Με έκθεση φωτογραφίας μάς αποχαιρετά ο Ερνέστο Βαλβέρδε

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 13:02
UPD:29/11/2012 11:24

«Δεν μπορώ να διαλέξω μία ως καλύτερη, γιατί κάθε μία είναι ένα μυστήριο για εμένα», αναφέρει για τις φωτογραφίες του ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

A- A A+

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο Ερνέστο Βαλβέρδε, όχι για θέματα που αφορούν τον Ολυμπιακό, αλλά για να εγκαινιάσει - σήμερα Τετάρτη, στις 8 το βράδυ- την έκθεση «Medio Tiempo», με φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο ίδιος στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.

Το πάθος του 47χρονου προπονητή με την φωτογραφία κρατάει τρεις δεκαετίες, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αποφασίζει να παρουσιάσει έκθεση, η οποία μάλιστα έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Περισσότερες από 70 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του τέως ερυθρόλευκου προπονητή θα εκτεθούν στην γνωστή αθηναϊκή γκαλερί, καλύπτοντας μια χρονική περίοδο από το 1985, όταν η φωτογραφία μπήκε στη ζωή του με σπουδές στο Ινστιτούτο Φωτογραφικών Σπουδών της Καταλωνίας (ενώ έπαιζε στην Εσπανιόλ και την Μπαρτσελόνα), έως και σήμερα.

Ανάμεσα στα φωτογραφικά θέματα υπάρχουν καταγεγραμμένες στιγμές μέσα στο λεωφορείο της ομάδας, πορτρέτα συγγενικών και φιλικών προσώπων, ένα κρεμασμένο χταπόδι και οτιδήποτε άλλο έχει τραβήξει την προσοχή του Ισπανού, ο οποίος στα ποδοσφαιρικά πλαίσια κατέκτησε τα πάντα εντός ελληνικών συνόρων και φεύγοντας προσκαλεί το κοινό - ανεξάρτητος αθλητικών προτιμήσεων- να απολαύσει το δικό του «ημίχρονο» σε φόντο ασπρόμαυρο, λέγοντας μ' αυτό τον καλλιτεχνικό τρόπο το δικό του αντίο στη χώρα όπου έζησε μοναδικές επαγγελματικές στιγμές.

Ο Αβραάμ φωτογραφήθηκε από τον 47άχρονο Βάσκο βγαίνοντας απ' την πισίνα στο Ρέντη, μόνο και μόνο γιατί του άρεσε ο φωτισμός εκείνη τη στιγμή.

Ο λόγος που επέλεξε την παρούσα χρονική στιγμή για να εκθέσει τα έργα του είναι προφανής. «Τώρα φεύγω από την Ελλάδα. Θεώρησα πως είναι η κατάλληλη στιγμή, ήθελα να διαχωρίσω την ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία από τη δουλειά μου ως προπονητής», αναφέρει.

Για όσους η είδηση φαντάζει παράδοξη, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο Βαλβέρδε φωτογραφίζει συνεχώς από τα χρόνια της εφηβείας του. Για την ακρίβεια, ξεκινά την ποδοσφαιρική και περνά στην προπονητική του καριέρα, κρατώντας πάντα μια φωτογραφική μηχανή. Σπουδάζει στο IEFC (Institut d'Estudis Fotografics de Catalunya) στην Βαρκελώνη, ενώ παίζει στην Espanyol και την Barcelona στην δεκαετία του '80 και δημοσιεύει πορτφόλιο με φωτογραφίες συμπαικτών του στην κυριακάτικη El País και την El Periódico de Catalunya. Πρόσφατα, μετά από παραγγελία της El País με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010, δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών με θέμα το ποδόσφαιρο στο δρόμο, ενώ αυτές τις ημέρες εκδίδεται το βιβλίο του «Medio Tiempo» («Ημίχρονο») στην Ισπανία.

«Τον Ραφίκ ήθελα να τον βγάλω μία φωτογραφία γιατί έλεγε πως έχει φάτσα κακού ανθρώπου» αναφέρει ο Βαλβέρδε.

Όσον αφορά την ποιότητα της δουλειάς του, η επιμελήτρια της έκθεσης, Νάντια Αργυροπούλου, δηλώνει: «Οι φωτογραφίες του, ενώ διαθέτουν το στοιχείο του ρεπορτάζ, δεν δεσμεύονται από τη δημοσιογραφική καταγραφή, αλλά έχουν μια ποιητική διάθεση, μοιάζουν με καρέ από τον γαλλικό κινηματογράφο».

Πληροφορίες

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα. Εγκαίνια, Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 8μ.μ.. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου. Μέρος των εσόδων από τις φωτογραφίες θα διατεθεί για τη στήριξη και την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Προτεινόμενα για εσάς