Πολιτική των πεποιθήσεων ή των περιστάσεων;

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2002 18:13

A- A A+

Δεν υπάρχουν πεποιθήσεις, παρά μόνο περιστάσεις, υποστήριζε ο Μπενζαμέν Κονστάν, προσθέτοντας ότι οι πεποιθήσεις επιστρατεύονται απλώς για να εξυπηρετήσουν τις περιστάσεις.

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία δεν επέτρεψαν στους Γάλλους να διαλέξουν πολιτικές, τους επέβαλαν μόνο να στηρίξουν, τη δημοκρατία και τις ελευθερίες τους. Eτσι, η επιλογή πολιτικών και η σύγκρουση Δεξιάς και Αριστεράς έπρεπε να μετατεθούν στις βουλευτικές εκλογές της 9ης και 16ης Ιουνίου.

«Ουδέποτε άλλοτε ήταν τόσο "αναισθητοποιημένο" το πολιτικό κλίμα», έγραφε πρόσφατα η εφημερίδα «Μidi-Libre». Η προεκλογική απάθεια, το πλήθος των υποψηφίων (8.455 για 577 εκλογικές περιφέρειες), η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής δημόσιας συζήτησης, όλα μοιάζουν με «ριπλέι» των προεδρικών εκλογών. «Φοβούμαι ενδεχόμενο διασκορπισμό των ψήφων», δήλωσε το Σάββατο ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

Την ίδια ώρα, ο Λεπέν θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ευτυχής. Ενώ μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την άνοδο του κόμματός του, έξι ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το Εθνικό Μέτωπο τρίτο στις προτιμήσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΙFΟΡ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην «Journal du Dimanche», αν ο πρώτος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών διεξαγόταν σήμερα, το 36% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν υπέρ της Δεξιάς, το 24,5% υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και το 13% υπέρ του Εθνικού Μετώπου, του κόμματος του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Από την άλλη, το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι πολύ δύσκολο να πείσει ότι μπορεί να υπάρξει καλή συγκατοίκηση με δεξιό πρόεδρο, ενώ σε αυτήν είχε αποδώσει όλα τα στραβά της πενταετίας Ζοσπέν.

Το 79,5% των 3.607 αναγνωστών της ιστοσελίδας της «Le Monde» απάντησε αρνητικά σε ενεχόμενο νέας συγκατοίκησης. Θεωρούν ότι υπάρχει πάντα πιθανότητα νέας ανόδου της Ακροδεξιάς.

Σε αυτό το κλίμα, που θυμίζει ταινία δίχως ήχο, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Αλέν Ντιαμέλ, ο Ζακ Σιράκ ίσως αποδειχτεί ο πιο τυχερός πολιτικός της Ευρώπης. Τον περίμεναν οι ανακριτές για σειρά οικονομικών σκανδάλων από την εποχή που ήταν δήμαρχος του Παρισιού. Με την επανεκλογή του –τον ψήφισαν οκτώ στους δέκα Γάλλους- τα σχέδιά τους αναβάλλονται για μία πενταετία. Τώρα είναι εξαιρετικά πιθανό οι δικοί του να εξασφαλίσουν πλειοψηφία και στην Εθνοσυνέλευση http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/04/221620.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή