Τη στιγμή που στις κούρσες ταχύτητας μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου μπορεί να σημαίνουν τη διαφορά της πρώτης από τη δεύτερη θέση, ή ακόμη και την κατάρριψη ενός παγκόσμιου ρεκόρ, η Nike υπόσχεται ότι η νέα της στολή Pro TurboSpeed μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα στους δρομείς να βελτιώσουν τις επιδόσεις του απλώς χρησιμοποιώντας την.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Nike, η στολή επιτρέπει σε οποιονδήποτε αθλητή να κερδίσει έως και 0,023 δευτερόλεπτα ανά 100 μέτρα, συγκριτικά με τον χρόνο που θα έκανε αν δεν φορούσε τη Pro TurboSpeed. Και έτσι, να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα από τους αντιπάλους του.
Μάλιστα, το νέο προϊόν της Nike θα κάνει ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ντύνοντας τους αθλητές των εθνικών αποστολών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γερμανίας. Όλοι αυτοί οι αθλητές θα αξιοποιήσουν το γεγονός ότι η Pro TurboSpeed έχει βελτιωμένη αεροδυναμική συμπεριφορά σε σχέση με τις συμβατικές στολές. Κάτι που καταφέρνει αντιγράφοντας όλως παραδόξως την μπάλα του γκολφ, ενός από τα πιο αργά αθλήματα στον κόσμο.
Ειδικότερα, η στολή μιμείται το ανάγλυφο της μπάλας, έχοντας παρόμοια εξογκώματα και βαθουλώματα στους ώμους, τον θώρακα, τα χέρια και τους μηρούς – σε εκείνα δηλαδή τα σημεία του ανθρώπινου σώματος όπου είναι μεγαλύτερη η αντίσταση του αέρα. Εδώ και πολλές δεκαετίες, είναι γνωστό πως αυτό το ανάγλυφο δημιουργεί γύρω από την μπάλα του γκολφ, όταν αυτή αιωρείται, ένα λεπτό στρώμα αέρα που περιδινίζεται σε μία τυρβώδη, και όχι μία στρωτή, ροή. Επομένως, η μπάλα έχει καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά, και δέχεται μικρότερη αντίσταση από τον αέρα, απ’ ό,τι αν ήταν λεία. Με συνέπεια να μπορεί να καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις όταν δεχθεί μία συγκεκριμένη ώθηση.
Η Nike υποστηρίζει ότι παρόμοια συμπεριφορά έχει ο αέρας και στις περιοχές της Pro TurboSpeed που έχουν ακανόνιστο ανάγλυφο. Μάλιστα, πριν ξεκινήσει να τη διαθέτει σε επαγγελματίες αθλητές, επιβεβαίωσε την έξτρα επιτάχυνση που αυτή προκαλεί, τόσο με δοκιμές σε αεροσήραγγες όσο και σε τεστ που πραγματοποιηθήκαν με εθελοντές οι οποίοι έτρεξαν με τη στολή σε πραγματικές πίστες και σε πραγματικές συνθήκες.
Σπεύδει πάντως να επισημαίνει ότι, και σίγουρα σημαντική, αυτή η επιπλέον επιτάχυνση δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να επηρεάσει δραστικά τις επιδόσεις που θα πετύχαιναν έτσι κι αλλιώς οι αθλητές. Θέλοντας ίσως να προλάβει αντιδράσεις από τους υπόλοιπους δρομείς, οι οποίοι ενδεχομένως να διαμαρτυρηθούν για «τεχνολογικό ντόπινγκ», όπως είχε συμβεί πριν από λίγα χρόνια στην κολύμβηση, με το μαγιό υψηλής τεχνολογίας LZR της Speedo.