Αντ. Σαμαράς: Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012 13:11
UPD:20:36
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου Α. Σαμαρά

A- A A+

Την ανάγκη μιας ισχυρής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Ο τόπος έχει ανάγκη κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά και δεσμεύθηκε ότι η ΝΔ θα κάνει το παν για να υπάρξει κυβέρνηση, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την παραμονή στο ευρώ.

Ερωτηθείς εξάλλου για τη θέση του πρωθυπουργού και το αν θα πρέπει να ηγηθεί της νέας κυβένησης ο αρχηγός του πρώτου κόμματος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής: «Δεν θα γυρίσω την πλάτη μου στο λαό... Τη Δευτέρα θα είναι γολγοθάς η θέση του πρωθυπουργού και τελικά -διερωτήθηκε- γιατί ψηφίζει ο ελληνικός λαός;».

Αναφερόμενος στην επομένη των εκλογών και στον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να χειριστεί τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, σημείωσε ότι πιστεύει πως υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων με πολλούς. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι τα πάντα είναι αγεφύρωτα. Δεν πρέπει να έχουμε ξανά εκλογές. Πρέπει να βρεθούν σημεία σύγκλισης. Πρέπει ο λαός να αποφασίσει για την ψήφο του και να αποφασίσει αν θα δώσει το δικαίωμα να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση», υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι έχει θέσει δυο ελάχιστους όρους για συνεργασία με οποιονδήποτε, την παραμονή στο ευρώ και την ανάγκη τροποποίησης του προγράμματος.

Εξάλλου, υπογραμμίζοντας πως η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι εκ των ων ουκ άνευ, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε πως «με την Ελλάδα δεν παίζεις ζάρια και πόκερ». «Εμείς λέμε ότι θέλουμε ευρώ και επαναδιαπραγμάτευση» και αυτό, τόνισε, «είναι ο δρόμος της ευθύνης», την ώρα που όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μονομερή καταγγελία, εν γνώσει του ότι οδηγεί σε ρήξη και εκτός ευρώ.

Στο σημείο αυτό, υποστήριξε ότι δυνάμεις στην Ευρώπη θέλουν να γίνει η Ελλάδα το «μαύρο πρόβατο», «να βγει από τη στάνη και το φάνε οι λύκοι προς παραδειγματισμό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Το θέμα για μας είναι θέσεις εργασίας κυρίως, μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ με σταθερή κυβέρνηση», επισήμανε σε άλλο σημείο και εκτίμησε μέσα από συμμαχίες με χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και φιλίες με συγκεκριμένα πρόσωπα σε αυτές τις χώρες, μπορούμε να κερδίσουμε από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη αλλάζει.

Η Ευρώπη αλλάζει και πλέον, ισχυρίστηκε, δίνεται ευκαιρία στην Ελλάδα να δει τη δική της επαναδιαπραγμάτευση μέσα από αυτή την αλλαγή.

Σκιαγραφόντας τις διαφορές του κόμματός του με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ «είναι κοστολογημένο και είναι κοστολογημένο σε ευρώ, όταν άλλα προγράμματα είναι θεωρητικά κοστολογημένα σε ευρώ αλλά στην πραγματικότητα θα είναι σε δραχμές αν το κάνουν».

«Το ποσό που απαιτεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι 45 δισ. ευρώ, που θα τα βρει;» διερωτήθηκε σε άλλη αναφορά του.

Κατηγόρησε ακόμη το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει σχέδιο, ότι δεν έχει κάτι το συγκεκριμένο να προτείνει, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «οικονομικά για κόμικς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει το πρόγραμμα «Ήλιος» το fast track και άλλες επενδύσεις, σημείωσε, χαρακτηρίζοντας περίεργη αυτή τη στάση και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο, δεν φέρνει τίποτα νέο, το μόνο νέο που έχει πει είναι ότι θα είμαστε εκτός Ευρώπης -θανατηφόρο νέο- και οι δηλώσεις Αμυρά».

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα, ανέφερε ότι «καλά έκανε και δεν μίλησε για plan b γιατί ο λαός δεν θέλει να τ΄ακούσει αυτά, ο λαός θέλει κοστολογημένα πράγματα». «Δεν θέλει να μιλήσει για plan b για να μην το μάθει ο αντίπαλος. Καλά, δεν θέλει να το πει για να το μάθει ο λαός;», διερωτήθηκε.

Η ΝΔ δεν θέλει με τίποτε να διχάσει, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «δεν δέχομαι όμως το παλιό να θέλει να φορέσει τη μάσκα του νέου και εμείς να μην αντιδρούμε». «Το να λες ότι θα αφοπλίσεις την Αστυνομία δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό είναι ανόητο», παρατήρησε και σημείωσε πως οι διαχωρισμοί είναι σήμερα μεταξύ του ορθού και του λογικού και του παράλογου και του ανεύθυνου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν χωρίς να απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση, εστίασε στην ανάγκη ανάπτυξης του τουρισμού, στη στήριξη της γεωργίας και στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Ειδικά για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο κ. Σαμαράς έθεσε ως προϋπόθεση την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και συνέχισε με το εξής σχόλιο: «Στο κράτος θα κρατήσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν θέλουμε να διώξουμε κανέναν. Πρέπει κι ο δημόσιος υπάλληλος να καταλάβει ότι δεν μας παίρνει πλέον να χρειάζεσαι 63 υπογραφές για μια επένδυση στο Καστελόριζο». «Θεωρώ πρώτο εχθρό του έθνους τη γραφειοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αναφορά του για την ανεργία, επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ για χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας και για τους αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα, εστίασε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και επανήλθε στα περί καταπολέμησης της γραφειοκρατία.

«Πρέπει ο νους μας να είναι συνεχώς στις επενδύσεις, οι επενδύσεις είναι το καινούριο μεγάλο ζητούμενο, να βρεθούν επενδυτές, αλλά για να βρεθούν πρέπει το κράτος να είναι σοβαρό», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «πρέπει τα όποια χρήματα θα διαπραγματευτούμε να βγουν από το σπάταλο κράτος» και εμφανίστηκε απόλυτα αρνητικός σε νέες μειώσεις μισθών και επιβολή νέων φόρων.

Τέλος όσον αφορά το φλέγον θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «πρέπει να διώξουμε τον φόβο από τους Ελληνες πολίτες και να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας» και για μία ακόμα δεσμεύθηκε ότι «θα απομακρύνουμε όλους αυτούς που έχουν καταλάβει ολόκληρες περιοχές χωρίς την έγκριση του λαού». «Οι λαθρομετανάστες», πρόσθεσε, «θα πάνε σε ειδικά κέντρα φύλαξης, θα φυλάξουμε καλύτερα τα σύνορα», ενώ επανέλαβε και την εξαγγελία της ΝΔ για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τραγικές καταστάσεις με την πορνείο και τα ναρκωτικά σε περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά και για αίσθηση ατιμωρησίας. «Θα αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο», υποσχέθηκε και επανέλαβε τη φράση του ότι θα βγάλει τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους.

«Δημοκρατία με φόβο δεν υπάρχει, αλλά και οικονομία με φόβο δεν υπάρχει», επεσήμανε και κατήγγειλε πως από τη μια η ασυδοσία και από την άλλη η έλλειψη εμπιστοσύνης, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν πάει άλλο, καλώντας το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Αμετανόητος ο κ. Σαμαράς

Αμετανόητος ο κ. Σαμαράς, δεν μπορεί να κατανοήσει τον αγώνα του ελληνικού λαού για αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία και το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί, είναι η συνέχιση του δεύτερου μνημονίου, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τη σημερινή εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2193405 .

Από τη σημερινή συνέντευξη του κ. Σαμαρά, όπως και από τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα, φαίνεται πόσο κρίσιμο είναι να προωθηθεί από τον ίδιο τον ελληνικό λαό η μόνη εφικτή, υπεύθυνη και προοδευτική γραμμή: Αυτή της διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σπάσει ο τεχνητός διπολισμός, να ακυρωθούν τεχνητά και αδιέξοδα διλήμματα», πρόσθεσε ενώ υπογράμμισε ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Όταν έκανα έκκληση για εθνική σωτηρία, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος λοιδορούσαν και τώρα παρακαλάνε γι αυτό που έλεγα πριν τρία χρόνια, παρατήρησε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης.

«Ας σκεφτεί ο ελληνικός λαός ότι αν είχε γίνει αυτό που τώρα λένε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, δεν θα είχαμε φτάσει στη κατάσταση να μην έχουμε φάρμακα για τους αρρώστους και να έχουμε περισσότερο από ένα εκατομμύριο κόσμο στην ανεργία», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε:.

«Όταν ήλθε το πρώτο Μνημόνιο, είχα πει ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί και να υλοποιηθεί, αν δεν συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση συνευθύνης. Εάν είχε γίνει έγκαιρα αυτή η κυβέρνηση, σήμερα δεν θα βρισκόταν η χώρα σε αυτήν την δυσχερέστατη κατάσταση. Τώρα που τα γινάτια και οι επάρσεις τους, έφεραν την Ελλάδα στη κατάσταση που την έφεραν, τώρα εκλιπαρούν για να γίνει αυτό που έπρεπε να γίνει πριν δύο χρόνια».

«Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του υποσχόμενος ουσιαστικά αμνήστευση των φοροφυγάδων λες και δεν ήταν και αυτοί βασικοί υπαίτιοι που η χώρα έφτασε ως εδώ», τόνισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους.

Κατηγόρησαν ακόμη τον Αντ. Σαμαρά ότι μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση δίχως όραμα και έκαναν λόγο για εμμονή να κυβερνήσουν «πάσει θυσία αυτοί που οδήγησαν τη χώρα ως εδώ».

«Έθεσε ως πρότυπο προς μίμηση χώρες εκτός ευρώ, όπως η Τουρκία, έταξε κι άλλο fast track σαν αυτό που εφαρμόστηκε στη Λατινική Αμερική του Δ.Ν.Τ, υποσχέθηκε τουριστικές κατοικίες σαν αυτές που βούλιαξαν το τραπεζικό σύστημα στην Ισπανία, και εξορύξεις σαν αυτές που γίνονται στην Αλβανία και την Ρουμανία, ήδη από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, χωρίς να έχουν όμως φέρει την επιθυμητή ευημερία.

Υποσχέθηκε εξυγίανση του δημόσιου τομέα, ελπίζουμε όχι στο πνεύμα στελέχους του στη βόρεια Ελλάδα που κάλεσε όσους βολεύτηκαν από τη ΝΔ να την ψηφίσουν στις εκλογές. Υποσχέθηκε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους τη στιγμή που η νεολαία του κόμματός του το παρομοίασε σε γνωστό σποτ με λογαριασμό εστιατορίου που πρέπει να πληρωθεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή