Ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης Κασιδιάρη κατά Κανέλλη, Δούρου

Εντολή της Εισαγγελίας για σύλληψη του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2012 09:56
UPD:15/07/2012 14:13

Μετά από αντιπαράθεση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, χαστούκισε εν ώρα τηλεοπτικής εκπομπής του ΑΝΤ1 την υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

A- A A+

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου εν ώρα τηλεοπτικής εκπομπής του ΑΝΤ1.

Στη διάρκεια της εκπομπής σημειώθηκε οξεία λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κ. Κανέλλη και τον κ. Κασιδιάρη, με την πρώτη να δηλώνει πως δεν ασχολείται «με φασισταριά» και τον υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής να την αποκαλεί «παλιοκουμμούνι».

ANT1

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο όταν η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, ρώτησε τον κ. Κασιδιάρη εάν πήρε αναβολή, αναφερόμενη στη δίκη του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής για υπόθεση επίθεσης κατά φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. «Τέθηκε ένα θέμα προσωπικό δεν το επιτρέπω σε κανέναν», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Κασιδιάρης. Στη συνέχεια ο ίδιος ενοχλήθηκε από σχόλιο της κ. Δούρου, η οποία υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή θα γυρίσει τη χώρα 500 χρόνια πίσω. Αντιδρώντας την αποκάλεσε «νούμερο» και της πέταξε ένα ποτήρι νερό.

Η Λιάνα Κανέλλη καταδίκασε την ενέργεια του υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ζητώντας του να φύγει κι εκείνος σηκώθηκε από τη θέση του και την χαστούκισε. Ο κ. Κασιδιάρης αποχώρησε από την εκπομπή, η οποία διεκόπη για λίγο.

«Όποιοι νομίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα βγάλουν το ΚΚΕ από την πατριωτική δράση αυτού του τόπου είναι γελασμένοι», δήλωσε η κ. Κανέλλη, μιλώντας στην ίδια εκπομπή μετά το περιστατικό. «Αν δεν το κόψουμε το απόστημα μόνοι μας, μπροστά μας θα το βρούμε. Αυτοί που παρασύρθηκαν και τους ψήφισαν, να ξέρουν τι φίδι έβαλαν στον κόρφο τους», πρόσθεσε.

Η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ έκανε δηλώσεις για το περιστατικό και στο Real FM. Με πολιτικά κτήνη δεν πρόκειται να κάνω ψυχανάλυση, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για την γενικότερη στάση του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής στο πάνελ, η κ. Κανέλλη επισήμανε ότι φαινόταν από την αρχή πως ήταν σε εκνευρισμό.

«Είπε απίστευτα πράγματα ότι το ΚΚΕ φύλαγε τη Βουλή και ότι η Παπαρήγα συνεργάζεται με την Αστυνομία», πρόσθεσε, και «όταν άρχισε να μιλάει η Δούρου, μας έβρισε, σηκώθηκε και της πέταξε ένα ποτήρι νερό. «Το πάνελ τότε πάγωσε, αλλά εγώ αντέδρασα, σηκώθηκα και με πλάκωσε», συμπλήρωσε η κ. Κανέλλη περιγράφοντας το επεισόδιο.

Ερωτηθείσα αν το περιστατικό αυτό θα κάνει καλό ή κακό στη Χρυσή Αυγή, απάντησε ότι το περιστατικό αυτό θα κάνει κακό στη χώρα. Εγώ σπέκουλα για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα κάνω, αν θελήσει ο λαός να πνίξει το φίδι της ακροδεξιάς, θα το πνίξει, αν επιλέξει να το πολλαπλασιάσει, θα το κάνει, σχολίασε.

Εντολή της Εισαγγελίας για σύλληψη του Ηλ. Κασιδιάρη

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου έδωσε εντολή για σύλληψη του υποψηφίου βουλευτή της Χρυσής Αυγής για την επίθεση σε βάρος της Λιάνας Κανέλη. Το αδίκημα προσδιορίζεται σε απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και διώκεται αυτεπάγγελτα.

Αντίθετα η αντίδραση του Ηλ. Κασιδιάρη απέναντι στην υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου, στην οποία πέταξε ένα ποτήρι νερό, χαρακτηρίζεται ως απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και διώκεται μετά από μήνυση.

Η Εισαγγελία διευκρινίζει, επίσης, ότι ο κ. Κασιδιάρης δεν φέρει την ιδιότητα του βουλευτή, καθώς η Βουλή έχει διαλυθεί εν όψει εκλογών.

Χρυσή Αυγή: Πρώτη χειροδίκησε η Λ. Κανέλλη

Επίθεση στα ΜΜΕ εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2190446 , καθώς κατηγόρησε τα κανάλια ότι αποκρύπτουν το γεγονός πως -όπως υποστηρίζει- πρώτη σηκώθηκε και χειροδίκησε κατά του Η. Κασιδιάρη, η Λιάνα Κανέλλη «κτυπώντας τον απρόκλητα στο πρόσωπο με ένα πακέτο εντύπων».

«Αυτό όμως δεν το είδε κανένας, δεν το είδε ούτε η δικαιοσύνη, η οποία ξεκίνησε αυτόφωρη διαδικασία μόνο για τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, ούτε άκουσε τις ύβρεις της Λιάνας Κανέλλη», σημείωσε το κόμμα και διερωτήθηκε: «Για αυτά κύριοι κύριοι εισαγγελείς δεν υπάρχει αυτόφωρη διαδικασία;».

Ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρεί σε εμπάργκο για όλα τα κανάλια και τις εφημερίδες. «Πριν τα ΜΜΕ μας αποκλείσουν, τους αποκλείουμε εμείς. Δεν τους χρειαζόμαστε. Έχουμε στο πλευρό μας μισό εκατομμύριο Έλληνες», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Θύελλα» αντιδράσεων

«Η βιαιοπραγία του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής σε βάρος της κας Λιάνας Κανέλλη και της κας Ρένας Δούρου προσβάλλει το δημοκρατικό αίσθημα του ελληνικού λαού», παρατηρεί σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Η Πολιτεία δεν έχει ανοχή σε φαινόμενα που παραβιάζουν τους κανόνες μιας δημοκρατικής πολιτείας και θίγουν το συλλογικό αξιακό μας υπόβαθρο», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Τσιόδρα, την επίθεση, τονίζοντας ότι πρόκειται για «επίθεση εναντίον κάθε δημοκρατικού πολίτη».

«Αποτελεί κεκτημένο του πολιτικού μας πολιτισμού, η προεκλογική αντιπαράθεση να γίνεται σε κλίμα δημοκρατικού διαλόγου. Αλλοίμονο αν οι πολιτικές διαφορές λύνονταν με τη βία», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι «το ελάχιστο που περιμένει κάθε δημοκρατικός πολίτης, από το κόμμα του κ. Κασιδιάρη, τη Χρυσή Αυγή, είναι η απερίφραστη καταδίκη αυτής της ενέργειας».

Ενημέρωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να καταδικάσει το περισταστικό.

Στην επικοινωνία που είχε με γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι ο προεκλογικός αγώνας πρέπει να διεξαχθεί στο αυστηρό πλαίσιο της νομιμότητας. Όσον αφορά στο τι είπε ο κ. Μιχαλολιάκος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «αρμόδιος να το πει είναι αυτός».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι υποψηφιότητες για τις εκλογές έχουν εγκριθεί από τον Αρειο Πάγο, ότι δεν υπάρχει θέμα να τεθεί κάποιο κόμμα εκτός νόμου και πως σε κάθε περίπτωση «τα κόμματα θα πρέπει να κινηθούν αυστηρά στο πλαίσιο της νομιμότητας».

Όσον αφορά στον τηλεοπτικό χρόνο που αναλογεί στη Χρυσή Αυγή, παρέπεμψε στο δημοκρατικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί και τη συμφωνία της διακομματικής επιτροπής.

«Υπάρχει και το ΕΣΡ που επιβλέπει την εφαρμογή αυτού του πλαισίου», πρόσθεσε, σημείωσε ότι «η λογική των αποκλεισμών δεν θα βοηθήσει σε αυτό το πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου» και πως υπάρχουν από την πολιτεία θεσπισμένοι κανόνες που λένε μέχρι πού μπορούν να πάνε τα πράγματα.

Για επιεικώς απαράδεκτη και καταδικαστέα επίθεση, που προσβάλλει ευθέως τα κοινωνικά και κοινοβουλευτικά ήθη και θέσμια και εκθέτει διεθνώς τη χώρα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Β.Πολύδωρας και υπογράμμισε: «Η βία δεν έχει θέση στη Δημοκρατία. Δεν είναι τρόπος διαλόγου, ούτε μέσον πολιτικής συμπεριφοράς. Είναι το απόστημα μιας φασιστοειδούς λογικής που πρέπει να εκλείψει οριστικά και τελεσίδικα.

Πρέπει ως Πολιτεία και ως Κοινωνία να αγρυπνούμε και να πράττουμε ανάλογα, για τη διασφάλιση του πολιτικού μας πολιτισμού και της κοινωνικής ειρήνης».

«Το απαράδεκτο και πρωτοφανές γεγονός της βιαιοπραγίας σε τηλεοπτική εκπομπή του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, έχει καταδικαστεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού» δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης. «Πράξεις βίας, κάθε είδους και μορφής, αντιμετωπίζονται αποκλειστικά από την Πολιτεία με αποφασιστικότητα, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«Η βία και η πρόκληση είναι φαινόμενα βαθιάς παρακμής. Τα καταδικάζουμε. Πρέπει να τα απομονώσουμε. Και κυρίως δεν πρέπει να τα αφήσουμε να διαιρούν τον ελληνικό λαό, σε μια στιγμή που η Πατρίδα, μας έχει όλους ανάγκη, να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτή τη βαθιά κρίση που περνάμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σε δηλώσεις του το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, ζήτησε, μεταξύ άλλων, από το λαό να ξαναστείλει τη Χρυσή Αυγή «στη λήθη της», σημειώνοντας πως «όλα αυτά τα φασιστοειδή προσβάλλουν την κοινωνία μας».

Για «δραματική επιδείνωση της κρίσης δημοκρατίας» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα «από τη στιγμή που ο πολιτικός διάλογος και τα επιχειρήματα υποκαθίστανται από τη βία», έκανε λόγο η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η χειροδικία του υποψήφιου νεοναζί βουλευτή κατά δύο υποψηφίων βουλευτών -η οποία, πέραν των άλλων, λόγω του φύλου τους, προδίδει και αποκρουστική ανανδρία- δείχνει ότι η Ελλάδα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία κινδυνεύει σήμερα και από φασιστικά στοιχεία που εκμεταλλεύονται την κρίση, την οργή και το θυμό των πολιτών», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δηλώσεις καταδίκης και αποτροπιασμού είναι αυτονόητες αντιδράσεις αλλά δεν αρκούν. «Είναι ευθύνη όλων μας να απομονώσουμε και να καταδικάσουμε κάθε φασιστικό, αλλά και γενικότερα κάθε αντιδημοκρατικό στοιχείο, το οποίο, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τους Έλληνες, απειλεί την κοινωνία αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία», τόνισε.

«Με τον πιο δριμύ και κατηγορηματικό τρόπο εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την επίθεση στην Λιάνα Κανέλλη από τον Κασιδιάρη. Αίσχος!», ήταν το σχόλιο του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Η σημερινή επίθεση του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής κατά της Ρένας Δούρου και της Λιάνας Κανέλλη έδειξε σε δημόσια θέα «το πραγματικό πρόσωπο αυτής της εγκληματικής οργάνωσης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και αφού δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά σε καμία δημόσια συζήτηση παρουσία εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, προαναγγέλλει ότι θα θέσει το θέμα στη Διακομματική.

«Θέλει ο φασίστας να κρυφτεί και η... Τηλεόραση δεν τον αφήνει. Απόλυτη, ασφυκτική απομόνωση των Ναζί!», έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη, σε βάρος της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου, επισημαίνοντας ότι πράξεις σαν αυτή γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω.

ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Δήλωση Ευ. Βενιζέλου

H δήλωση του Ευ. Βενιζέλου

Υπενθύμισε ακόμη ότι ο ίδιος είχε μιλήσει πολλές φορές «για τον τραγικό κίνδυνο να διολισθήσουμε σε συμπεριφορές αυταρχικές που δεν σέβονται κανένα κανόνα, καμία αξία, καμία αρχή πολιτικής, θεσμικής και κοινωνικής συμπεριφοράς». «Το ζήσαμε αυτό σήμερα. Το ζήσαμε στις Σέρρες, καθώς ομάδα στελεχών της «Χρυσής Αυγής» επιτέθηκε στον πρώην βουλευτή μας και υποψήφιο βουλευτή, τον Στάθη Κουτμερίδη. Πρόκειται για φαινόμενα απαράδεκτα, που γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω, στη δεκαετία του ’60 και στη δεκαετία του ’50», πρόσθεσε.

Την επίθεση καταδίκασε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «όποιοι εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού, παίζουν με την Ελλάδα και τη δημοκρατία».

«Ο νεαρός αυτός ''κύριος'', εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής απέδειξε σήμερα ότι είναι εκπρόσωπος μιας ομάδας νεοναζί που εκτός από ακροδεξιοί είναι άνανδροι και τραμπούκοι», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και κάλεσε τον πολιτικό, πνευματικό και δημοσιογραφικό κόσμο να καταδικάσει το περιστατικό.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην κ. Κανέλλη και την κ. Δούρου, κάλεσε τους πολίτες που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή «να το ξανασκεφτούν σοβαρά» και δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκεται να συμμετέχει σε συζήτηση με εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής».

Εντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου. «Οι νεοναζιστές αποκαλύφθηκαν και στον τηλεοπτικό χρόνο», σημείωσε παρεμβαίνοντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι «πρώτα πρέπει να αντιδράσουν εκείνοι που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για να μπουν στη Βουλή οι μπράβοι ναζιστές που υπηρετούν μόνο την αποσταθεροποίηση της χώρας και οδηγούν τη χώρα σε εμφύλια σύρραξη».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Εχουν την ευθύνη», συνέχισε, «κι εκείνοι που νομιμοποίησαν τους ναζιστές, εκείνοι που υπουργοποίησαν τους ναζιστές με τα τσεκούρια για να στηρίξουν τα μνημόνια και το 4ο Γερμανικό Ράιχ, τους συγκυβερνήτες Βενιζέλο και Σαμαρά».

Κάλεσμα σε εκείνους που ψήφισαν Χρυσή Αυγή να ξανασκεφθούν την ψήφο τους απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή το βίαιο επεισόδιο.

ΚΚΕ

«Το σημερινό να μετατραπεί σε "έξω η Χρυσή Αυγή" από τη Βουλή, ο λαός έχει ένα όπλο, πρέπει να το χρησιμοποιήσει», τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ . Είπε ακόμη ότι ο λαός πρέπει να ξανασκεφθεί και για όλα εκείνα τα «κινήματα, "χωρίς όνομα"».

«Είναι αλήθεια, ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ωριμάσουν στις συνειδήσεις οι θέσεις του ΚΚΕ, που δεν προτάσσει τα "εύκολα"», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Την «τραμπούκικη» επίθεση του εκπροσώπου της «Χρυσής Αυγής» ενάντια στη Λιάνα Κανέλλη και γενικά τη συμπεριφορά του στο πάνελ της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, εναντίον και άλλων εκπροσώπων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Τα ναζιστικά μορφώματα αντιμετωπίζονται από τον ίδιο το λαό, με την ισχυροποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Μόνο ένα τέτοιο κίνημα ρήξης και ανατροπής μπορεί να εξουδετερώσει οριστικά τέτοιες οργανώσεις που είναι ένα μαστίγιο του ίδιου του συστήματος. Εξάλλου η Χρυσή Αυγή εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει εργοδοτικούς μηχανισμούς κατά των εργαζομένων για το σπάσιμο απεργίας κ.λπ.», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα και καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους που ψήφισαν τη «Χρυσή Αυγή» «να την εγκαταλείψουν και να συμπαραταχτούν με την τάξη τους και το ΚΚΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΚΚΕ, Μάκη Μαΐλη, ο οποίος παρενέβη το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1. «Δεν βρίσκω λόγια καταγγελίας και αγανάκτησης για τους άνανδρους τραμπούκους, τους αντικομμουνιστές, αυτήν την πολιτική αλητεία που εμφανίζεται ως προστάτης του ελληνικού λαού. Νομίζουν ότι θα τρομοκρατήσουν το ΚΚΕ με τέτοιες ενέργειες; Είναι βαθιά νυχτωμένοι», ανέφερε.

«Η ίδια η κοινωνία οφείλει να απομονώσει αυτήν την ιδεολογία, η οποία μετατρέπεται και σε εγκληματική πράξη. Οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σηκώσουν ένα τείχος απέναντι σε αυτούς που προσβάλουν τη δημοκρατία και την κοινοβουλευτική λειτουργία αυτού του τόπου», παρατήρησε ο Φώτης Κουβέλης.

«Και υπάρχει και ένα ζήτημα, κατά πόσο η συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής και των εκπροσώπων της βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της παραδοχής και της ανοχής του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας του τόπου», πρόσθεσε.

«Μετά τις επιθέσεις στους μετανάστες, ήρθε η σειρά και των εκπροσώπων του ελληνικού λαού. Είναι ο δρόμος που ακολούθησαν τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστέρα .

«Το φίδι βγήκε από το αυγό του. Η σημερινή επίθεση του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής [...] δεν αποτελεί παρά την αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων αυτού του νεοναζιστικού μορφώματος», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται ότι η συμπαράσταση του κόμματος στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη.

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ακόμη ότι «η αυτονόητη σύλληψη του Κασιδιάρη δεν αρκεί». Αναφέρει ότι «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο της Χρυσής Αυγής» και συμπληρώνει ότι «η Δημοκρατία δεν είναι και δεν πρέπει να μείνει ανυπεράσπιστη».

Ζητεί επίσης την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα για όλες τις υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου που σχετίζονται με τη δράση των μελών της Χρυσής Αυγής και καλεί την πολιτεία να επανεξετάσει την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

«Ας αναλογιστούν όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή ποιους έστειλαν στο κοινοβούλιο», συμπληρώνει η Δημοκρατική Αριστερά και γνωστοποιεί ότι οι εκπρόσωποί της δεν θα μετέχουν σε συζητήσεις που παίρνουν μέρος στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Για «φασιστικές πράξεις» που «δεν εκπροσωπούν κατά καμία έννοια τον πατριωτικό χώρο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

ΛΑΟΣ

«Μας πήρε 10 χρόνια να δώσουμε αξιοπρέπεια, εκτίμηση και σεβασμό στον πατριωτικό χώρο. Δεν θα επιτρέψουμε στην παρέα του κ. Μιχαλολιάκου, στην κομματική συμμορία του κ. Κασιδιάρη να ευτελίζει αυτό το οποίο χτίσαμε τόσα χρόνια στην εκτίμηση του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο κ. Καρατζαφέρης και συνέχισε: «Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό που με πράξεις και αβαρίες, με ενέργειες και με λάθη του πολιτικού κόσμου, επιτρέψαμε σε αυτό το μόρφωμα να πάρει δύναμη».

«Ήρθε η ώρα να φύγουν από την πολιτική ζωή. Ο φασισμός δεν έχει πέραση στην Ελλάδα», κατέληξε.

Αργότερα σε συνέντευξή του στον Alpha 9,89, ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «μόρφωμα ναζιστών και κομματική συμμορία που προσπαθεί να ευτελίσει έναν ολόκληρο κόσμο» ενώ κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι «αυτή είναι η Χρυσή Αυγή».

Πρόσθεσε ότι «έπεσαν οι μάσκες» και τόνισε ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούν το μήνυμα ότι «δεν μπορεί να επιτρέψουμε στη Δημοκρατία, τέτοια φασιστοειδή να ορθώνονται, να χτυπάνε και να προκαλούν δημόσια».

Υποστήριξε ότι το επεισόδιο δεν ήταν μια έξαψη του κ. Κασιδιάρη αλλά προμελετημένο, ένα στημένο επεισόδιο, για να δείξει τη μαγκιά ότι «εμείς καθαρίζουμε τους απέναντι, τους κομμουνιστές, κλπ».

Ο συνασπισμός «δημιουργία, ξανά» καταδικάζει με ανακοίνωσή του «απερίφραστα κάθε μορφής βία και καλεί όλα τα κόμματα και τους Έλληνες πολίτες να απομονώσουν έμπρακτα τα ακραία και επικίνδυνα στοιχεία της δεξιάς και της αριστεράς που απειλούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας».

«Η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει και η περαιτέρω ανοχή όλων μας σε παρόμοια αποτροπιαστικά φαινόμενα συνιστά συνενοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Με τη δύναμη της ψήφου στην αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου οι πολίτες πρέπει να απομονώσουν κάθε τραμπουκικό χέρι, που δεν διστάζει να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, καταδικάζοντας και αυτή την ενέργεια του στελέχους της Χρυσής Αυγής.

Είπε ακόμη ότι «τα φαινόμενα φασίζουσας νοοτροπίας πρέπει όχι μόνο να καταδικάζονται αλλά και να απομονώνονται» και κατέληξε πως «η προάσπιση της Δημοκρατίας είναι υπόθεση ολοκλήρου του ελληνικού λαού».

Εντονη ήταν και η αντίδραση των Οικολόγων Πράσινων. «Η Χρυσή Αυγή φανέρωσε σε όλους τους πολίτες το πραγματικό της πρόσωπο. Το αυγό του φιδιού έσπασε και το φίδι άρχισε να δαγκώνει. Η οργάνωση και ο Γραμματέας της που δεν καταδικάζουν τέτοιες επιθέσεις θα είναι ηθικοί αυτουργοί σε οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτικής βίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Ειδικά για τον κ. Κασιδιάρη οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι «με την επίθεσή του στις κυρίες Κανέλλη και Δούρου ανέδειξε με τον πιο έμπρακτο τρόπο την ιδεολογία που πρεσβεύει το κόμμα του και έβαλε στις οθόνες μας την πολιτική αλλά και τη σεξιστική βία από τα σκοτεινά σοκάκια των γειτονιών μας».

Πέρα από την άμεση σύλληψη του δράστη της επίθεσης και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη, καλούν το ΕΡΣ και τη Διακομματική να αποκλείσουν τη συμμετοχή εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής από κάθε ραδιοτηλεοπτική συμμετοχή τους, ενώ ξεκαθαρίζουν πως εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων, σαν ελάχιστο δείγμα διαμαρτυρίας, δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε συζητήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής.

«Ο φανατισμός, όπως είπε και ο Ροΐδης από τον προπερασμένο αιώνα, είναι κακός σύμβουλος», παρατήρησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών, Γ. Δημαράς. «Η πολιτική και κοινωνική βία τραυματίζει τη Δημοκρατία. Οι όποιες αδυναμίες της δεν θεραπεύονται με την κατάργησή της. Ο επιχειρούμενος διχασμός των Ελλήνων, με την ενότητα και τον αγώνα του Λαού, δεν θα περάσει», πρόσθεσε.

«Η βία και ο ναζισμός δεν έχουν καμία θέση όχι μόνο στις τηλεοράσεις αλλά ούτε στο Κοινοβούλιο, ούτε στους δρόμους και τις γειτονιές μας. Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας είμαστε όλοι υπεύθυνοι», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Οι τραμπουκισμοί Κασιδιάρη δείχνουν πως εχθρός της Χρ. Αυγής και του φασισμού είναι η Αριστερά και κάθε κομμάτι της κοινωνίας που είναι ανυπεράσπιστο, και ποτέ η εξουσία, επισημαίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2190439 .

Σε μακροσκελή ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η σημερινή «έκρηξη βίας από το στέλεχος της Χρ. Αυγής έρχεται μετά από μια σειρά οργανωμένων επιθέσεων σε βάρος μεταναστών, αλλά και αγωνιστών της αριστεράς, επιδείξεων δύναμης του παρακρατικού μηχανισμού με δήθεν μηχανοκίνητες πορείες υπό την επίβλεψη της αστυνομίας».

Όπως επισημαίνει, η βαρβαρότητα σε ζωντανή μετάδοση είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι υποτιμήθηκαν όλα αυτά, εξωραΐστηκαν ως «λάιφ στάιλ», αξιοποιήθηκαν για να ξεχαστεί το Μνημόνιο, ότι αντιμετωπίστηκαν οι τραμπούκοι της Χρ. Αυγή με το γάντι» και στο σημείο αυτό χαρακτηρίζει τον Ηλία Κασιδιάρη «γνωστό τραμπούκο», υπενθυμίζοντας πως είναι υπόδικος για συνδρομή σε ληστεία, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Γ. Παπανδρέου: Χωρίς δημοκρατία οδηγούμαστε στη βαρβαρότητα

Η χρήση βίας ή η ανοχή σε πρακτικές βίας στην πολιτική ζωή του τόπου διαιρεί τον λαό, καταργεί την ελεύθερη σκέψη, φοβίζει αντί να επιτρέπει την κριτική ακόμα και αιρετική άποψη και τελικά στερεί από τον ελληνικό λαό τη δυνατότητα ουσιαστικής γνώσης και πραγματικών επιλογών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τη σημερινή επίθεση.

Ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται εναντίον όποιου και αν εκδηλώνεται και προσθέτει ότι «όσοι θεωρούν ή και καλλιεργούν τη λογική ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ότι η χρήση βίας ή και η ανοχή στη χρήση βίας είναι δικαιολογημένη για πολιτικούς λόγους, οδηγούν στην καταπάτηση βασικών δημοκρατικών αξιών, οδηγούν την πολιτική ζωή στον εκφασισμό της».

Επεσήμανε ότι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση με περηφάνια και με την ήρεμη δύναμη της δημοκρατίας και κάλεσε όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ώστε να αναγεννηθεί η χώρα.

Υπογράμμισε ότι στις σημερινές προσπάθειες δεν χωρούν «τραμπουκισμοί, νεοφασισμοί, αυταρχισμοί και βία» και πρόσθεσε ότι το διακύβευμα σήμερα είναι η Δημοκρατία και η λειτουργία της, στην Ελλάδα, την Ευρώπη, παντού στον κόσμο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει ότι κάποιοι «που δήθεν λειτουργούν στο όνομα του λαού, καλλιεργούν την άρνηση, το μίσος, τη βία» και συμπληρώνει: «Χωρίς τη δημοκρατία οδηγούμαστε στη βαρβαρότητα. Γι' αυτό απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, σε αυτές τις πρακτικές, η απουσία και η παραίτηση δεν δικαιολογούνται, η καταγγελία και η καταδίκη δεν αρκούν».

Τέλος για την αντιμετώπιση του εκφασισμού της πολιτικής και κοινωνικής ζωής ζητεί την ενεργό συμμετοχή όλων των δημοκρατών πολιτών.

ΕΣΗΕΑ: Βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της δημοκρατίας

«Βάρβαρο τραμπουκισμό» χαρακτήρισε η Ένωση Συντακτών Ημερησιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) την επίθεση του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου.

Η Ένωση επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι θα ήταν και μεγάλο λάθος να απομονώσουμε το γεγονός αυτό και να μην το εντάξουμε στη γενικότερη κρίση που περνάει η χώρα μας. Μία κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική. Κρίση αρχών και αξιών.

Επισημαίνει ότι ο σεβασμός στο διάλογο και τη διαφωνία είναι συστατικά της Δημοκρατίας ενώ η καλλιέργεια του μίσους, η υπεράσπιση των φυλετικών διακρίσεων και της «καθαρής φυλής» και η άσκηση εγκληματικής βίας στο όνομά τους, που χαρακτηρίζουν τη Χρυσή Αυγή, είναι γνωρίσματα απολυταρχικών καθεστώτων.

Η ΕΣΗΕΑ κάνει αναφορά και στην απόφαση 1167/2010του Αρείου Πάγου στην οποία αναφέρεται ότι «ομάδα δέκα μελών της οργάνωσης με επικεφαλής τον υπαρχηγό της προέβη σε δολοφονική απόπειρα εναντίον αριστερού φοιτητή».

Ακόμα κάνει λόγο για «βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της δημοκρατίας» και προσθέτει ότι «το αυγό του φιδιού έχει ήδη εκκολαφθεί, δεν μπορούμε να κρατάμε κλειστά τα μάτια μας».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης υπογράμμισε ότι οι ναζί της Χρυσής Αυγής δεν είναι γραφικοί, είναι επικίνδυνοι και εκτίμησε πως «δεν έχει νόημα πια να δίνει κανείς ελευθερίες και δημοσιότητα στους εχθρούς της ελευθερίας».

«Η σημερινή υπόθεση με τον Κασιδίαρη στο προεκλογικό πάνελ της τηλεόρασης, αποτελεί απόδειξη ότι με τους ναζί δεν παίζουμε. Η Χρυσή Αυγή πρέπει πλέον να απασχολεί το αστυνομικό ρεπορτάζ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Τον αποτροπιασμό της για την άγρια επίθεση του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής κατά των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου και του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη εξέφρασε η Ένωση Συντακτών Ημερησιων Εφημαρίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

«Η φασιστική αυτή συμπεριφορά, που εκφράζεται πλέον με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, με ξυλοδαρμούς και φραστικές επιθέσεις, πέρα από τη δημόσια καταδίκη που ασφαλώς θα γνωρίσει, πρέπει να αποτελέσει έσχατη προειδοποίηση προς την κοινωνία, αλλά και τον δημοσιογραφικό κόσμο για τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία, όταν επιτρέπουμε να παρεπιδημεί στον δημόσιο διάλογο έστω και η ελάχιστη εκδήλωση βίας, από οποιαδήποτε πλευρά και με οποιονδήποτε τρόπο», επισημαίνει η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Υποστήριξε ότι πρόκειται για οργάνωση που προπαγανδίζει το μίσος και λειτουργεί με την τρομοκράτηση όλων όσων εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν οτιδήποτε διαφορετικό της μισαλλόδοξης αντίληψης και φασιστικής συμπεριφοράς τους.

«Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται, απειλεί τη δημοκρατία, τον κοινωνικό ιστό, την ομαλότητα στη χώρα. Πρώτος στόχος τους είναι ο Τύπος, ο οποίος θα αντισταθεί και θα αποτελέσει προπύργιο της ελευθεροτυπίας, της δημοκρατίας και εντέλει της ίδιας της κοινωνίας», προστίθεται.

Την επίθεση του Ηλία Κασσιδιάρη κατά της Ρένας Δούρου και της Λιάνας Κανέλλη καταδικάζει και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) με ανακοίνωσή της. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ αναφέρεται και στην επίθεση στελεχών της Χρυσής Αυγής κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη στις Σέρρες http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2190581 .

«Αυτού του είδους οι συμπεριφορές και οι τραμπουκισμοί αποκαλύπτουν με τον πιο εύγλωττο και παραστατικό τρόπο το ήθος, το ύφος και τον πολιτικό πολιτισμό της Χρυσής Αυγής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας να ενεργοποιηθούν και να αντισταθούν στις αντιδημοκρατικές και τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις που επιχειρούν να επιστρέψουν στο πιο μαύρο και σκοτεινό παρελθόν τη χώρα μας.

Την επίθεση τέλος καταδίκασε ομόφωνα κατά τη σημερινή της συνεδρίαση και η Ένωση Περιφερειών. Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «τραμπούκικη επίθεση» η οποία αποτελεί «τα επίσημα αποκαλυπτήρια της νοοτροπίας και της πρακτικής νεοναζί που το συγκεκριμένο κόμμα ασπάζεται».

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ εξέφρασαν την ελπίδα η παρέμβαση της Δικαιοσύνης να οδηγήσει και στην ποινική δίωξη του δράστη ενώ επεσήμαναν ότι «τέτοιες έκνομες ενέργειες δυναμιτίζουν το προεκλογική κλίμα και καλλιεργούν εμφυλιακές μνήμες που ο λαός μας έχει προ πολλού αποθέσει στην ιστορική μνήμη και λήθη».

ΕΣΡ: Δε δικαιολογείται αποκλεισμός οιουδήποτε κόμματος

«Από καμιά διάταξη του Συντάγματος και των νόμων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αποκλεισμός από την συζήτηση οιουδήποτε κόμματος που συμμετέχει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012», απεφάνθη το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη βιαιοπραγία του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη σε βάρος της υποψήφιας βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη.

Το ΕΣΡ συνεδρίασε εκτάκτως μετά το περιστατικό βίας, καθώς πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων δήλωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν στο εξής σε αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, όταν σε αυτές συμμετέχει εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ακόμη πως «δεν επιβάλλεται η οργάνωση των συζητήσεων με ταυτόχρονη παρουσία εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων». «Επομένως», τονίζει το ΕΣΡ, «οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να οργανώσουν συζητήσεις με επιμέρους ομάδες των πολιτικών κομμάτων ούτως ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα».

Αναφέρει επίσης ότι «οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση να λάβουν μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των συζητήσεων» και επισημαίνει τέλος πως «βιαιοπραγίες και προσβολές της προσωπικότητας σε βάρος πολιτικών προσώπων αναιρούν την αρχή του δημοκρατικού διαλόγου, πολύ περισσότερο όταν πραγματοποιούνται στη διάρκεια εκπομπών από τα ΜΜΕ και δημιουργούν κλίμα που δυσχεραίνει την νηφάλια και δημοκρατική πορεία προς τις εκλογές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή