Διάσκεψη «Φίλων της Συρίας» στο Παρίσι

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 10:34
UPD:11:10

Τρόποι για την άσκηση πίεσης επί της Δαμασκού και της Μόσχας προκειμένου να αποδεχθούν την επιλογή της αποχώρησης του Μπασάρ αλ Ασαντ θα αναζητηθούν στη διάσκεψη των «Φίλων του Συριακού Λαού», η οποία διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι.

A- A A+

Τρόποι για την άσκηση πίεσης επί της Δαμασκού και της Μόσχας προκειμένου να αποδεχθούν την επιλογή της αποχώρησης του Μπασάρ αλ Ασαντ θα αναζητηθούν στη διάσκεψη των «Φίλων του Συριακού Λαού», η οποία διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου μαζί με δεκάδες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Στόχος της τρίτης διάσκεψης των «Φίλων του Συριακού Λαού» είναι να εμφανίσει μία ισχυρή διεθνή κινητοποίηση υπέρ της εφαρμογής μίας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης η οποία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ασαντ, αλλά και περισσότερη υποστήριξη των ανταρτών.

Απευθυνόμενους σε όσους δεν συμμετέχουν στη διάσκεψη -δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα- προειδοποίησε ότι η κρίση στη Συρία έχει μεταβληθεί «σε απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια».

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τη Διάσκεψη των «Φίλων του Συριακού Λαού» να αναλάβει πέντε δεσμεύσεις, ανάμεσά τους την «απόρριψη της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα», «την πραγματική και αποτελεσματική εφαρμογή» των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων, και »την ενίσχυση της υποστήριξης προς την συριακή αντιπολίτευση με τον εφοδιασμό της με μέσα επικοινωνίας».

Η διάσκεψη διεξάγεται σε ένα πλαίσιο ισχυρών διαφωνιών, τόσο ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη Ρωσία και την Κίνα να μην συμμετέχουν και να αρνούνται τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, όσο και ανάμεσα στις συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης που δεν κατορθώνει να ενωθεί.

Πριν από την έναρξη των εργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε πως θεωρεί ότι το θέμα της εξορίας του Μπασάρ αλ Ασαντ έχει τεθεί, αλλά πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας δεν μπορεί να γίνει δεκτός από μία μεγάλη χώρα, όπως η Ρωσία, η Γαλλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι ένα θέμα προς διαχείριση», είπε.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η πραγματοποίηση της σημερινής διάσκεψης σημαίνει πως αυξάνεται η διεθνής πίεση επί της Δαμασκού, αφού «περισσότερες από 110 χώρες υποστηρίζουν τη συριακή αντίσταση».

«Ο Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να φύγει, είναι δολοφόνος, πρέπει να φύγει», τόνισε ο Φαμπιούς.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή