Γενεύη: Διάσκεψη της «Ομάδας Δράσης» για τη Συρία

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012 07:39
UPD:13:41
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Γενεύη, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για τη μετάβαση στη Συρία και τον τερματισμό της βίας στη χώρα.

Η διάσκεψη της «Ομάδας Δράσης για τη Συρία», την οποία συγκάλεσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και το Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν, αποτελεί μια ευκαιρία να υπάρξει συναίνεση, μακριά από την επισημότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο και έγινε δεκτό από τη Συρία, αλλά παραμένει νεκρό γράμμα.

Εκτός από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία, στη συνάντηση θα είναι παρόντες οι γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, το Ιράκ, το Κατάρ και το Κουβέιτ, καθώς και η Τουρκία και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Le Temps, ο κ. Ανάν προειδοποίησε ότι μια αποτυχία της σημερινής διάσκεψης θα μπορούσε να καταστήσει «μη αναστρέψιμη» την κλιμάκωση της βίας στη χώρα, η οποία βυθίζεται μέρα με την ημέρα στον εμφύλιο πόλεμο.

«Αν (...) όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη είναι έτοιμοι να δράσουν συνειδητά, θα μπορέσουμε (...) να αναστείλουμε αυτό το κύμα βίας και να πάρουμε τον δρόμο της ειρήνης», ανέφερε ο Αναν, σημειώνοντας παράλληλα πως σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων «αυτή η κλιμάκωση θα συνεχιστεί και σύντομα ενδέχεται να καταστεί μη αναστρέψιμη».

«Έχει έρθει η ώρα για όλους όσοι ασκούν επιρροή στις πλευρές και για όλους όσοι έχουν αναλάβει μια ευθύνη απέναντι στη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια να δράσουν θετικά για την ειρήνη», υπογράμμισε μιλώντας στην εφημερίδα.

Στόχος της διάσκεψης είναι να «καθοριστούν τα στάδια και τα μέσα που θα διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων και των αποφάσεων 2042 και 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και την άμεση κατάπαυση της βίας σε όλες της τις μορφές», είχε σημειώσει νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος.

Ο Αναν επισήμανε ότι πρόκειται «για μια διαμάχη μεταξύ των Σύρων και οι Σύροι είναι εκείνοι που θα την λύσουν. Όμως θα ήταν αφελές να πιστέψουν ότι μπορούν μόνοι τους σήμερα να τερματίσουν τη βία και να δεσμευθούν σε μια πραγματική πολιτική διαδικασία».

Λίγο πριν από την έναρξη της διάσκεψης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε, πάντως ότι παραμένει αμφίβολη η επίτευξη συμφωνίας για τη μετάβαση στη Συρία εξαιτίας της στάσης της Ρωσίας και της Κίνας.

«Δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα. (Η επίτευξη συμφωνίας) παραμένει πολύ δύσκολη και δεν ξέρω αν θα είναι εφικτή», σημείωσε ο Χέιγκ, καλώντας τις δύο χώρες να συμφωνήσουν με τις δυτικές δυνάμεις στο σχέδιο πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

«Υπάρχει μια ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να γίνει πολύ πιο δυνατή και να δράσει πιο αποτελεσματικά, αλλά αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας και τη Κίνας», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός.

Σύμφωνα με τον Χέιγκ, ένα από τα σημεία στα οποία διαφωνούν η Ρωσία και η Κίνα είναι το θέμα της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Άποψή μας ήταν πάντα ότι ένα σταθερό μέλλον για τη Συρία, μια σταθερή πολιτική διαδικασία σημαίνει ότι ο (σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ) Ασαντ θα εγκαταλείψει την εξουσία ως μέρος μιας συμφωνίας για τη διαδικασία μετάβασης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς εκτίμησε ότι ο Κόφι Αναν έκανε λογικές προτάσεις, οι οποίες ελπίζει να γίνουν δεκτές. «Αυτό είναι το νόημα των σημερινών συνομιλιών», ανέφερε.

«Η κατάσταση στη Συρία είναι δραματική. Κάθε ημέρα υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που σκοτώνονται. Υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 15.000 νεκροί από την αρχή της κρίσης. Είναι απαραίτητο αυτό να σταματήσει και να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση», υπογράμμισε ο Φαμπιούς.

Παράλληλα, μέλη της συριακής αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ελπίδα να ληφθούν «αποτελεσματικές αποφάσεις» στη διάσκεψη. «Ελπίζουμε οι αποφάσεις στην διάσκεψη να είναι ισχυρές και να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, Τζορτζ Σάμπρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία ενός «σαφούς χρονοδιαγράμματος» στο αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο Κόφι Αναν για τον τερματισμό της κρίσης είχε μεγάλο κόστος για τους Σύρους καθώς απέτυχε να προωθήσει την εφαρμογή της εκεχειρίας και την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Συνεχίζεται η αιματοχυσία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ακτιβιστές, ο συριακός στρατός εξαπέλυσε σήμερα επίθεση με όλμους σε μεγάλες πόλεις της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι.

Οπτικό υλικό που ανέβασαν στο διαδίκτυο ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ στα ανατολικά της χώρας δείχνει καπνό να βγαίνει από κτιριακά συγκροτήματα ενώ ακούγονται συνεχείς εκρήξεις.

Οι ακτιβιστές ανέφεραν επίσης βομβαρδισμούς στην Χομς, στην Ιντλίμπ και στα περίχωρα της Δαμασκού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ο βομβαρδισμός από τις κυβερνητικές δυνάμεις και οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και σε μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού σε προπύργια της αντιπολίτευσης έχουν στοιχίσει σήμερα τη ζωή σε 16 ανθρώπους.

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο απηύθυνε έκκληση στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) για αποστολή ιατρικών μονάδων στην πόλη Ντούμα, που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, όπου πραγματοποιούνται ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Ντούμα, όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί, είναι «καταστροφική σε όλα τα επίπεδα».

Το Παρατηρητήριο κάνει λόγο για «έλλειψη τροφίμων και ψωμιού, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση». «Περισσότερες από 100 οικογένειες, γυναίκες και παιδιά, είναι παγιδευμένες χωρίς καταφύγιο. Είναι τρομοκρατημένες από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά. Οι άνδρες έχουν είτε συλληφθεί είτε δολοφονηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το κεντρικό νοσοκομείο της Ντούμα. Δεν υπάρχει κανένας γιατρός στην πόλη, την ώρα που δεκάδες τραυματίες έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή