Η χώρα δεν αντέχει να προσφύγει σε τρίτες εκλογές δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης από τις Βρυξέλλες μετά από σειρά συναντήσεων με θεσμικούς παράγοντες, σημειώνοντας παράλληλα τη βούληση της ΔΗΜΑΡ να βοηθήσει στο σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.
Ο Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Χανς Σβόμποντα, τον Επίτροπο κοινωνικών υποθέσεων και απασχόλησης Λάζλο Αντορ, την επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών της Γαλλίας Κατρίν Τροτμάν, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Π. Στάινμάγερ καθώς και με μέλη της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών.
Στις συναντήσεις αυτές, η ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε την ανάγκη να επιμηκυνθεί χρονικά η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ως το 2017 ώστε να δοθεί «ανάσα» στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι πρέπει να προωθηθούν προοδευτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και να υπάρξει σταδιακή αποδέσμευση από τους όρους του Μνημονίου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία που περιορίζει τα εργασιακά δικαιώματα.
Παράλληλα, ο Φ. Κουβέλης επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθεί πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα βασίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και στα χρήματα του ΕΣΠΑ καθώς και πρόγραμμα το οποίο θα στηρίξει την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα. Ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην Ελλάδα βρίσκεται σε «βαθειά ύπνωση» καθώς όπως είπε βρισκόμαστε στο τέλος της χρονικής του διάρκειάς του και η απορροφητικότητα των κονδυλίων δεν ξεπερνά το 40%.
Ακόμη απηύθυνε έκκληση προς τους θεσμικούς παράγοντες των Βρυξελλών να διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική η οποία θα στηρίξει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός συνολικού πανευρωπαϊκού προβλήματος.
Σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη, οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τη δύσκολη κατάσταση, καθώς και το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλοι οι συνομιλητές του επέμειναν στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και στην ανάγκη σχηματισμού ελληνικής κυβέρνησης.
Επιπλέον εξέφρασε την βούληση του κόμματός του να βοηθήσει στο σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, η οποία θα προϋποθέτει μία προοδευτική - προγραμματική συμφωνία.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις δύο κόκκινες γραμμές του κόμματός του: την πολιτική της Ελλάδας στο ευρώ και τη διεκδίκηση για σταδιακή αποδέσμευση από τους όρους του Μνημονίου. Παρουσίασε τους επτά όρους που μπορούν να εξασφαλίσουν τη διαμόρφωση ενός κοινού τόπου για τη διαμόρφωση προοδευτικής κυβέρνησης.
Καταλήγοντας ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει να προσφύγει σε τρίτες εκλογές πρόσθεσε ωστόσο ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαταχθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και από τη βούληση των πολιτικών δυνάμεων να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς μετά τη συνάντησή του με τον Φ. Κουβέλη, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπολογίζει στη συμβολή της Δημοκρατικής Αριστεράς και προσωπικά στον κ. Κουβέλη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αναφερόμενος ειδικότερα στον κ. Κουβέλη, είπε ότι πρόκειται για έναν πολιτικό ο οποίος δίνει μάχες με νηφαλιότητα για τις αναγκαίες λύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ