίσει και θα εξειδικεύει την γραμμή πάλης που περιέχει ριζοσπαστικούς στόχους όπως:

-η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου

-η πλήρης και σταθερή εργασία

-η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και η αποκλειστικά δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση και

-η φορολογία διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών με 45%, η κατάργηση των αφορολόγητων αποθεματικών και του ειδικού καθεστώτος των εφοπλιστών και η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «προκαλεί εντύπωση η προβολή της «αντιγερμανικής» ρητορικής του από τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ η οποία συνοδεύεται από έλλειψη κατηγορηματικής δέσμευσης ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας κατά της Συρίας και του Ιράν». Για τις προτάσεις των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παπαρήγα είπε ότι στην περίπτωση της ΝΔ οι «θυσίες που θα ζητηθούν από τον λαό είναι ολοφάνερες» ενώ αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ είπε, ότι οι προτάσεις του «δεν βάζουν φρένο στην επιδείνωση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι τελευταίες προτάσεις για τραπεζική ένωση στην ΕΕ εντάσσονται στο ότι ψάχνουν φάρμακο για τον έλεγχο της κρίσης, μόνο που αυτή βρίσκεται στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος. Παράλληλα επανέλαβε ότι η αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ είναι ζήτημα αναπόσπαστα δεμένο με την ταξική πάλη και την πάλη για την λαϊκή εξουσία στην Ελλάδα.

Στόχος του Μνημονίου ήταν η υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης και αυτό το πέτυχε, εξήγησε η γγ του ΚΚΕ, ενώ αναφερόμενη σε ενδεχόμενη καταγγελία του Μνημονίου, από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το πολύ-πολύ να φέρει ένα πολιτικό κείμενο που θα δημιουργεί εντυπώσεις».

Ερωτηθείσα για το πώς η λαϊκή εξουσία μπορεί να θωρακίσει την χώρα σε ενδεχόμενο πολέμου στην Συρία ή/και το Ιράν, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «η λαϊκή εξουσία δεν θα συμμετάσχει στο παιχνίδι των αγορών που παίζεται, και δεν θα συμμετάσχει σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ (ως χώρα με λαϊκή εξουσία θα) ελέγχεις τον δικό σου χώρο» και πρόσθεσε ότι«η βάση της Σούδας πρέπει να κλείσει».

Για την απάντηση που δόθηκε από το ΚΚΕ, μέσω του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» σε ανώνυμο δημοσίευμα «μελών και στελεχών του ΚΚΕ», η κ. Παπαρήγα είπε ότι τα ανώνυμα δημοσιεύματα μπορεί να «προέρχονται από άλλο κόμμα, η από άλλα κέντρα και παράκεντρα» και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αυτός άρχισε αυτό το βιολί, όταν σε συνέντευξη Τύπου άρχισε να λέει για το πρόγραμμα του ΚΚΕ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι άλλοι έτσι δίνουν την μάχη: ή λένε ότι το ΚΚΕ τελείωσε ή λένε ότι το ΚΚΕ θα μπει στην Βουλή είναι όμως κρίμα για "μισό τοις εκατό" να μην κάνουμε εμείς κυβέρνηση», είπε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ότι «αν έλθει δεύτερο κόμμα (ο ΣΥΡΙΖΑ) θα πει ότι εμείς φταίμε».

Επιπλέον, η κ. Παπαρήγα ανακοίνωσε και τα βασικά σημεία των προτάσεων του ΚΚΕ που αφορούν τους τομείς των εισοδημάτων, της φορολογίας, της προστασίας της λαϊκής οικογένειας από χρέη, της προστασίας των ανέργων, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και την «απελευθέρωση» των τομέων στρατηγικής σημασίας, την υγεία και πρόνοια, τα δικαιώματα των γυναικών, τη μητρότητα και την οικογένεια, την παιδεία, τις υποδομές, το περιβάλλον και την λαϊκή στέγη:

Εισόδημα: Προβλέπεται η κατοχύρωση του 35ωρου, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και η καθιέρωση του κατώτερου μισθού σε 1400 ευρώ. Ειδικότερα: Έξι (6) ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Κατάργηση όλων των νόμων που κατοχυρώνουν και επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τορπιλίζουν τις συλλογικές συμβάσεις πριν και μετά τα μνημόνια. Μείωση 30% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 400.00 ευρώ.

Φορολογία: Προβλέπεται η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% και η αύξηση της φορολογίας της πραγματικά μεγάλης ακίνητης περιουσίας καθώς και η κατάργηση των χαρατσιών και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Ειδικότερα: Αφορολόγητο όριο για τη λαϊκή οικογένεια 40.000 ευρώ το χρόνο προσαυξημένο με 5.000 για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές. Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων και των χαρατσιών για κλείσιμο χρήσεων. Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των ΕΒΕ.

Προστασία λαϊκής οικογένειας από χρέη: «Κούρεμα» των δανείων έως και 50% και πάγωμα για όσο καιρό διαρκεί η κρίση. Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων και ανατοκισμών. Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

Προστασία ανέργων: Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους 1.120 ευρώ, επιδότηση του ενοικίου σε ανέργους, καθώς και προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται σαν συντάξιμος χρόνος ασφάλισης

Ασφαλιστικό-συντάξεις: Προβλέπεται κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν από το 1990 και κατώτερη σύνταξη 1120 ευρώ. 'Αμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κυρίες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Υποχρεωτικά σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Γενικά οι άντρες στα 60, οι γυναίκες στα 55 χρόνια. Για όσα επαγγέλματα ανήκουν στην κατηγορία βαρέα και ανθυγιεινά, μείωση 5 χρόνων και επέκταση στους αντίστοιχους κλάδους των βιοτεχνών. Επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία όλων των κλεμμένων από το 1950 που ανέρχονται σε πάνω από 50δις από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Επιστροφή όλων των κλεμμένων από το τζογάρισμα των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο. Κάλυψη στο ακέραιο από το κράτος και το κεφάλαιο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ.

Υγεία-Πρόνοια: Το βιβλιάριο Υγείας να εκδίδεται για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ανεργία, ύψος μισθού, εθνικότητα, θα έχει χαρακτήρα μόνο «υγειονομικής ταυτότητας», χωρίς καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.

Για την οικογένεια και την γυναίκα το ΚΚΕ, προβλέπει την μηδενική συμμετοχή σε όλα τα φάρμακα των χρόνιων παθήσεων αλλά και την καθιέρωση δημόσιων δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, άδεια κυήσεως, τοκετού και γαλουχίας ίδιες και ίσες για όλες τις εργαζόμενες, στον ιδιωτικό, και το δημόσιο τομέα, ενώ προβλέπεται η στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών με ωράρια και άδειες που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους.

Για το μείζον θέμα της παιδείας προβλέπεται το αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, η δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και η άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών. Ειδικότερα: Επαγγελματική εκπαίδευση, ενταγμένη στο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα μετά το ενιαίο 12χρονο σχολείο. Κατάργηση των ΚΕΚ και ΙΕΚ. Καθιέρωση περιοδικής επιμόρφωσης για το σύνολο των εργαζομένων μέσα από το δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Καμία τάξη με περισσότερους από 20 μαθητές. Άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων και αναπληρωτών.

Για τις υποδομές, το περιβάλλον και τη λαϊκή στέγη θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα νέα ζευγάρια, και θα υπάρξει πολιτική ανάπτυξης της λαϊκής στέγης με στεγαστικά προγράμματα που θα καλύπτουν τις βασικές λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερη μέριμνα για τα νέα ζευγάρια με ειδικά, πιο ευνοϊκά, προγράμματα. Τέλος, προβλέπεται η μετατροπή σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ο λαός πρέπει να αναδείξει ισχυρό το ΚΚΕ για να μπει φρένο στην εξαθλίωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και για να γίνει η λαϊκή αντεπίθεση που απαιτούν οι καιροί.

Η κ. Παπαρήγα είπε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ δεν θα δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που δεν τον εμπιστεύεται ενώ ανέφερε ότι «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε τα ριζοσπαστικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80» ενώ εκτίμησε ότι «θα συμμορφωθεί "προς τας υποδείξεις" γιατί δεν έχει πολιτική ρήξης με την ΕΕ και τα μονοπώλια». Σημείωσε ότι «μπροστά μας υπάρχει η χειροτέρευση της κρίσης σε όλη την ευρωζώνη και το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης ή ελεγχόμενης χρεοκοπίας που θα οξύνει τα προβλήματα ενώ οι όποιες παροχές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ψίχουλα».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ θα ετοιμάσει σχέδιο νόμου για την κατάργηση του Μνημονίου, της δανειακής σύμβασης και των αντεργατικών νόμων στην πράξη και τόνισε ότι το κόμμα της υποστηρίζει την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και την μονομερή διαγραφή του χρέους με την προϋπόθεση ο λαός να πάρει την εξουσία και τον παραγόμενο πλούτο στα χέρια του.

Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι με λαϊκή εξουσία, το υπάρχον εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας, μπορεί να θέσει αμέσως σε κίνηση την παραγωγική μηχανή της χώρας. Παράλληλα επεσήμανε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ επέφερε ορισμένους εκσυγχρονισμούς που θα μπορούσαν να είχαν γίνει και υπό λαϊκή εξουσία, χωρίς δεσμεύσεις.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο πολέμου στη Συρία και το Ιράν είπε ότι «μυρίζει μπαρούτι» και στηλίτευσε τα άλλα κόμματα που δεν μιλάνε γι' αυτό.

Εκτίμησε ότι «αν συμβεί η πτώχευση με κυβέρνηση ΝΔ, ο λαός θα ξεσηκωθεί ενώ μια κυβέρνηση της αριστεράς θα κρατήσει τον λαό σε αναμονή και ταυτόχρονα η απογοήτευση θα συμπαρασύρει και όλο το κίνημα». «Δεν θέλουμε ο λαός να απογοητευθεί, γι' αυτό πρέπει να υπάρχει ισχυρό και όρθιο ΚΚΕ», πρόσθεσε.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι υπό το κράτος μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας υπήρξε μαζική μετακόμιση από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι αυτό αποδεικνύει ότι είναι συναφείς χώροι, πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να γίνει συνιστώσα της αριστεράς και τάχθηκε κατά της δημιουργίας ενιαίου Αριστερού Κόμματος στην Ευρώπη.

Ερωτηθείσα για τις εκλογικές συνεργασίες του ΚΚΕ με την «Ενωμένη Αριστερά» του 1974 και με τη «συγκυβέρνηση» του '89, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η πρώτη εκτιμήθηκε ότι έπρεπε να γίνει στις τότε συνθήκες προσθέτοντας ότι αυτό τελικά ναυάγησε ενώ για την δεύτερη είπε ότι κυριαρχούσε το αίτημα για «κάθαρση του σκανδάλου Κοσκωτά, το οποίο είναι παρωνυχίδα μπροστά σε όσα συνέβησαν στην συνέχεια» καθώς και το αίτημα να μην γίνουν αλλεπάλληλες εκλογές και έτσι συμμετείχε το ΚΚΕ κάτι το οποίο «τελικά το πλήρωσε».

Η χώρα δεν αντέχει να προσφύγει σε τρίτες εκλογές, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης από τις Βρυξέλλες μετά από σειρά συναντήσεων με θεσμικούς παράγοντες, σημειώνοντας παράλληλα τη βούληση της ΔΗΜΑΡ να βοηθήσει στο σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

Ο Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Χανς Σβόμποντα, τον Επίτροπο κοινωνικών υποθέσεων και απασχόλησης Λάζλο 'Αντορ, την επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών της Γαλλίας Κατρίν Τροτμάν, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Π. Στάινμάγερ καθώς και με μέλη της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών.

Στις συναντήσεις αυτές, η ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε την ανάγκη να επιμηκυνθεί χρονικά η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ως το 2017 ώστε να δοθεί «ανάσα» στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι πρέπει να προωθηθούν προοδευτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και να υπάρξει σταδιακή αποδέσμευση από τους όρους του Μνημονίου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία που περιορίζει τα εργασιακά δικαιώματα.

Παράλληλα, ο Φ. Κουβέλης επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθεί πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα βασίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και στα χρήματα του ΕΣΠΑ καθώς και πρόγραμμα το οποίο θα στηρίξει την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα. Ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην Ελλάδα βρίσκεται σε «βαθειά ύπνωση» καθώς όπως είπε βρισκόμαστε στο τέλος της χρονικής του διάρκειάς του και η απορροφητικότητα των κονδυλίων δεν ξεπερνά το 40%.

Ακόμη απηύθυνε έκκληση προς τους θεσμικούς παράγοντες των Βρυξελλών να διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική η οποία θα στηρίξει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός συνολικού πανευρωπαϊκού προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη, οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τη δύσκολη κατάσταση, καθώς και το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλοι οι συνομιλητές του επέμειναν στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και στην ανάγκη σχηματισμού ελληνικής κυβέρνησης. Επιπλέον εξέφρασε την βούληση του κόμματός του να βοηθήσει στο σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, η οποία θα προϋποθέτει μία προοδευτική - προγραμματική συμφωνία.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις δύο κόκκινες γραμμές του κόμματός του: την πολιτική της Ελλάδας στο ευρώ και τη διεκδίκηση για σταδιακή αποδέσμευση από τους όρους του Μνημονίου. Παρουσίασε τους επτά όρους που μπορούν να εξασφαλίσουν τη διαμόρφωση ενός κοινού τόπου για τη διαμόρφωση προοδευτικής κυβέρνησης.

Καταλήγοντας ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει να προσφύγει σε τρίτες εκλογές πρόσθεσε ωστόσο ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαταχθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και από τη βούληση των πολιτικών δυνάμεων να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση που θα αγωνιστεί για την παραμονή μας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη και θα στηρίξει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα, υποστήριξε ο Στέφανος Μάνος σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αθήνα.

Μιλώντας για μεταρρυθμίσεις, ανέφερε τη μείωση του δημόσιου τομέα, τη βαθιά απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και το ασφαλιστικό. «Μπορεί να είμαστε μικρό κόμμα, αλλά είμαστε κόμμα εξουσίας. Όχι διαμαρτυρίας. Είμαστε παράγοντας πολιτικής σταθερότητας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Δρασης κατηγόρησε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για παροχολογία «με λεφτά που δεν υπάρχουν» και έλλειψη αξιοπιστίας καθώς άλλαξαν τα προγράμματά τους μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου προκειμένου να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

«Η ΝΔ υπόσχεται να τα βρει κόβοντας δαπάνες. Κάτι που ποτέ δεν έκανε. Ως κυβέρνηση αύξαινε τις δαπάνες την ίδια στιγμή που υποσχόταν να τις περιορίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να τα βρει διπλασιάζοντας τους φόρους εισοδήματος. Κατά την άποψη του είναι απόλυτα φιλολαϊκό η χωρίς μέτρο αύξηση των φόρων και η δήμευση της περιουσίας», είπε ο κ. Μάνος.

Κατήγγειλε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο για τη διαβεβαίωση που έδωσε στην ΑΔΕΔΥ ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο ενώ ο ίδιος ήταν ο βασικός συντάκτης του Μνημονίου που προβλέπει τη μείωση κατά 150.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015.

Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ και το αίτημα που προβάλλει προς την Ευρώπη για επιμήκυνση έως το τέλος του 2017 της δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι αυτό σημαίνει μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα για φέτος καθώς και για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή νέα δάνεια. «Αντί για απαγκίστρωση και απεγκλωβισμό, όπως διατείνεται η ΔΗΜΑΡ, θα έχουμε βαθύτερο, μόνιμο εγκλωβισμό».

Κατήγγειλε ότι το κράτος χρωστάει και δεν πληρώνει επειδή τα περιορισμένα λεφτά που έχει επιλέγει να πληρώνει «χρυσούς μισθούς στον ΗΣΑΠ και άλλες ΔΕΚΟ παρά στα φάρμακα των καρκινοπαθών».

Για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είπε ότι «θα μας συμβεί αυτό που μάλλον ρόδινα περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα στην ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα μας θα πέσει κατά περίπου 50%. Η ζημιά δεν θα είναι μόνο οικονομική. Εάν φύγουμε από την Ευρώπη θα είμαστε ευάλωτοι σε ένα ολοένα και πιο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον».

Υπογράμμισε πάντως ότι οι εκλογές έχουν κάνει το μνημόνιο ΙΙ «κουρελόχαρτο» και ο ίδιος πρότεινε ένα νέο μνημόνιο το οποίο θα προβλέπει:

-Δέσμευση από τα πολιτικά κόμματα ότι δεν θα ξαναφέρουν το λαό σε αυτή τη κατάντια· να δεσμευτούμε ότι θα προτείνουμε συνταγματική μεταρρύθμιση για πιστή τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

-Άμεση μείωση του Δημόσιου τομέα είτε με απολύσεις, είτε με μεταφορά των υπαλλήλων και των υπηρεσιών σε νέα ιδιωτική επιχείρηση με σύμβαση παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο.

-Δραστική φορολογική μεταρρύθμιση.

-Δέσμευση του Κράτους ότι εάν χάσει πρωτοδίκως μια δίκη εναντίον πολίτη δεν θα εφεσιβάλλει την απόφαση εκτός πολύ εξαιρετικών περιπτώσεων.

-Αναλυτικό πρόγραμμα μετάβασης σε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, διευκολύνει την ανάπτυξη και εγγυάται μια ελάχιστη σύνταξη 700 ευρώ για όλους τους πολίτες πάνω από ένα όριο ηλικίας χωρίς εισφορές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή