Οι λιγοστές βροχές φέρνουν περισσότερους καύσωνες

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012 11:14
UPD:11:23

A- A A+

Όσο λιγότερες είναι οι βροχές τόσο περισσότεροι είναι μετά οι καύσωνες, υποστηρίζει νέα έρευνα επιστημόνων του πολυτεχνείου της Ζυρίχης, που διαπίστωσε ότι αυτό το φαινόμενο έχει παγκόσμια ισχύ.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας, όταν συνδυάζονται με έλλειψη βροχοπτώσεων, αυξάνουν την πιθανότητα να σημειωθούν ακραίες θερμοκρασίες ιδίως τον πιο ζεστό μήνα του χρόνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, σε διάφορες περιοχές της γης –όπως η νότια Αμερική, η Αυστραλία, η Ιβηρική χερσόνησος και η Κίνα -, όταν υπάρχει μειωμένη ποσότητα βροχοπτώσεων τότε η πιθανότητα για περισσότερες μέρες καύσωνα αυξάνεται πάνω από 70%. Σε άλλες περιοχές, όπως στη βόρεια Αμερική και την ανατολική Ευρώπη, η έλλειψη βροχών αυξάνει την πιθανότητα για περισσότερους καύσωνες περίπου κατά 60% .

Όταν επικρατούν συνθήκες υγρασίας πάνω από το μέσο όρο, επειδή έχουν προηγηθεί αρκετές βροχές, τότε η πιθανότητα για περισσότερες καυτές ημέρες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού μειώνεται κατά 30% έως 40%.

Η νέα μελέτη εντάσσεται στην προσπάθεια των επιστημόνων να βελτιώσουν την ικανότητα πρόβλεψης των καυσώνων, που από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα τείνουν να γίνονται όλο και συχνότεροι σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Μεσόγειος, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή