Αντ. Σαμαράς: Τελείωσε η περίοδος των αγκυλώσεων

«Βήμα - βήμα» η επαναδιαπραγμάτευση
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 12:15
UPD:18:30

Μια ολόκληρη ιστορική περίοδος δισταγμών, εμμονών, αγκυλώσεων και προσκόλλησης σε παρωχημένα στερεότυπα τελείωσε, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

A- A A+

Μια ολόκληρη ιστορική περίοδος δισταγμών, εμμονών, αγκυλώσεων και προσκόλλησης σε παρωχημένα στερεότυπα τελείωσε, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «πρέπει να νικήσουμε στην Ελλάδα τις αντιστάσεις του παλιού που πεθαίνει».

Τόνισε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός έδειξε πολύ μεγάλη πολιτική ωριμότητα, ψηφίζοντας τη ΝΔ και συμπλήρωσε πως «τώρα οφείλει το πολιτικό σύστημα να δείξει αντίστοιχη ωριμότητα με δύο άμεσους στόχους: να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό».

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος για τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να επανορθώσει με εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και όχι με νέα μέτρα.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και πρόσθεσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ανέφερε ακόμη ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και στο σημείο αυτό επανέλαβε μια σειρά πολιτικών οι οποίες μπαίνουν στην πρώτη γραμμή υλοποίησης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι να μπει «φρένο» στην ύφεση και να σωθούν θέσεις εργασίας. Εξέφρασε μάλιστα την προσδοκία ότι σε ορίζοντα τετραετίας η ανεργία θα πέσει στο 10%.

Παράλληλα, επέμεινε στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που διώχνει τις επενδύσεις, αλλά και στην ανάγκη προώθησης των αποκρατικοποιήσεων. Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στις ΔΕΚΟ, τονίζοντας ότι θα υπάρξει εξυγίανση σύντομα, καθώς αρνούνται να εφαρμόσουν τους νόμους για τα μισθολόγια. Ακόμη, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο περί ιθαγένειας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η νομοθεσία θα προσαρμοστεί σε αυτές που έχουν οι χώρες με τα αντίστοιχα προβλήματα. «Δεν μπορούμε να έχουμε την πιο ελκυστική νομοθεσία», παρατήρησε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί ο νόμος να αλλάξει συναινετικά.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την ανακήρυξη της ΑΟΖ, λέγοντας: «Θα το κάνουμε αποφασιστικά και συναινετικά, δεν μπορούμε να αφήνουμε τον ορυκτό πλούτο ανεκμετάλλευτο».

«Επαναδιαπραγμάτευση όταν έρθει η ώρα»

Οσον αφορά το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή θα γίνει μόλις βελτιωθεί η θέση της χώρας, όταν δηλαδή εφαρμοστούν αυτά που πρέπει να εφαρμοστούν και η Ελλάδα πιάσει τους στόχους της. «Ύστερα θα δείξουμε ότι για να πιάσουμε τους στόχους μας κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, κυρίως όσα επιτείνουν και βαθαίνουν την ύφεση», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

«Αλλά δεν πρόκειται», συνέχισε, «να πάμε σε επαναδιαπραγμάτευση από θέση μεγαλύτερης αδυναμίας και αληθινής απόγνωσης. Όσοι ανακάλυψαν την "επαναδιαπραγμάτευση" τώρα και μας ψέγουν που δεν την… κάναμε ακόμα, θέλουν η χώρα να πάει σε ρήξη με τους δανειστές της από τη χειρότερη δυνατή θέση».

«"Τέλος" στην ασυδοσία των συντεχνιών»

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αποφασισμένος να θέσει «τέλος» στην «ασυδοσία» των συντεχνιών και έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της Χαλυβουργίας.

«Η ασυδοσία των συντεχνιών και η ατιμωρησία των παρανόμων "τέλος". Το δείξαμε στο προαύλιο της Χαλυβουργίας ότι εννοούμε αυτά που λέμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά, αλλά για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχει εργασία».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το δικαίωμα στην εργασία καταστρατηγείτο από μία ομάδα συνδικαλιστών «και το αποκαταστήσαμε». «Σε τετοια ανεργία εμείς δεν θα μείνουμε αδρανείς να κοιτάμε εργαζομένους να χάνουν τη δουλειά τους», συνέχισε ο Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ανάλγητους όσους υπερασπίζονται τους απεργούς της Χαλυβουργίας.

«Στέλνουμε μήνυμα σε κάθε πλευρά πως σε μία τέτοια αφόρητη ανεργία εμείς δεν θα μείνουμε αδρανείς να βλέπουμε εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους. Είναι εχθροί και των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους όσοι τους στέλνουν μια ώρα αρχύτερα στην ανεργία», πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο.

«Υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας ξένοι αξιωματούχοι»

Στο στόχαστρο του κ. Σαμαρά μπήκαν και όσοι ξένοι αξιωματούχοι προεξοφλούν ότι η Ελλάδα θα αποτύχει. Οπως είπε, είναι «υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας» και «ανεύθυνοι». «Δεν ξέρω αν το κάνουν συνειδητά [...] ξέρω όμως ότι δεν θα τους περάσει», πρόσθεσε.

Μηνύματα στο εσωτερικό της ΝΔ

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να πουν την αλήθεια στους πολίτες και να είναι ενωμένοι, αποφασιστικοί και συνετοί.

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε τη μοίρα της χώρας στα χέρια μας, να είμαστε αποφασιστικοί. Το μόνο δικαίωμα που δεν έχουμε είναι να αποτύχουμε γι' αυτό και θα πετύχουμε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, έκανε σαφές στην ΚΟ ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί προσωπικές στρατηγικές εντός του κόμματος, τις οποίες χαρακτήρισε ολέθριες. «Τέτοιες στιγμές», ανέφερε, «το να δίνουν κάποιοι μάχες προσωπικών στρατηγικών, μάχες οπισθοφυλακών, μάχες στα μετόπισθεν, όταν όλη η προσοχή μας πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, είναι ολέθριο. Αν κάποιοι παίξουν τέτοια παιγνίδια και μέσα στην παράταξή μας, ο λαός θα τους αντιμετωπίσει ακόμα πιο αυστηρά. Και πριν το λαό, θα τους αντιμετωπίσω εγώ».

ΣΥΡΙΖΑ: Διακήρυξη των προθέσεων μιας αυταρχικής κυβέρνησης

Σφοδρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ άσκησε η Κουμουνδούρου.

«Ο κ. Σαμαράς διάλεξε την επέτειο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας για να διακηρύξει τις προθέσεις μιας δεξιάς και αυταρχικής κυβέρνησης, που θέτει τους πολίτες στο περιθώριο, ενώ απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορεί επίσης τον Πρωθυπουργό, ότι «μετατρέποντας την εντολή του ελληνικού λαού για επαναδιαπραγμάτευση σε κουρελόχαρτο που πέταξε στον κάλαθο των δανειστών», έχει «το θράσος να υπόσχεται ότι θα μειώσει την ανεργία στο 10%, ότι θα ανακόψει την ύφεση και - στη “Δευτέρα Παρουσία”- αφού πλήρως ισοπεδωθεί η χώρα, θα επαναδιαπραγματευτεί».

«Καμία λέξη για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, για το κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων, πανεπιστημίων», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μάλιστα ότι «η επίδειξη ωμής καταστολής εις βάρος των εργαζομένων στη Χαλυβουργία μετατρέπεται σε κυβερνητικό ορόσημο».

«Δεν περιμένουμε από τον κ. Σαμαρά και από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του να αντιληφθούν το μέγεθος της οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας που συντελείται εις βάρος του λαού μας από τα μνημόνια», επισημαίνει η Κουμουνδούρου και καλεί τον λαό «να πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια του για να μην οδηγηθεί αυτή στην καταστροφή».

Παράλληλα, για ψεύδη και παραπλανητική συμπεριφορά έναντι του ελληνικού λαού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γιάννης Μηλιός, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, καθώς σε δήλωσή του αναφέρει ότι «από τις 15 Μαρτίου 2012, δηλαδή προεκλογικά, είναι σε ισχύ δανειακή σύμβαση του Ταμείου προς την Ελλάδα, ύψους 23,78 δισ. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR), που αντιστοιχεί σε 29,50 δισ. ευρώ περίπου, με διάρκεια μέχρι τις 14 Μαρτίου 2016».

Ο κ. Μηλιός τονίζει ότι ο ελληνικός λαός όχι μόνο δεν πληροφορήθηκε για τη σύμβαση αυτή, αλλά ακούει καθημερινά τα φληναφήματα των παραγόντων της κυβέρνησης για επικείμενη «επιμήκυνση μέσω επαναδιαπραγμάτευσης». Προσθέτει ότι στην κυβέρνηση αποκρύπτουν τα ήδη προεκλογικώς αποφασισθέντα, δηλαδή την επιμήκυνση του διαστήματος για την επιβολή των μέτρων που κατακρημνίζουν τα λαϊκά εισοδήματα και διαλύουν το κοινωνικό κράτος, για να τα παρουσιάσουν σαν «επιμήκυνση μετά από διαπραγμάτευση». Πολιτεύονται σα να μη συνέβη τίποτα, δηλαδή ερήμην της λαϊκής βούλησης, που εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές, υπογραμμίζει ο κ. Μηλιός και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει το ψέμα και την παραπλάνηση, και όπως υποστηρίζει «είτε το θέλει, είτε όχι η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σύντομα στον ελληνικό λαό».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκθεση ιδεών

«Εκθεση ιδεών, γεμάτη εξαγγελίες και ευχολόγια», χαρακτήρισε τον ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κ.Ο. της ΝΔ ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.

«Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να δώσει κουράγιο στους βουλευτές του. Τελικά όμως πρόσφερε μία ανιαρή επανάληψη του προεκλογικού εαυτού του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι επί της ουσίας «απλά επιβεβαίωσε ότι επαναδιαπραγμάτευση δεν υφίσταται και ότι η κυβέρνηση είναι δέσμια στις επιταγές της τρόικα, χωρίς να είναι καν σε θέση να εγγυηθεί την παραμονή μας στο ευρώ».

«Ελπίζουμε να συνειδητοποιήσει ο κ. Σαμαράς ότι οι εκλογές τελείωσαν και ότι τώρα πρέπει να κυβερνήσει», κατέληξε ο κ. Ζώης.

Χρυσή Αυγή: Κυβέρνηση υποταγής στους διεθνείς τοκογλύφους

Για «κυβέρνηση υποταγής στους διεθνείς τοκογλύφους» έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη σημερινή ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην Κ.Ο. της ΝΔ.

«Αντιγράφοντας την ατζέντα της Χρυσής Αυγής για λαθρομετανάστες, ΑΟΖ, ορυκτό πλούτο και κουκουλοφόρους, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις», τόνισε, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να περιφρουρήσει την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική ειρήνη.

ΚΚΕ: Εχθρός των εργαζομένων ο Πρωθυπουργός

«Εχθρός των εργαζομένων είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του και όχι οι απεργοί χαλυβουργοί», τονίζει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις αναφορές του Αντ. Σαμαρά για τη Χαλυβουργία Ελλάδος.

«Το δικαίωμα στην εργασία το έχουν όλοι οι άνεργοι, όπως και οι απολυμένοι από τον Μάνεση, για τους οποίους ο Α. Σαμαράς όχι μόνο δεν είπε λέξη, αλλά τους κατέταξε και στους υπεύθυνους για την ανεργία», προσθέτει το Κομμουνιστικό Κόμμα, στην ανακοίνωσή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή