Aίγυπτος: Στο στρατιωτικό συμβούλιο η νομοθετική εξουσία

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012 11:15
UPD:15:40

A- A A+

Το στρατιωτικό συμβούλιο που κυβερνά την Αίγυπτο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο αναλαμβάνει τη νομοθετική εξουσία, μέχρι την ανάδειξη ενός νέου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η χώρα αναμένει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Το διάταγμα που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, θέτει επίσης ως όρο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών να υιοθετηθεί προηγουμένως νέο σύνταγμα με δημοψήφισμα.

Το κοινοβούλιο, όπου επικρατούσαν οι ισλαμιστές, διαλύθηκε επισήμως το Σάββατο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη σύνθεσή του λόγω παρατυπίας στον εκλογικό νόμο.

Παράλληλα, το στρταιωτικό συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα την πραγματοποίηση τελετής παράδοσης της εξουσίας στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας στα τέλη Ιουνίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

«Ο στρατός θα παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο με μια μεγάλη τελετή στο τέλος του μήνα, της οποίας θα είναι μάρτυρας ολόκληρος ο κόσμος», δήλωσε, σύμφωνα με το MENA, ο υποστράτηγος Μοχάμεντ Ελ Ασαρ, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου. «Η Αίγυπτος είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα που υποστηρίζει όλες τις δημοκρατικές αξίες».

Η στρατιωτική ηγεσία αναμένεται ότι θα δημοσιοποιήσει σήμερα ένα άλλο διάταγμα με το οποίο θα ορίζονται οι εξουσίες του νέου προέδρου, όπως ανέφερε η κρατική εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο είχε αναλάβει τη νομοθετική εξουσία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και την παραχώρησε ένα χρόνο αργότερα, το 2011, στο κοινοβούλιο που αναδείχθηκε από τις εκλογές και στο οποίο κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές.

Αντικρουόμενες πληροφορίες για το νικητή των προεδρικών εκλογών

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το σαββατοκύριακο με αντιπάλους τον Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων και τον Αχμεντ Σαφίκ, τον τελευταίο πρωθυπουργό του Μουμπάρακ.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υποστηρίζουν ότι ο Μόρσι είναι ο νικητής, έχοντας αποσπάσει περίπου το 52% των ψήφων έναντι 48% του αντιπάλου του.

Ο Μόρσι δεσμεύτηκε ότι θα είναι πρόεδρος για όλους τους Αιγύπτιους και ότι δεν θα προσπαθήσει «να πάρει εκδίκηση ή να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς».

Ωστόσο, το στρατόπεδο του Αχμεντ Σαφίκ απέρριψε τη αναγγελία νίκης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

«Μας προκαλεί κατάπληξη η περίεργη συμπεριφορά που έρχεται να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε στον Τύπο ο Μαχμούντ Μπαρακέχ, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Σαφίκ.

Μάλιστα το στρατόπεδο του Σαφίκ ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι κερδίζει «πέραν πάσης αμφιβολίας» το Μόρσι.

«Οι αρχικές ενδείξεις της εκστρατείας του Αχμεντ Σαφίκ αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι προηγείται στις εκλογές παρ' όλες τις παραβιάσεις», αναφέρεται σε δήλωση εκπροσώπου της εκστρατείας του. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Σαφίκ έχει κερδίσει ανάμεσα στο 51% και το 52% των ψήφων.

Πάντως, μέλος της επιτροπής που επιτηρεί τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών δήλωσε στο Reuters επιβεβαίωσε ότι ο Μόρσι προηγείται.

Παράλληλα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επέκριναν το διάταγμα με το οποίο το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει νομοθετικές εξουσίες. «Πρόκειται για πραξικόπημα κατά της δημοκρατικής διαδικασίας», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή