Το Παρίσι ανησυχεί για επιχείρηση του συριακού στρατού στην Χομς

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012 00:17
UPD:08:19
A- A A+

Το Παρίσι ανησυχεί για επικείμενη επιχείρηση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος κατά της πόλης Χομς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό.

Νωρίτερα το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), είχε αναφέρει ότι έξι άμαχοι σκοτώθηκαν στην επαρχία της Χομς κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του στρατού.

Το OSDH απηύθυνε έκκληση στον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο για την αποστολή στην περιοχή ιατρικής ομάδας.

Εκτός από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στην Χομς, το OSDH κάνει λόγο επίσης για έλλειψη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στις γειτονιές που πολιορκούνται και βομβαρδίζονται.

«Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ συνεχίζει να παραβιάζει σοβαρά τις δεσμεύσεις του και απειλεί τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αποφασίσει για τις συνέπειες όπως το καλεί ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν», πρόσθεσε ο Μπερνάρ Βαλερό.

Εν τω μεταξύ, 15 άτομα, ανάμεσά τους και δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια νέων συγκρούσεων στη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, οκτώ άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη ρουκέτας μπροστά από τέμενος στην πόλη Μπόσρα αλ Σαμ, στην περιοχή της Ντεράα, λίκνο της εξέγερσης στα νότια της χώρας.

Δύο διαδηλωτές βρήκαν τον θάνατο στην πόλη Χαλέπι, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ στην ίδια επαρχία άλλος ένας άμαχος σκοτώθηκε στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων, μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων που προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν την πόλη Αντάν.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις περιοχές Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και στη Δαμασκό. Στην πρωτεύουσα ένας άμαχος σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στη Χαράστα, ενώ εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο προάστιο Μιντάν στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Στην Χομς, ένας άμαχος έχασε τη ζωή του στο προάστιο Τζούρετ αλ Σίγια.

«Όχι» σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία λέει το 57% των Τούρκων

Η πλειοψηφία των Τούρκων (57%) τάσσεται εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης της χώρας στη Συρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Εξωτερικής Πολιτικής.

Υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης τάσσεται μόλις το 11,7% των ερωτηθέντων.

Μεταξύ αυτών που αντιτίθενται σε μια επέμβαση, το 41,1% πιστεύει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αναμειχθεί στη συριακή κρίση με κανένα τρόπο ενώ το 15,9% δηλώνει ικανοποιημένο από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία έχει καταδικάσει το συριακό καθεστώς.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 5 Μαΐου ως τις 5 Ιουνίου σε δείγμα 1.500 ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή