ΕΣΗΕΑ: Βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της δημοκρατίας

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2012 18:21
UPD:20:19

A- A A+

«Βάρβαρο τραμπουκισμό» χαρακτήρισε η Ένωση Συντακτών Ημερησιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) την επίθεση του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου.

Η Ένωση επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι θα ήταν και μεγάλο λάθος να απομονώσουμε το γεγονός αυτό και να μην το εντάξουμε στη γενικότερη κρίση που περνάει η χώρα μας. Μία κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική. Κρίση αρχών και αξιών.

Επισημαίνει ότι ο σεβασμός στο διάλογο και τη διαφωνία είναι συστατικά της Δημοκρατίας ενώ η καλλιέργεια του μίσους, η υπεράσπιση των φυλετικών διακρίσεων και της «καθαρής φυλής» και η άσκηση εγκληματικής βίας στο όνομά τους, που χαρακτηρίζουν τη Χρυσή Αυγή, είναι γνωρίσματα απολυταρχικών καθεστώτων.

Η ΕΣΗΕΑ κάνει αναφορά και στην απόφαση 1167/2010του Αρείου Πάγου στην οποία αναφέρεται ότι «ομάδα δέκα μελών της οργάνωσης με επικεφαλής τον υπαρχηγό της προέβη σε δολοφονική απόπειρα εναντίον αριστερού φοιτητή».

Ακόμα κάνει λόγο για «βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της δημοκρατίας» και προσθέτει ότι «το αυγό του φιδιού έχει ήδη εκκολαφθεί, δεν μπορούμε να κρατάμε κλειστά τα μάτια μας».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης υπογράμμισε ότι οι ναζί της Χρυσής Αυγής δεν είναι γραφικοί, είναι επικίνδυνοι και εκτίμησε πως «δεν έχει νόημα πια να δίνει κανείς ελευθερίες και δημοσιότητα στους εχθρούς της ελευθερίας».

«Η σημερινή υπόθεση με τον Κασιδίαρη στο προεκλογικό πάνελ της τηλεόρασης, αποτελεί απόδειξη ότι με τους ναζί δεν παίζουμε. Η Χρυσή Αυγή πρέπει πλέον να απασχολεί το αστυνομικό ρεπορτάζ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Τον αποτροπιασμό της για την άγρια επίθεση του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής κατά των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου και του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη εξέφρασε η Ένωση Συντακτών Ημερησιων Εφημαρίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

«Η φασιστική αυτή συμπεριφορά, που εκφράζεται πλέον με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, με ξυλοδαρμούς και φραστικές επιθέσεις, πέρα από τη δημόσια καταδίκη που ασφαλώς θα γνωρίσει, πρέπει να αποτελέσει έσχατη προειδοποίηση προς την κοινωνία, αλλά και τον δημοσιογραφικό κόσμο για τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία, όταν επιτρέπουμε να παρεπιδημεί στον δημόσιο διάλογο έστω και η ελάχιστη εκδήλωση βίας, από οποιαδήποτε πλευρά και με οποιονδήποτε τρόπο», επισημαίνει η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Υποστήριξε ότι πρόκειται για οργάνωση που προπαγανδίζει το μίσος και λειτουργεί με την τρομοκράτηση όλων όσων εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν οτιδήποτε διαφορετικό της μισαλλόδοξης αντίληψης και φασιστικής συμπεριφοράς τους.

«Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται, απειλεί τη δημοκρατία, τον κοινωνικό ιστό, την ομαλότητα στη χώρα. Πρώτος στόχος τους είναι ο Τύπος, ο οποίος θα αντισταθεί και θα αποτελέσει προπύργιο της ελευθεροτυπίας, της δημοκρατίας και εντέλει της ίδιας της κοινωνίας», προστίθεται.

Την επίθεση του Ηλία Κασσιδιάρη κατά της Ρένας Δούρου και της Λιάνας Κανέλλη καταδικάζει και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) με ανακοίνωσή της. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ αναφέρεται και στην επίθεση στελεχών της Χρυσής Αυγής κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη στις Σέρρες http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2190581 .

«Αυτού του είδους οι συμπεριφορές και οι τραμπουκισμοί αποκαλύπτουν με τον πιο εύγλωττο και παραστατικό τρόπο το ήθος, το ύφος και τον πολιτικό πολιτισμό της Χρυσής Αυγής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας να ενεργοποιηθούν και να αντισταθούν στις αντιδημοκρατικές και τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις που επιχειρούν να επιστρέψουν στο πιο μαύρο και σκοτεινό παρελθόν τη χώρα μας.

Την επίθεση τέλος καταδίκασε ομόφωνα κατά τη σημερινή της συνεδρίαση και η Ένωση Περιφερειών. Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «τραμπούκικη επίθεση» η οποία αποτελεί «τα επίσημα αποκαλυπτήρια της νοοτροπίας και της πρακτικής νεοναζί που το συγκεκριμένο κόμμα ασπάζεται».

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ εξέφρασαν την ελπίδα η παρέμβαση της Δικαιοσύνης να οδηγήσει και στην ποινική δίωξη του δράστη ενώ επεσήμαναν ότι «τέτοιες έκνομες ενέργειες δυναμιτίζουν το προεκλογική κλίμα και καλλιεργούν εμφυλιακές μνήμες που ο λαός μας έχει προ πολλού αποθέσει στην ιστορική μνήμη και λήθη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή