«Έτοιμο» να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου το Ιράν

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012 12:03

Το Ιράν είναι έτοιμο να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% αν οι μεγάλες δυνάμεις εγγυηθούν ότι θα προμηθεύουν τη χώρα με τα πυρηνικά καύσιμα τα οποία έχει ανάγκη, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

A- A A+

Το Ιράν είναι έτοιμο να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% αν οι μεγάλες δυνάμεις εγγυηθούν ότι θα προμηθεύουν τη χώρα με τα πυρηνικά καύσιμα τα οποία έχει ανάγκη, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία από την αρχή έλεγε πως αν οι ευρωπαϊκές χώρες χορηγούν στο Ιράν καύσιμα εμπλουτισμένα κατά 20%, το Ιράν δεν θα εμπλουτίζει ουράνιο σε αυτό το επίπεδο. Ακόμη και σήμερα αν μας παρέχουν εγγυήσεις ότι θα μας προμηθεύουν καύσιμα εμπλουτισμένα κατά 20% για τους αντιδραστήρες μας δεν θα υπάρχει πρόβλημα», επισήμανε ο Αχμαντινετζάντ.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ άρχισε σήμερα στη Μόσχα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο αρχηγός της ιρανικής αντιπροσωπείας Σαΐντ Τζαλιλί άρχισε τις συνομιλίες με την Κάθριν Αστον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και απεσταλμένη της ομάδας «5+1» στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Νωρίτερα, μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν» αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί τόνισε πως το Ιράν δεν είναι έτοιμο να δεχτεί μια συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή