Το χρονικό μιας σύγχρονης φανταστικής επανάστασης

Σάββατο, 07 Ιουλίου 2012 09:08
UPD:09:11

A- A A+

Τη δυναμική μιας επανάστασης στην εφιαλτική σημερινή Ελλάδα μελετά ο Σάκης Παπακωσταντίνου στην παράστασή του, με τίτλο «La Commune Grecque», που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Ιουλίου.

Η παράσταση βασίζεται στην ταινία «La Commune (Paris, 1871)» του Peter Watkins και αναρωτιέται πόσο πραγματική και αποτελεσματική μπορεί να είναι μία σύγχρονη επανάσταση.

Η ταινία

Στην ταινία του 2001, διάρκειας 345 λεπτών, ο Peter Watkins συγκέντρωσε 200 ερασιτέχνες, μεταξύ των οποίων πολλοί «άνθρωποι χωρίς χαρτιά» από την Αλγερία, την Τυνησία και το Μαρόκο και προσπάθησαν να ανασυνθέσουν τα γεγονότα της Ανοιξης του 1871, της ανόδου και της πτώσης της Παρισινής Κομμούνας.

1870. Οι δυνάμεις των Πρώσων του Μπίσμαρκ κατανικούν τον γαλλικό στρατό της Δεύτερης Δημοκρατίας. Η αποδυναμωμένη γαλλική κυβέρνηση καταφεύγει στις Βερσαλλίες. Εργάτες και ριζοσπάστες διανοούμενοι ελέγχουν το Παρίσι, διενεργούν εκλογές, νομοθετούν και διοικούν την πόλη. Δύο μήνες μετά, μέσα σε επτά ημέρες που έμειναν στην Ιστορία ως η «Ματωμένη Εβδομάδα», οι δυνάμεις του Μπίσμαρκ και οι Γάλλοι κυβερνητικοί θα τους συντρίψουν. Χιλιάδες Κομμουνάροι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώνονται στις οδομαχίες και ακόμα περισσότεροι καταδικάζονται, εκτελούνται, φυλακίζονται ή εξορίζονται.

Η ταινία - χείμαρρος του Watkins ερευνά αυτήν την ξακουστή, σύντομη, ρομαντική, αλλά και τραγική περίοδο - με τις δραματικές εξελίξεις να «καλύπτονται» από δυο τηλεοπτικά συνεργεία: την «Εθνική Τηλεόραση των Βερσαλλιών», που παρουσιάζει την επίσημη εκδοχή των γεγονότων και την «Κομμούνα TV», που μεταφέρει τις απόψεις των επαναστατημένων Κοµµουνάρων- και μας ωθεί να αντιμετωπίσουμε τις αναπόφευκτες αντανακλάσεις της στο σήμερα.

Η παράσταση

Σημερινή Ελλάδα. Εργάτες, άνεργοι, άστεγοι και μετανάστες έχουν βγει στους δρόμους, διεκδικώντας το τέλος της αδικίας και της εξαθλίωσης. Μια αληθινή επανάσταση στην Ελλάδα, την οποία κανένας δεν μπορεί να βγάλει από το τέλμα. Ανάμεσά τους, δύο ρεπόρτερ καταγράφουν τα αιτήματά τους και δελτία ειδήσεων παρεμβαίνουν στη σκηνική δράση. Υπάρχει χώρος για επανάσταση μέσα στη σύγχρονη «κοινωνία του θεάματος» ή μήπως η επανάσταση είναι καταδικασμένη να κάνει διάλογο μόνο με τον εαυτό της;

Η επανάσταση είναι - οφείλει να είναι- διαρκής. Και ας τελειώνει άδοξα, και ας μένει, πολλές φορές, ανολοκλήρωτο το έργο της. Θραύσματα και μονόλογοι, ο Μαρξ και οι «Δώδεκα Πίθηκοι», το πνεύμα της Κομμούνας του Γουότκινς, σουρεαλιστικά μανιφέστα, βλέμματα που συσπειρώνονται, φωνές που, επιτέλους, ενώνονται σε ένα ποτάμι που ξεχύνεται στην Αθήνα του αύριο. Εδώ και τώρα, κάτι θυμωμένο προσπαθεί να ανατείλει μέσα από το χάος.

Ταυτότητα παράστασης: σύλληψη – σκηνοθεσία: Σάκης Παπακωνσταντίνου, δραματουργική επεξεργασία: Λουΐζα Αρκουμανέα, σκηνικά - φωτισμοί: Σταύρος Παπαγιάννης, βίντεο: Χάρης Λαλούσης, μουσική: Ευθύμης Θεοδόσης, χορογραφία: Αννέτα Κουβελιώτη. Ερμηνεύουν: Μάνος Βακούσης, Ναζίκ Αϊδινιάν, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Άρτεμις Ιωάννου, Έλενα Κωνσταντινίδου, Αρης Λάσκος, Δήμητρα Μητροπούλου, Ελένη Μπέη, Νίκος Ντάλας, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Ιάσων Παπαματθαίου, Στέλιος Παρρής, Ντομένικα Ρέγκου, Νίκος Σεβαστόπουλος, Νίκη Σερέτη, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Μαρία Καστάνη, Χάρις Συμεωνίδου, Αγγελική Τόμπρου, Παντελής Φλατσούσης.

Πληροφορίες

Πειραιώς 260 - Γκαράζ Η, Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς) τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15 (μειωμένο), 10 (φοιτητικό, ΑΜΕΑ) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς