Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Ζοζέ Μπαρόζο

Reuters: Θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 13:18
UPD:21:55

Στην Αθήνα έρχεται την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

A- A A+

Στην Αθήνα έρχεται την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, το πρωί ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν στην Αθήνα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος της επίσκεψης, όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Ελλάδα ο κ. Μπαρόζο, σημείωσε ο ίδιος, ήταν τον Ιούνιο του 2009.

Σ. Κεδίκογλου: Συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο στην Αθήνα

Σ. Κεδίκογλου: Συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο στην Αθήνα

Σημειώνεται ότι αρχικά ανακοινώθηκε ότι η επίσκεψη του κ. Μπαρόζο θα πραγματοποιείτο την Τετάρτη, ωστόσο, λόγω της αυριανής τελευταίας συνεδρίασης του Κολλεγίου των Επιτρόπων, στις Βρυξέλλες, το «ραντεβού» των δύο ανδρών μετατέθηκε για την Πέμπτη.

Ο Πρωθυπουργός ξεκινά στο μεταξύ από σήμερα μαραθώνιο επαφών και συσκέψεων εν όψει της άφιξης του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τους υφυπουργούς Γ. Μαυραγάνη και Ν. Μηταράκη και τον οικονομικό του σύμβουλο Ι. Μουρμούρα, προκειμένου να γίνει προετοιμασία για την συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Παράλληλα, την Τετάρτη στις 10 πρωί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για θέματα εθνικής άμυνας.

Για την Πέμπτη στις 14.00 έχει κλειστεί το «ραντεβού» του κ. Σαμαρά με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, εν όψει της συνάντησης με τους εκπροσώπους της τρόικα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 11 το πρωί. Μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Εργασίας Γ. Βρούτση και Υγείας Ανδ. Λυκουρέντζο.

Όπως ανακοίνωσε τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λόγω του έκτακτου νεόυ προγράμματος του Πρωθυπουργού η ορισθείσα για την Πέμπτη σύγκληση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ δεν θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του οργάνου θα επαναπροσδιοριστεί.

Reuters: Θα απαιτηθεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους

Την ίδια ώρα, το Reuters επικαλείται τρεις αξιωματούχους της ΕΕ, που δεν κατονομάζονται, οι οποίοι υποστηρίζουν πως αναμένεται να αποδειχθεί αναγκαία νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας αναμένεται να κληθεί να το καλύψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης χωρίς την συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αξιωματούχοι φέρεται να είπαν ότι οι επιθεωρητές της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναμένεται να αναφέρουν στην ανάλυσή τους για την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να απομειώσουν ένα επιπλέον τμήμα των 200 δισ. ευρώ που τους οφείλει η Αθήνα ώστε το ελληνικό χρέος να μπορέσει να θεωρηθεί ξανά βιώσιμο. Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά προθυμία από τα κράτη-μέλη ή την ΕΚΤ για μια τόσο «σημαντική», όπως τη χαρακτηρίζει το πρακτορείο, κίνηση σε αυτό το χρονικό στάδιο.

«Το Reuters προαναγγέλλει νεο βαθύτερο κουρεμα του ελληνικού χρεους, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ισχύει, η είναι "δάκτυλος" του ΣΥΡΙΖΑ;» σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαρισμού στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή