Θαλασσινά από τη Φουκουσίμα

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 10:39

Για πρώτη φορά από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που προκάλεσαν το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, θαλασσινά από την περιοχή άρχισαν και πάλι να διατίθενται προς πώληση στις ιαπωνικές ψαραγορές.

A- A A+

Για πρώτη φορά από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που προκάλεσαν το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, θαλασσινά από την περιοχή άρχισαν και πάλι να διατίθενται προς πώληση στις ιαπωνικές ψαραγορές. Στο πλαίσιο δοκιμαστικής πώλησης, οι έμποροι διέθεσαν μόνο δύο είδη χταποδιού και κάποια θαλάσσια σαλιγκάρια, στα οποία δεν ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια.

Πέρυσι, μετά από το ατύχημα, οι αλιείς σταμάτησαν εθελοντικά να ψαρεύουν ανοιχτά των ακτών της Φουκουσίμα. Όπως μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, αναλύσεις για ραδιενέργεια που πραγματοποιήθηκαν στις 14 Ιουνίου, έδειξαν ότι κάποια είδη θαλασσινών, που ζουν σε βάθος 150 μέτρων και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τις ακτές, είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Εκτός από τις ψαραγορές, σούπερ μάρκετ στην πόλη Σόμα διέθεσαν τα θαλασσινά με έκπτωση 40% προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Σύμφωνα με το Χιροφούμι Κόνο, αξιωματούχο αρμόδιο για την επανεισαγωγή των ψαριών στην αγορά, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να προμηθευτούν θαλασσινά για να στηρίξουν τους ντόπιους αλιείς. «Σήμερα με κατέκλυζε αβεβαιότητα και ελπίδα, όμως χάρηκα τόσο πολύ όταν είδα ότι το τοπικό σούπερ μάρκετ είχε ξεπουλήσει μέχρι τις 3 το απόγευμα».

Aγνωστο παραμένει πότε οι αρχές θα δώσουν το «πράσινο φως» για την πώληση άλλων ψαριών, στα οποία έχουν ανιχνευθεί επίπεδα ραδιενεργού καισίου ανώτερα από τα επιτρεπτά. Σύμφωνα με τον Κόνο, οι ντόπιοι σύντομα θα μπορούν να αγοράσουν και κάβουρες, στους οποίους επίσης δεν ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια. Αναγνώρισε ωστόσο ότι η επανεισαγωγή 163 ειδών στην αγορά θα πάρει πολύ χρόνο, ενδεχομένως και χρόνια.

Ο Νομπουγιούκι Γιάγκι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, ο οποίος μελετά την αλιευτική βιομηχανία μετά από την τριπλή καταστροφή του 2011, εκτιμά ότι οι ψαράδες της περιοχής δύσκολα θα ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Όπως λέει, καταλυτικός θα είναι ο ρόλος των ψαριών, στα οποία δεν βρέθηκαν ραδιενεργά στοιχεία. «Η αλιεία δεν μπορεί να επιβιώσει εάν ο κόσμος δεν αγοράζει ψάρια», επισημαίνει ο Γιάγκι. «Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, όμως η Φουκουσίμα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τέτοιο πρόβλημα».

Εκτός από τα ψάρια, και αγροτικές εκτάσεις μολύνθηκαν, με συνέπειες για διάφορα αγαθά όπως το ρύζι. Η εικόνα της Φουκουσίμα και των προϊόντων της αμαυρώθηκε μετά από το ατύχημα και πολλοί, ιδιαίτερα όσοι έχουν παιδιά, δηλώνουν ότι θα τα αποφεύγουν για καιρό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή