Formula 1: Απόλυτος κυρίαρχος ο Χάμιλτον

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012 17:30
UPD:28/07/2012 04:24

A- A A+

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε τη σημερινή ημέρα των ελεύθερων δοκιμών στην πίστα του Ουγγαρόρινγκ ο Λιούις Χάμιλτον. Ο Βρετανός πιλότος της McLaren ήταν και το απόγευμα ο ταχύτερος όλων πετυχαίνοντας το 2/2 στις ελεύθερες δοκιμές στην Ουγγαρία.

Οσο η πίστα παρέμενε στεγνή ο Χάμιλτον γύριζε καλύτερα από όλους και ο χρόνος του 1:21.995 σημειώθηκε με τη μαλακή γόμα, λίγο πριν πιάσει βροχή. Παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασία ήταν υψηλή η βροχή για έναν ακόμη αγώνα έκανε αισθητή την παρουσία της από τα μέσα των δεύτερων ελεύθερων δοκιμών και έπειτα. Δεν κράτησε ωστόσο πολύ αλλά ήταν αρκετά δυνατή ώστε η πίστα να βραχεί αρκετά, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια των πιλότων.

Υπό το φόβο των προβλέψεων για βροχή, η κίνηση μέσα στην πίστα ήταν μεγάλη από τα πρώτα κιόλας λεπτά της διαδικασίας. Ομάδες και πιλότοι πάσχιζαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να περάσουν στη μαλακή γόμα και το σημαντικότερο να προλάβουν να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία πριν πέσουν οι πρώτες ψιχάλες. Ο Χάμιλτον π.χ. κατάφερε να πετύχει τον καλύτερο χρόνο του στον τελευταίο του γύρο λίγο πριν κάνει την εμφάνισή της η βροχή. Μετά την μπόρα ο Βρετανός αποφάσισε να μην επιστρέψει στην πίστα και θέλησε να παραμείνει στο γκαράζ της McLaren. Ο χρόνος του άλλωστε ήταν αρεκτά καλός και όπως εξελισόταν η κατάσταση, δύσκολο να κατέβει ακόμη περισσότερο από κάποιον άλλον. Ο Βρετανός ήταν 0,185 δευτ. ταχύτερος από τον δεύτερο Κίμι Ραικόνεν με την Lotus. Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση του Μπρούνο Σένα που ανέβασε τη Williams στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης. Ο Βραζιλιάνος πιλότος διαδέχθηκε τον Βάλτερι Μπότας, ο οποίος το πρωΐ τα είχε πάει πάρα πολύ καλά.

Ο Φελίπε Μάσα πέτυχε χρόνο καλύτερο από τον teammate του Φερνάντο Αλόνσο, ανεβαίνοντας τέταρτος και αφήνοντας έτσι τον Ισπανό πέμπτο. Ακολούθησε ο Τζένσον Μπάτον με την έτερη ΜcLaren, αν και αντιμετώπισε πρόβλημα με το μονοθέσιο του που έμεινε μέσα στο pitlane και χρειάστηκε η επέμβαση των μηχανικών του, οι οποίοι έσπρωξαν την MP4-27 στα πιτς.

Ο Πολ ντι Ρέστα με την Force India ήταν έβδομος έχοντας πίσω του τον Σεμπάστιαν Φέτελ. Ο περυσινός παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν σαφώς καλύτερος το απόγευμα σε σχέση με το πρωΐ.

Μεταξύ των άτυχων της ημέρας ήταν και ο Ρομάν Γκροσεάν που στο σικέιν (στρoφές έξι και επτά) έχασε τον έλεγχο της Ε20, καταστρέφοντας την εμπρός πτέρυγα. Νωρίτερα ο Γάλλος είχε καταφέρει να ανέβει στην κορυφή της κατάταξης, πετυχαίνοντας ταχύτερο γύρο.

Το... όσκαρ ατυχίας όμως για σήμερα τουλάχιστον, πηγαίνει στον Μίκαελ Σουμάχερ. Η επιλογή του να παραμείνει στην πίστα χωρίς να φορέσει τα βρόχινα ελαστικά του στοίχισε αρκετά καθώς γλιστρούσε πολύ. Ετσι, στη στυροφή έντεκα ο Γερμανός πιλότος έχασε τον έλεγχο μετά από μπλοκάρισμα των τροχών και έπεσε πάνω στις μπαριέρες, σπάζοντας το εμπρός τμήμα του μονοθέσιου του. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο λάθος σε ελεύθερες δοκιμές για τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή μέσα σε μία εβδομάδα. Στο Χοκενχάιμ είχε προκαλέσει σημαντική ζημιά στη Mercedes όταν είχε και πάλι χάσει τον έλεγχο, πέφτοντας στον προστατευτικό τοίχο.

Παρά την άσχημη στιγμή ο Σουμάχερ ήταν δέκατος έχοντας πίσω του τον teammate του Νίκο Ρόζμπεργκ. Και οι δύο Mercedes ωστόσο ήταν τα μοναδικά μονοθέσια που βρίσκονταν στις 11 πρώτες θέσεις και απείχαν από τον πρωτοπόρο Χάμιλτον περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο. Οι υπόλοιποι εννέα πιλότοι είχαν διαφορά από τον Βρετανό μικρότερη από αυτό. Κάτι που αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της «πίεσης» και του ανταγωνισμού που υπήρχε πριν τη βροχή.

Στις επόμενες θέσεις ακολούθησαν οι Παστόρ Μαλντονάτο, Νίκο Χούλκενμπεργκ και Μαρκ Γουέμπερ. Ο Αυστραλός στο τέλος της ημέρας δεν έδειχνε καθόλου ευχαριστημένος με την απόδοσή του αφού απείχε από τον Χάμιλτον 1,819 δευτ.

Αύριο το μεσημέρι (15:00) θα γίνουν οι κατατακτήριες και οι προβλέψεις κάνουν λόγω για ηλιόλουστη ημέρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΝΦΟΥΣΙΑΝΗ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις