Πλατφόρμα για την παρακολούθηση της αποψίλωσης του Αμαζονίου

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2012 11:34
UPD:13:54

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο Modis της NASA, η ιντερνετική υπηρεσία Terra - i μπορεί να παρακολουθεί τον ρυθμό με τον οποίο τα δάση γύρω από τον Αμαζόνιο εκχερσώνονται από τον άνθρωπο.

A- A A+

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο Modis της NASA, η ιντερνετική υπηρεσία Terra - i μπορεί να παρακολουθεί τον ρυθμό με τον οποίο τα δάση γύρω από τον Αμαζόνιο εκχερσώνονται από τον άνθρωπο. Η υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγες ημέρες και αναπτύχθηκε από μία διεθνή ομάδα γεωγράφων και περιβαλλοντολόγων, με σκοπό να καλύψει όλη την επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα τροπικά δάση, σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού μέχρι σήμερα μόνο η Βραζιλία διέθετε μία ανάλογη online πλατφόρμα.

Εκτός από την προστασία των δασών από παράνομες δραστηριότητες όπως η υλοτομία, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το Terra - i θα βοηθήσει τις αρχές αυτών των χωρών να χαράξουν μία πιο αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης του περιβαλλοντικού τους πλούτου. Επομένως, από τη μια μεριά θα καταφέρουν να αυξήσουν την αγροτική τους παραγωγή, για να τραφούν οι λαοί τους, και από την άλλη θα διαφυλάξουν τη μεγαλύτερη έκταση των δασών, τα οποία άλλωστε ανανεώνουν τα τοπικά οικοσυστήματα και εξασφαλίζουν στις παρακείμενες περιοχές πόσιμο νερό όπως και ήπιες θερμοκρασίες κατά τον χειμώνα και το καλοκαίρι.

Γι' αυτό τον σκοπό, το σύστημα παρατηρεί και καταγράφει ανά 16 ημέρες τις όποιες αλλαγές συμβαίνουν στο έδαφος, χωρίζοντας τις ζώνες που παρακολουθεί σε τμήματα με διάμετρο μόλις 250 μέτρων. Επειδή τα δεδομένα που παράγονται με αυτό τον τρόπο έχουν τεράστιο όγκο για να μελετηθούν από τους επιστήμονες, η πλατφόρμα θα χρειαζόταν να διαθέτει ειδικό λογισμικό που θα εξετάζει. Ένα λογισμικό που μόνο εύκολο δεν ήταν να δημιουργηθεί, αφού θα έπρεπε να διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη ώστε να ξεχωρίζει πότε η υποχώρηση της βλάστησης οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες και πότε οφείλεται απλώς σε φυσικά αίτια, όπως οι μεταβολές του καιρού, οι ξηρασίες ή οι πλημμύρες.

Το λογισμικό αυτός, όπως και η υπόλοιπη πλατφόρμα, αναπτύχθηκε από μέλη της κοινοπραξίας - δηλαδή επιστήμονες από το Διεθνές Κέντρο Τροπικής Γεωργίας της Κολομβίας, το ίδρυμα «The Nature Conservancy», το βρετανικό πανεπιστήμιο King's College και το ελβετικό πανεπιστήμιο του Vaud. Και είναι έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του, καθώς οι επιστήμονες το «εκπαίδευσαν» χρησιμοποιώντας δεδομένα και δορυφορικές εικόνες για την περίοδο 2000 - 2004. Πάντως, τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι αισιόδοξα, αφού δείχνουν ότι η αποψίλωση των δασών σε περιοχές της Κολομβίας αυξήθηκε κατά 340% από το 2004, ενώ περισσότερα από ένα εκατομμύριο εκτάρια δάσους έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή Gran Chaco στην Παραγουάη.

Προτεινόμενα για εσάς